Sledite Sony Slovenia

Znani so žiranti za fotografski natečaj Sony World Photography Awards 2019

Sporočilo za javnost   •   okt 02, 2018 16:38 CEST

2. oktober 2018: World Photography Organisation z veseljem objavlja imena žirantov za natečaj Sony World Photography Awards, najbolj raznoliko fotografsko tekmovanje na svetu. V obeležitev tega dogodka so objavili izbrane fotografije iz odprte kategorije natečaja, vodja žirije pa je pripravil tudi nekaj nasvetov za sodelujoče.

Hkrati World Photography Organisation objavlja tudi seznam držav, v katerih se fotografi lahko potegujejo za nacionalne nagrade. Slednje so že dolgo del natečaja Sony World Photography Awards in predstavljajo edinstveno priložnost za fotografe z različnimi stopnjami znanja in izkušenj iz več kot 50 držav. Tako imajo možnost, da njihova dela postanejo mednarodno vidna na priznanem fotografskem natečaju.

Letošnji natečaj Sony World Photography Awards poteka že dvanajstič zapored in tako kot vsa leta doslej nagrajuje najboljše sodobne fotografije preteklega leta v vseh fotografskih žanrih. Sodelovanje na natečaju je brezplačno. Fotografi lahko svoje fotografije oddajo na spletnem naslovu www.worldphoto.org/swpa.

Strokovna žirija išče najboljše sodobne fotografije

Člane žirije za leto 2019 so v World Photography Organisation skrbno izbrali in prav vsi izbrani so strokovnjaki na različnih fotografskih področjih. Letošnjo žirijo, ki bo ocenjevala serije fotografij v 10 kategorijah profesionalnega tekmovanja, sestavljajo vodilni fotografski strokovnjaki s celega sveta:

lErin Barnett, direktorica razstav in zbirk, International Center of Photography (ZDA)

lBrendan Embser, urednik, Aperture (ZDA)

lOlivier Laurent, urednik fotografije, The Washington Post (ZDA)

lEmma Lewis, asistentka kustosinja, Tate (VB)

lIsabella van Marle, vodja odnosov z razstavljavci, Unseen (Nizozemska)

lVodja žirije: Mike Trow, urednik, fotograf, producent (VB)

Vodja žirije Mike Trow je dejal:

“V čast mi je voditi žirijo profesionalnega tekmovanja natečaja Sony World Photography Awards. Pri tem natečaju je najbolj zanimiv širok razpon različnih tem ter globalni doseg izbranih zgodb in fotografij. Moj nasvet sodelujočim je, da natančno izberete svojo kategorijo in verjamete v svojo zgodbo. Pokažite, kako vidite svet, ob tem pa se izogibajte klišejem. Fotografske tehnike in stili postajajo vedno bolj drzni in dinamični, zato je potrebna tudi tehnična dovršenost. Žirijo, ki jo sestavljajo vodilni strokovnjaki z vsega sveta, boste navdušili, če boste pokazali svoje najboljše izdelke. Ob tem ne smete zanemariti tudi urejanja fotografij, da bo vaše delo koherentno, dinamično in čudovito.

Odprtemu tekmovanju, kjer bo žirija ocenjevala najboljše posamične fotografije v 10 kategorijah, bo predsedovala Rebecca McClelland, direktorica fotografije pri Saatchi Saatchi & Prodigious (VB). Poleg tega bo vodila tudi žirijo v mladinskem tekmovanju ter v sekciji nacionalnih nagrad.

Fotografije v letošnjem študentskem tekmovanju bodo ocenjevali trije vodilni žiranti iz mednarodne fotografske industrije - Jason Baron, kreativni vodja fotografije, BBC Creative (VB); Bruno Bayley, izvršni urednik, Magnum Photos (VB) ter Jeff Hamada, ustanovitelj in urednik, BOOOOOOOM (Kanada).

Celotni življenjepisi vseh žirantov so dostopni na:

https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/judges

Navdušujoče fotografije odprtega tekmovanja

Po rekordnem številu fotografij v letu 2018* je na natečaj Sony World Photography Awards 2019 že prispelo na tisoče raznolikih in izjemnih fotografij s celega sveta. Medtem ko se v profesionalnem tekmovanju ocenjujejo serije fotografij, danes objavljene fotografije sodelujejo v 10 kategorijah odprtega tekmovanja, kjer se ocenjujejo posamične fotografije. Med njimi so dela, ki so jih na natečaj poslali: Marco Gaiotti (Italija), fotografija ledenih gora v zamrznjeni vodi na Svalbardu (kategorija Pokrajina); Pedro Luis Ajuriaguerra Saiz (Španija), fotografija, ki prikazuje potapljača v gibanju pred muzejem Guggenheim v Bilbau; Christy Lee Rogers (ZDA), fotografija fotografij, ki se vrtinčijo v vodi, na katerih so ljudje v vodi (oboje kategorija Gibanje).

Svetovna prepoznavnost prek nacionalnih nagrad ter Sonyjeve štipendije

Sony World Photography Awards vsako leto slavi in nagrajuje fotografe z različnim nivojem izkušenj. Njihova čudovita dela, ki jih sestavljajo serije fotografij, prepoznava v profesionalnem in študentskem tekmovanju, najboljše posamične fotografije pa nagrajuje v različnih kategorijah odprtega in mladinskega tekmovanja. Z nacionalnimi nagradami pa dodatno slavi lokalno nadarjene fotografe iz več kot 50 držav. Seznam držav in nagrad (v prihajajočih mesecih bo dodanih še več držav) si lahko ogledate na https://www.worldphoto.org/2019-national-awards.

Fotografi, katerih fotografije so nagrajene ali uvrščene v ožji izbor, so poleg denarnih nagrad in uvrstitve na mednarodne razstave, deležni tudi svetovne prepoznavnosti in publicitete.

Zmagovalci si lahko zagotovijo tudi Sonyjevo štipendijo za financiranje svojih prihodnjih fotografskih projektov. Podeljenih bo več štipendij v znesku 7000 dolarjev za zmagovalce v profesionalnem tekmovanju ter štipendije v znesku 3500 dolarjev za izbrane fotografe iz ožjega izbora študentskega tekmovanja. Fotografi, ki bodo prejeli Sonyjevo štipendijo, bodo skupaj ustvarjali na fotografskih projektih, ki jih bosta določila Sony in World Photography Organisation.

Pomembni datumi

Roki za sodelovanje na Sony World Photography Awards 2019 so:

●30. november 2018 (13:00 GMT) – za študentsko tekmovanje;

●4. januar 2019 (13:00 GMT) – za odprto, mladinsko in nacionalno tekmovanje;

●11. januar 2019 (13:00 GMT) – za profesionalno tekmovanje.

Ožji izbor fotografij odprtega in mladinskega tekmovanja bo objavljen 5. februarja 2019. Zmagovalci odprtega tekmovanja ter dobitniki nacionalnih nagrad bodo objavljeni 26. februarja 2019. Ožji izbor del v študentskem in profesionalnem tekmovanju bosta objavljena 2. aprila 2019. Fotograf leta, skupni zmagovalec odprtega tekmovanja ter zmagovalci v študentski, mladinski in profesionalni kategoriji bodo objavljeni 17. aprila 2019. Razstava izbranih del z natečaja Sony World Photography Awards 2019 bo na ogled od 18. aprila do 6. maja 2019 v galeriji Somerset House v Londonu.

Za vsa novinarska vprašanja, prosimo, kontaktirajte:

Press Department, World Photography Organisation

+ 44 (0) 20 7886 3043 / press@worldphoto.org

O World Photography Organisation

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v več kot 180 državah, naš namen pa je povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako s posameznimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi celo leto pripravljamo dogodke, med katerimi sta Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev in PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji, med drugim v Šanghaju in San Franciscu. Več na www.worldphoto.org.

O podjetju Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 77 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2018. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net, o Sony Slovenija pa na www.sony.si.

Sony Imaging Products & Solutions Inc. je hčerinsko podjetje v popolni lasti družbe Sony, ki je odgovorno za izdelke in rešitve na področju upodabljanja - od fotoaparatov za potrošnike, celovitih rešitev za profesionalne uporabnike in televizijske postaje, do izdelkov za medicino.

Priložene datoteke

Wordov dokument