Sledite Sony Slovenia

Znani so vsi zmagovalci natečaja Sony World Photography Awards 2019

Sporočilo za javnost   •   apr 17, 2019 23:59 CEST

Fotograf leta | Federico Borella, Italy

Svetovna fotografska organizacija (World Photography Organisation) je danes razglasila skupne zmagovalce prestižnega natečaja Sony World Photography Awards 2019.

Zaželeni naziv Fotograf leta in nagrada v višini 25.000 ameriških dolarjev sta bila na slovesnosti v Londonu izročena italijanskemu umetniku Federicu Borelli za njegovo serijo fotografij Pet stopinj (Five Degrees).Žirijo je serija prepričala z občutljivostjo, tehnično odličnostjo in umetniško spretnostjo, ki jih je Federico mojstrsko uporabil za osvetlitev pereče globalne teme. Natečaj Sony World Photography Awards predstavlja globalno fotografsko platformo in ponuja pogled v stanje sodobne fotografije. Nagrade tako uveljavljenim kot šele prihajajočim avtorjem ponujajo odlično priložnost, da svoja dela predstavijo širnemu svetu.

Borella je bil izbran izmed desetih zmagovalcev kategorij v profesionalnem tekmovanju, ki so bili prav tako objavljeni danes, skupaj z drugo- in tretje uvrščenim v vsaki izmed kategorij. Obenem so bili na današnji prestižni proslavi v Londonu razglašeni tudi zmagovalci odprtega (najboljša posamična fotografija), mladinskega in študentskega tekmovanja, prisoten pa je bil tudi umetnik Nadav Kander, ki je prejel nagrado za Izjemen prispevek na področju fotografije za leto 2019. Vsi zmagovalci so prejeli digitalno snemalno opremo podjetja Sony, bili objavljeni v knjigi zmagovalcev, njihova dela pa bodo na ogled tudi na razstavi SonyWorldPhotographyAwardsExhibition2019 v londonski galeriji SomersetHouse.

Člane žirije so letošnji zmagovalci prepričali s prikazom in interpretacijo življenj in težav, s katerimi se soočajo prebivalci po celem svetu. Mike Trow, ki je predsedoval žiriji za profesionalno tekmovanje, je dejal, da so letos prispele fotografije »sprožile številne debate in povzročile velik interes med žiranti,« saj so »pomikale meje fotografije ter izpraševale dojemanja in pričakovanja občinstva.«

Nagrade Sony World Photography Awards organizacije World Photography Organisation predstavljajo enega izmed največjih in najbolj prestižnih fotografskih natečajev na svetu. Fotografi iz 195 držav in ozemelj so letos poslali rekordnih 326.997 prijav in tako ustvarili korpus najbolj kakovostnih fotografij dogodkov, ki so se po svetu dogajali v preteklem letu.

Fotograf leta - Federico Borella, Italija

Pet stopinj je projekt 35-letnega fotografa Federica Borelleiz Bologne.Borella je diplomiral iz klasične literature in magistriral iz fotožurnalizma ter je svetovno priznan svobodni fotožurnalist z več kot deset let izkušenj iz fotografskega novinarstva, obenem pa je dejaven tudi kot izobraževalec na področju fotografije in fotožurnalizma.

Serija fotografij Pet stopinj se osredotoča na samomore kmetovalcev v južni indijski zvezni državi TamilNadu, ki se spopada s svojo najhujšo sušo v zadnjih 140 letih. Serija temelji na raziskavi univerze Berkeley, ki je odkrila povezavo med podnebnimi spremembami in naraščanjem samomorov med indijskimi kmetovalci. Borella se je poglobil v vpliv podnebnih sprememb na to kmetijsko regijo in njene prebivalce ter ustvaril ganljivo in presunljivo mešanico podob, ki vključuje kmetijske površine, spominke umrlih kmetovalcev in portrete tistih, ki so jih preživeli.

Mike Trow je dejal: “Globalno segrevanje prinaša vse hitrejše življenjske spremembe – predvsem v nerazvitih državah in državah v razvoju – in dela umetnikov, kot je Borella, posledično postajajo vse bolj pomembna.«

Zmagovalci in finalisti profesionalnega tekmovanja

Spodaj navedene umetnike je žirija strokovnih žirantov v desetih kategorijah izbrala zaradi njihove umetniške sporočilnosti in fotografskega znanja, prikazanega v seriji od pet do deset fotografij:

Arhitektura:

Zmagovalec: Stephan Zirwes, Nemčija, za serijo Cut Outs - Pools 2018

2. mesto Tuomas Uusheimo, Finska / 3. mesto Peter Franck, Nemčija

Na določeno temo:

Zmagovalec: Rebecca Fertinel, Belgija, za serijo Ubuntu - I Am Because We Are

2. mesto Christina Stohn, Nemčija / 3. mesto Edward Thompson, Združeno kraljestvo

Kreativno:

Zmagovalec: Marinka Masséus, Nizozemska, za serijo Chosen [not] to be

2. mesto Leah Schretenthaler, ZDA / 3. mesto Pol Kurucz, Francija

Odkritje:

Zmagovalec: Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, Italija, za serijo Güle Güle

2. mesto Boyuan Zhang, Kitajska / 3. mesto Karina Bikbulatova, Rusija

Dokumentarno:

Zmagovalec: Federico Borella, Italija, za serijo Five Degrees

2. mesto Brent Stirton, Južnoafriška republika / 3. mesto Mustafa Hassona, Palestina

Pokrajina:

Zmagovalec: Yan Wang Preston, Združeno kraljestvo, za serijo To the South of the Colourful Clouds

2. mesto Marco Kesseler, Združeno kraljestvo / 3. mesto Kieran Dodds, Združeno kraljestvo

Narava in živalski svet:

Zmagovalec: Jasper Doest, Nizozemska, za serijo Meet Bob

2. mesto Christian Vizl, Mehika / 3. mesto Maela Ohana, Francija

Portret:

Zmagovalec: Álvaro Laiz, Španija, za serijo The Edge

2. mesto Massimo Giovannini, Italija / 3. mesto Laetitia Vançon, Francija

Šport:

Zmagovalec: Alessandro Grassani, Italija, za serijo Boxing Against Violence: The Female Boxers Of Goma

2. mesto Kohei Ueno, Japonska / 3. mesto Thomas Nielsen, Danska

Tihožitje:

Zmagovalec: Nicolas Gaspardel & Pauline Baert, Francija, za serijo Yuck

2. mesto Yiming Zhang, Kitajska/ 3. mesto Cletus Nelson Nwadike, Švedska

Fotograf leta odprtega tekmovanja – Christy Lee Rogers, ZDA

Odprto tekmovanje slavi sporočilnost posameznih fotografij. Zmagovalne podobe so izbrane na podlagi svoje sposobnosti sporočiti izjemno vizualno zgodbo in jo združiti z tehnično odličnostjo. Christy Lee Rogers, rojena na Havajih, a živeča v Nashvillu, je bila kot fotograf leta odprtega tekmovanja izbrana izmed desetih zmagovalcev kategorij v tej sekciji. Zmago si je prislužila s svojim delom Harmonija (Harmony), za katerega je prejela tudi nagrado v višini 5000 ameriških dolarjev. Christy je mednarodno priznana umetnica in slovi po svoji uporabi vode in osvetlitve za ustvarjanje dramatičnih učinkov.

Harmony je podoba iz njene serije Muze (Muses), ki jo je navdahnila lepota in ranljivost človeštva. V tej fotografiji je Christy uporabila kontrast med svetlim in temnim, barvo, gibanjem in kaskadno razvrščenimi podvodnimi telesi, s čimer je ustvarila eterično sceno, ki spominja na baročne slike.

Christy je po zmagi dejala: »V čast mi je biti prepoznana kot fotografinja, saj me je večina ljudi vrsto let smatrala za slikarko ali nekaj neznanega. Zelo sem hvaležna, da sem del fotografske skupnosti in dobitnica te čudovite nagrade.«

Fotograf leta mladinskega tekmovanja – 18-letna Zelle Westfall, ZDA

Ameriška študentka Zelle Westfall, ki živi v Atlanti, je žirijo prepričala s fotografijo naslovljeno Abuot, osupljivo podobo, ki je nastala na temo »Raznovrstnost«. Zelle je o svojem zmagovalnem delu dejala: »Abuot je moja prijateljica iz šole in ena od najbolj zabavnih oseb, ki jih poznam. V današnji družbi, kjer medije preplavljajo izdelki za beljenje kože in diskriminacija na podlagi tona kože, je pomembno poudariti lepoto temnopoltih žensk, ki so pogosto opisane kot 'pretemne'.«

V mladinskem tekmovanju so lahko sodelovali fotografi stari med 12 in 19 let.

Fotograf leta študentskega tekmovanja – 25-letni Sergi Villanueva, Španija, univerza Universidad Jaume I

Študent SergiVillanuevaiz Valencije je žirante navdušil s svojo fotografsko serijo La Terreta, evokativnim portretom svoje domače regije, prikazanim iz perspektive gojenja in pobiranja pomaranč. Villanuevaje zastopal univerzo Universidad Jaume I, ki ji je priboril Sonyjevo fotografsko opremo v vrednosti preko 30.000evrov.

Izjemen prispevek na področju fotografije – Nadav Kander

V Londonu živeči umetnik Nadav Kander je eden izmed najbolj znanih in uspešnih sodobnih fotografov. Njegovo delo obsega številne žanre, od atmosferskih krajev do portretov znanih oseb, letošnja edicija nagrad pa ga je prepoznala zaradi njegove raznovrstnosti, sporočilnosti in domišljenega prispevka k fotografskemu mediju.

Novica o skupnih zmagovalcih se pridružuje marčevski novici o zmagovalcih iz desetih kategorij odprtega tekmovanja in 62 zmagovalcev nacionalnih nagrad ter tako zaključuje zmagovalce nagrad Sony World Photography Awards 2019. Vse zmagovalne, drugo- in tretje uvrščene ter izpostavljene fotografije si bo moč ogledati na razstavi del Sony World Photography Awards Exhibition 2019 v londonski galeriji Somerset House med 18. aprilom in 6. majem, nato pa se bodo dela odpravila na globalno turnejo. www.worldphoto.org/2019exhibition

Nagrade SonyWorldPhotographyAwards

Cilj nagrad SonyWorldPhotographyAwards je ustvariti platformo za nenehen razvoj fotografske kulture. Projekt to dosega s prepoznavanjem velikanskega napredka v fotografiji preko nagrade Izjemni prispevki na področju fotografije ter preko iskanja in promoviranja novih talentov v profesionalnem, odprtem, mladinskem in študentskem tekmovanju. Sony je zavezan k podpiranju globalne fotografije, kar ne dokazuje le to tekmovanje ampak tudi obsežen program štipendij podjetja, ki izbranim zmagovalcem študentskega tekmovanja ponuja 3500 ameriških dolarjev, izbranim zmagovalcem profesionalnega tekmovanja pa 7000 ameriških dolarjev za uresničitev lastnih projektov. Prijave za natečaj Sony World Photography Awards 2020 se bodo odprle 1. junija 2019. Vse prijave so brezplačne in jih je moč oddati preko spletne strani www.worldphoto.org

Obvestila urednikom


Vsa nagrajena in izbrana dela so na voljo za prenos in objavo na
www.worldphoto.org/press

Žirija –Sony World Photography Awards 2019

●Profesionalno tekmovanje: Mike Trow (predsednik), urednik, fotograf, svetovalec / Erin Barnett (direktor Exhibitions and Collections, International Center of Photography, ZDA) / Brendan Embser (odgovorni urednik, Aperture, ZDA) / Emma Lewis (žirija in asistent kustos, Tate, Združeno kraljestvo) / Liu Heung Shing (ustanovitelj, Shanghai Center of Photography, Kitajska) / Isabella van Marle (vodja odnosov z umetniki & galerijo, Unseen Amsterdam, Nizozemska)

●Odprto, mladinsko tekmovanje in nacionalne nagrade: Rebecca McClelland (direktor fotografije & vodja umetniške produkcije Saatchi Saatchi & Prodigious, Združeno kraljestvo)

●Študentsko tekmovanje: Jason Baron (kreativni direktor fotografije, BBC Creative), Bruno Bayley (odgovorni urednik, Magnum Photos) in Jeff Hamada (ustanovaitelj & urednik, BOOOOOOOM).

O World Photography Organisation

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v do 180 državah, naš namen pa je povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako z individualnimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi vse leto pripravljamo dogodke, med katerimi so Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev ter PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji. Več na www.worldphoto.org.

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 76 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2017. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net, o Sony Slovenija pa na www.sony.si.

Sony Imaging Products & Solutions Inc. je hčerinsko podjetje v popolni lasti družbe Sony, ki je odgovorno za izdelke in rešitve na področju upodabljanja - od fotoaparatov za potrošnike, celovitih rešitev za profesionalne uporabnike in televizijske postaje, do izdelkov za medicine.

Priložene datoteke

Wordov dokument