Sledite Sony Slovenia

Znani so vsi zmagovalci fotografskega tekmovanja Sony World Photography Awards 2018

Sporočilo za javnost   •   apr 19, 2018 15:28 CEST

ČETRTEK, 19. APRILA 2018: World Photography Organisation je na slavnostnem dogodku v Londonu razglasila vse zmagovalce prestižnega fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2018.

Laskavi naziv fotograf leta je prejela britanska umetnica Alys Tomlinson za serijo fotografij Ex-voto, s čimer si je prislužila nagrado v višini 25.000 USD. Njeno delo je žirijo prepričalo s čudovito produkcijo, izjemno tehnično dovršenostjo ter tankočutnim prikazom romanja kot potovanja z namenom odkrivanja in žrtvovanja za večje dobro.

Alys Tomlinson je bila izbrana izmed deset zmagovalcev v posameznih kategorijah profesionalnega dela tekmovanja, ki so bili ravno tako objavljeni danes skupaj z drugo- in tretjeuvrščenimi v vsaki profesionalni kategoriji. Prav tako so znani tudi zmagovalci odprtega tekmovanja (najboljša posamezna fotografija) ter najboljši v mladinskem in študentskem tekmovanju.

Vsi zmagovalci so bili na stroške organizatorja povabljeni v London na slovesno podelitev nagrad. Tam so med drugim prejeli Sonyjevo fotografsko opremo, njihova dela pa so objavljena v publikaciji zmagovalnih fotografij ter bodo razstavljena v umetniškem centru Somerset House v Londonu.

Na slovesnosti je bila prisotna tudi Candida Höfer, ki je prevzela prestižno nagrado za izjemen prispevek v fotografiji.

Sony World Photography Awards, ki ga organizira World Photography Organisation, je najbolj raznolik fotografski natečaj na svetu. Potekal je že enajstič, nanj pa je prispelo rekordnih 320.000 del, ki so jih poslali fotografi iz več kot 200 držav in območij. S tem predstavlja zbirko nekaterih najboljših sodobnih fotografij, ki so bile posnete v zadnjih letih. Razstava nagrajenih fotografij, ki vsako leto poteka v Londonu, združuje tako najboljše že uveljavljene, kot tudi razvijajoče se fotografske talente z vsega sveta.

Fotograf leta - Alys Tomlinson, Velika Britanija

Ex-Voto je osebni projekt 43-letne londonske fotografinje Alys Tomlinson. Njeno zmagovalno delo združuje formalne potrete, pokrajino velikega formata ter majhna, detajlov polna tihožitja ‘ex-votov’ (darov vernikov), najdenih na romarskih krajih v Lourdu v Franciji, Ballyvourneyu na Irskem ter v Grabarki na Poljskem.

Alys Tomlinson s svojim delom raziskuje predvsem teme kot so okolje, pripadnost ter identiteta. Nedavno je zaključila magistrski študij iz antropologije potovanja, turizma in romanja, doslej pa je prejela že številne fotografske nagrade.

Fotograf leta v odprtem tekmovanju - Veselin Atanasov, Bolgarija

Fotografija Zgodnja jesen Veselina Atanasova je bila izbrana kot najboljša posamična fotografija na svetu. Izbrana je bila izmed 10 zmagovalnih fotografij v posameznih kategorijah, njen avtor pa je prejel nagrado v znesku 5.000 USD. Atanasov je računalniški strokovnjak in fotografski samouk, ki je začel fotografirati leta 2014. Nagrajena fotografija prikazuje jesen v Narodnem parku Osrednji Balkan v Bolgariji.

Zmagovalci in finalisti profesionalnega tekmovanja

Od pronicljivega dokumentiranja svetovnih kulturnih in političnih dogodkov, do prikaza narave in pokrajine - dela spodaj navedenih fotografov je žirija izbrala kot najboljše serije fotografij na svetu.

Arhitektura: Gianmaria Gava, Italija, delo Zgradbe (Buildings)2. mesto: Edgar Martins, Portugalska / 3. mesto: Corentin Fohlen, Francija

Sodobne težave: Fredrik Lerneryd, Švedska, delo Balet v slumu (Slum Ballet)2. mesto: Margaret Mitchell, Velika Britanija / 3. mesto: Alfio Tommasini, Švica

Kreativno: Florian Ruiz, Francija, delo Bela kontaminacija (The White Contamination)2. mesto: Patricia Kühfuss, Nemčija / 3. mesto: Eduardo Castaldo, Italija

Dogodki in novice: Mohd Samsul Mohd Said, Malezija, delo Življenje v begunskem taborišču (Life Inside the Refugee Camp)2. mesto: Luis Henry Agudelo Cano, Kolumbija / 3. mesto: Rasmus Flindt Pedersen, Danska

Odkritje: Alys Tomlinson, Velika Britanija, delo Ex-Voto2. mesto: Antonio Gibotta, Italija / 3. mesto: Maria Petrenko, Ukrajina

Pokrajina: Luca Locatelli, Italija, delo Belo zlato (White Gold)2. mesto: Rohan Reilly, Irska / 3. mesto: Tomasz Padlo, Poljska

Narava in divje živali: Roselena Ramistella, Italija, delo Globoka pokrajina (Deep Land)2. mesto: Mitch Dobrowner, Združene države Amerike / 3. mesto: Wiebke Haas, Nemčija

Portret: Tom Oldham, Velika Britanija, delo Zadnji popevkar (The Last of The Crooners)2. mesto: Anush Babajanyan, Armenija / 3. mesto: Andrew Quilty, Avstralija

Šport: Balazs Gardi, Madžarska, delo Buzkaši (Buzkashi)2. mesto: Behnam Sahvi, Iran / 3. mesto: Matteo Armellini, Italija

Tihožitje: Edgar Martins, Portugalska, delo Monologi o smrti, življenju in ostalih obdobjih (Siloquies and Soliloquies on Death, Life and Other Interludes)2. mesto: Tristan Spinski, Združene države Amerike / 3. mesto: Werner Anderson, Norveška

Mladi fotograf leta - Megan Johnson, Združene države Amerike, 16 let

V tekmovanju mladih fotografov med 12. in 19. letom starosti je nagrado prejela Megan Johnson za fotografijo Spokojnost (Still). Črno-bela fotografija, ki je bila posneta na pečinah blizu njenega doma v Connecticutu, prikazuje zapleteno osamljenost, s katero se avtorica srečuje v vsakdanjem življenju.

Študentski fotograf leta - Samuel Bolduc, Kanada, 20 let

Žirija je serijo fotografij Samuela Bolduca z naslovom Breme (The Burden) izbrala kot najboljše študentsko delo. Fotografije čudovito prikazujejo fizično breme plastičnih odpadkov v okolju ter poudarjajo nujnost ustavitve onesnaževanja s plastiko. Bolduc je na natečaju sodeloval kot študent College de Matane iz Quebeca in z osvojenim naslovom svoji izobraževalni ustanovi prinesel nagrado v obliki Sonyjeve fotografske opremo v vrednosti 30.000 evrov.

Izjemen prispevek v fotografiji - Candida Höfer

Nemška umetnica Candida Höfer je ena od najpomembnejših svetovnih sodobnih fotografinj. Svoj renome si je ustvarila z natančno metodologijo in tehniko. Njeno mednarodno priznano delo pogosto zavzema obliko barvne fotografije velikega formata. Močne, sporočilne upodobitve velikanskih praznih prostorov so del velikih zbirk po vsem svetu in so razstavljene v priznanih mednarodnih muzejih.

Novica o vseh zmagovalcih fotografskega natečaja se pridružuje marčevski objavi, v kateri so bili objavljeni zmagovalci v desetih kategorijah odprtega dela natečaja ter 63 zmagovalcev v kategoriji nacionalnih nagrad. S tem se zaokrožuje najbolj veličasten del natečaja Sony World Photography Awards 2018. Vse zmagovalne fotografije ter fotografije iz ožjega izbora in pohvaljene fotografije bodo na ogled od 20. aprila do 6. maja na razstavi Sony World Photography Awards 2018 v umetniškem centru Somerset House v Londonu.

Več informacij o razstavi je na voljo na spletnem naslovu www.worldphoto.org/2018exhibition.

Sony World Photography Awards

Namen Sony World Photography Awards je vzpostaviti platformo za neprekinjen razvoj fotografske kulture. Natečaj k temu prispeva z nagrado za izjemen prispevek v fotografiji, kjer nagrajuje in prepoznava posameznike, ki so doprinesli k velikemu napredku v fotografiji. Poleg tega v profesionalnem, odprtem, mladinskem in študentskem tekmovanju odkriva in spodbuja nove talente, ki bodo oblikovali fotografsko prihodnost. Sony je zavezan podpiranju globalne fotografije. To izkazuje ne le z natečajem, temveč tudi s štipendijskim programom, ki zmagovalcu študentskega tekmovanja prinese 3.500 USD, zmagovalcu profesionalnega tekmovanja pa 7.000 USD za razvoj osebnih projektov.

Natečaj Sony World Photography Awards za leto 2019 se začenja 1. junija 2018. Sodelovanje je brezplačno, fotografije pa je na natečaj mogoče poslati na spletni strani www.worldphoto.org.

Za več informacij, prosimo, kontaktirajte:

Press team, World Photography Organisation
press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3043 / 3049

O World Photography Organisation

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v več kot 180 državah, naš namen pa je povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako z individualnimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi vse leto pripravljamo dogodke, med katerimi so Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev ter PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji, med drugim v Šanghaju in San Franciscu. Več na www.worldphoto.org.

O podjetju SonyPodjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 76 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2017. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net, o Sony Slovenija pa na www.sony.si.

Priložene datoteke

Wordov dokument