Sledite Sony Slovenia

Znan je ožji izbor za odprto in mladinsko tekmovanje fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2019

Sporočilo za javnost   •   feb 05, 2019 09:02 CET

Prva razglasitev ožjega izbora natečaja SWPA 2019 razkriva čudovite fotografije s celega sveta. 

Ogled vseh fotografij odprtega in mladinskega tekmovanja, ki so se uvrstile v ožji izbor, je na voljo na spletni strani: worldphoto.org/press.

●Prestižen mednarodni natečaj je zabeležil rekordno število prijav, kar 326.000 prijav iz 195 držav in ozemelj.

●Ožji izbor serij fotografij profesionalnega tekmovanja bo razglašen 26. marca 2019.

●Deset zmagovalcev odprte kategorije bo oznanjenih 26. februarja, končna zmagovalca odprtega in mladinskega tekmovanja pa bosta znana 17. aprila 2019.

LONDON, 5. februar 2019: The World Photography Organisation danes razkriva najboljše fotografije leta 2018, ki so se uvrstile v ožji izbor odprtega in mladinskega tekmovanja v sklopu natečaja Sony World Photography Awards 2019. Sony World Photography Awards kot eden največjih in najprestižnejših fotografskih natečajev vsako leto izpostavlja in proslavlja najboljšo sodobno fotografijo iz preteklega leta v pestrem naboru fotografskih žanrov.

V sklopu štirih tekmovanj je bilo letos oddanih več kot 326.000 prijav, kar je največ do zdaj. Žirija je bila navdušena nad visoko kakovostjo prijav, izpostavila pa je tudi pestro paleto ustvarjalnih pristopov, vplivov in tehnik, ki jih je mogoče opaziti pri fotografijah v ožjem izboru.

Na tekmovanja se je prijavilo največ fotografov iz Združenega kraljestva, Italije in ZDA, medtem ko so največji porast prijav zabeležili v Mehiki, Indiji, Koreji in Združenem kraljestvu. Kategoriji Pokrajina in Portret sta utrdili svoj sloves kot najbolj priljubljeni, nove kategorije, kot je kategorija Kreativno, pa so fotografom ponudile pravo priložnost, da premikajo meje fotografije.

Ožji izbor odprtega in mladinskega tekmovanja, ki je bil razkrit danes, predstavlja osupljive in raznolike fotografije, ki so jih fotografi po vsem svetu ustvarili v letu 2018. Ožji izbor profesionalnega tekmovanja z izpostavljenimi serijami fotografij bo znan 26. februarja.

Ožji izbor odprtega tekmovanja vključuje čudovita dela iz desetih raznolikih kategorij. Motivi so izjemno raznoliki, saj vključujejo osupljive podvodne fotografije, veličastne portrete, urbane prizore in čarobne pokrajine. Letošnje odprto tekmovanje prinaša tudi več novosti, in sicer novo kategorijo Kreativno, izrekli pa smo tudi dobrodošlico portalu Culture Trip, ki je sponzor kategorije Kultura, in podjetju Eurostar, ki sponzorira kategorijo Popotniška fotografija.

Vsi fotografi odprtega tekmovanja se bodo v naslednjem koraku potegovali za zmago v posameznih kategorijah in tako za priložnost, da postanejo Fotograf leta v odprti kategoriji, ki prejme 5.000 USD.

V ožjem izboru mladinskega tekmovanja se izbira osem najboljših fotografij, ki so jih ustvarjali fotografi, stari med 12 in 19 let, na temo »Raznolikost«. Mladi fotografi, uvrščeni v ožji izbor, prihajajo z vsega sveta od Kitajske in Zimbabveja do Bangladeša in Moldavije ter odražajo mednarodno paleto obetavnih talentov. Eden izmed njih bo v aprilu razglašen za mladinskega fotografa leta.

Pod okriljem organizacije World Photography Organisation je mednarodno priznan natečaj Sony World Photography Awards eden izmed najpomembnejših dogodkov na svetovnem fotografskem koledarju. Natečaj zdaj že dvanajsto leto sodeluje s podjetjem Sony, ki je glavni sponzor natečaja, razdeljen pa je na štiri tekmovanja: profesionalno tekmovanje (ocenjuje se serija fotografij), odprto tekmovanje (ocenjuje se posamična fotografija), študentsko tekmovanje (za študente fotografije) in mladinsko tekmovanje (za fotografe med 12. in 19. letom).

Ocenjevanje izdelkov, uvrščenih v ožji izbor odprtega in mladinskega tekmovanja
Izdelke natečaja Sony World Photography Awards anonimno ocenjujejo mednarodno priznani strokovnjaki, vključno s predstavniki mednarodnih muzejev, založništev in medijev.

Vodja žirije letošnjega odprtega in mladinskega tekmovanja je Rebecca McClelland,direktorica fotografije in umetniški vodja pri Saatchi Saatchi & Prodigious (VB).

Vodja žirije Rebecca McClelland je povedala: “Navdušena sem nad raznolikostjo del, ki so bila prijavljena na odprto in mladinsko tekmovanje. Natečaj predstavlja zelo demokratično vrednotenje fotografije od tradicije do trenutnih trendov po vseh žanrih od narave do mode. Natečaj omogoča širši populaciji, da ima platformo za izpostavljanja svojega dela.”

Ocenjevanje posamičnih fotografij ni nikoli preprosto; za pravične rezultate je pomembno dela ocenjevati enakovredno ne glede na žanr. Da bi preprečili nepotizem in pristranskost, je izjemno pomembno tudi to, da ocenjevanje poteka anonimno. Komaj čakam, da bom lahko te osupljive sodobne fotografije videla na letošnji razstavi v Somerset House.”

Scott Gray (generalni direktor, World Photography Organisation) je o letošnjih prijavah in ožjih izborih povedal: “Natečaj Sony World Photography Awards je bil ustvarjen kot globalna platforma, da lahko fotografi z različnimi znanji predstavljajo svoja dela. Zato sem zelo vesel, da lahko organizacija World Photography Organisation fotografom, uvrščenim v ožji izbor odprtega in mladinskega tekmovanja, zagotovi izpostavljenost in prepoznavnost, ki si ju zelo zaslužijo. Fotografija je živahen in dinamičen medij, ki je enostavno dostopen in prisoten v našem vsakdanjem življenju. Današnji izjemen ožji izbor dokazuje tudi visoko kakovost fotografij, ki jo morajo uvrščeni v ožji izbor natečaja doseči. Čestitke vsem našim fotografom v ožjem izboru.”

Nagrade

Vse nagrajene in v ožji izbor uvrščene fotografije bodo razstavljene na Sony World Photography Awards Exhibition 2019 v Somerset House v Londonu. Del razstave bo namenjen izbranim delom prejemnika nagrade za izjemen prispevek v fotografiji leta 2019. Ogled razstave bo na voljo od 18. aprila do 6. maja 2019 v Somerset House v Londonu.

Zmagovalci natečaja bodo 17. aprila razglašeni na slovesnosti v Londonu, ki se je bodo udeležili nagrajeni fotograf leta, fotograf leta v odprtem tekmovanju, mladinski fotograf leta, zmagovalci posameznih kategorij profesionalnega tekmovanja in v ožji izbor uvrščeni fotografi študentskega tekmovanja. Zmagovalci bodo prejeli najnovejšo fotografsko opremo Sony in bodo vključeni v letošnjo knjigo natečaja.

Pomembni datumi v 2019:

●26. februar – objava zmagovalcev v odprtem tekmovanju in prejemnikov nacionalnih nagrad.

●5. marec – razkritje prejemnika nagrade za izjemen prispevek v fotografiji.

●26. marec – razglasitev ožjega izbora profesionalnega in študentskega tekmovanja.

●17. april – razkritje fotografa leta, zmagovalcev odprtega, študentskega, mladinskega in profesionalnega tekmovanja

●18. april do 6. maj 2019 – razstava Sony World Photography Awards 2019 (Somerset House, London).

-----

Za dodatne informacije kontaktirajte:

Jill Cotton/Emma Double, World Photography Organisation
press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3043 / 3049

Obvestila urednikom

Več informacij za medije in fotografije ožjega izbora odprtega in mladinskega tekmovanja so na voljo za prenos in objavo na naslovu: www.worldphoto.org/press.
Letošnji natečaj Sony World Photography Awards je v sklopu štirih tekmovanj zabeležil 326.997 prijav.

-----

2019 Sony World Photography Awards

IZBRANI FOTOGRAFI

ODPRTO TEKMOVANJE

Odprto tekmovanje nagrajuje najboljše posamezne fotografije med desetimi kategorijami. V vsaki kategoriji je bilo izbranih 15 fotografov. Zmagovalci kategorij bodo oznanjeni 26. marca, fotograf leta v odprti kategoriji pa 17. aprila.

Izbor

Arhitektura

Connor Henderson, Avstralija

●Shaun Mills, Velika Britanija

●Dean Grossmith, Velika Britanija

●Christopher Madden, Velika Britanija

●Dan Portch, Velika Britanija

●Jennifer Bin, Kanada

●Liu Rui, Kitajska

●Carole Pariat, Francija

●Philippe Sarfati, Francija

●Klaus Lenzen, Nemčija

●Frank Machalowski, Nemčija

●Katherine Young, JAR

Kreativno

Antoine Tiggart, ZDA

●Martin Stranka, Češka

●Oscar van Heek, Danska

●Mariëtte Aernoudts, Danska

●Kelly Ts, Grčija

●Stéphane Anthonioz, Francija

●Alexandra Fink-Milosavljevic, Nemčija

●Alessandro Zunino, Italija

●Hardijanto Budyman, Indonezija (2 fotografiji)

●Dhiky Aditya, Indonezija

●Masato Hikichi, Japonska

●Arvids Baranovs, Latvija

●Patryk Kuleta, Poljska

●Alexandr Vlassyuk, Rusija

Kultura (sponzor Culture Trip)

●Yi Han, Kitajska

●Lifeng Chen, Kitajska

●Pan Jianhua, Kitajska

●Georgios Papapostolou, Grčija

●Ming Kai Chan, Hong Kong

●Alimohammad Karami, Iran

●Alessandro Zanoni, Italija

●Chee Yen Chuan, Malezija

●Eng Chung Tong, Malezija

●Dikpal Thapa, Nepal

●Tomek Kozlowski, Poljska

●Remus Daescu, Romunija

●Alex Robciuc, Romunija

Pokrajina

●Hal Gage, ZDA

●Chun Kit Kevin So, Velika Britanija

●Neil Burnell, Velika Britanija

●Gérard Bret, Francija

●Swapnil Deshpande, Indija

●Sara Bianchi, Italija

●Masako Metz, Japonska

●Robert Saunders, Nova Zelandija

●Roslan Nasir, Malezija

●Svein Nordrum, Norveška

●Antonio Gandore, Romunija

●Oleg Kugaev, Rusija

●Kuo Zei Yang, Tajvan

Gibanje

●Christy Lee Rogers, ZDA

●Brooke Bartletta, ZDA

●Francois Lenoir, Belgija

●Michele Allan, Velika Britanija

●Remy Whiting, Velika Britanija

●Qin Fan, Kitajska

●Filippos Alafakis, Grčija

●Marlena Kurowska-Jankowiak, Poljska

●Piotr Cyganik, Poljska

●Alexey Holod, Rusija

●Sergio Ferreira Ruiz, Španija

Narava in divjina

●Nadia Aly, ZDA

●Nick Edwards, Velika Britanija

●Tracey Lund, Velika Britanija

●Sandi Little, Kanada

●Guillermo Ossa, Kolumbija

●Jeroen Beekelaar, Danska

●Greg Lecoeur, Francija

●Roberto Marchegiani, Italija

●David Salvatori, Italija

●Msaaed Al Gharibah, Kuvajt

●Pedro Jarque Krebs, Peru

●Manuel Enrique González Carmona, Španija

●Angel Fitor, Španija

●Yung-sen Wu, Tajvan

Portret

●Mikeila Borgia, Argentina

●Yuliya Kalamiytsava, Belorusija

●Richard Ansett, Velika Britanija

●Sean Hayes, Velika Britanija

●Jasem Khlef, Kanada

●Tim Cavadini, Nemčija

●Niccolò Cozzi, Italija

●Hasan Torabi, Iran

●Olga Urbanek, Poljska

●Artem Mikryukov, Rusija

●Sergio Aparicio Olivas, Španija

●Elena Merce, Španija

Vsakdanje življenje

●Maciek Jasik, ZDA

●Billie-Maree Ward, Avstralija

●Diego Diaz, Kolumbija

●N. A. Vague, Nemčija

●Rachel Yee Laam Lai, Hong Kong

●Dalma Szondy, Madžarska

●Gaurav Doshi, Indija

●Pratik Parulekar, Indija

Ulična fotografija

●Miranda Alam, ZDA

●Md. Akhlas Uddin, Bangladeš

●Zhou Dainan, Kitajska

●Arnaud Guillard, Francija

●Carole Pariat, Francija

●Yiannis Linosporis, Grčija

●Rosaria Sabrina Pantano, Italija

●Daniel Gentelev, Izrael

●Audun Nygaard, Norveška

●Stan De Zoysa, Španija

●Jonas Dahlström, Švedska

●Fabian Ruchti, Švica

●Denys Borysov, Ukrajina

Popotniška fotografija (sponzor Eurostar)

Agustin Belussi, Argentina

●Lauren Hook, Avstralija

●Lu Quanhou, Kitajska

●Nicolas Boyer, Francija (2 fotografiji)

●Francis Rousseau, Francija

●Johannes Laufs, Nemčija

●Leung Ho Chan, Hong Kong

●Siddharth Sachar, Indija

●Marco Zaffignani, Italija

●Yukihito Ono, Japonska

●Laily Hassan, Malezija

●Jiho Park, Južna Koreja

●Poramin Kanyakool, Tajska

●Trung Pham Huy, Vietnam


MLADINSKO TEKMOVANJE

Fotografi, stari med 12 in 19 let, so s posamezno fotografijo ustvarjali na temo »Raznolikost«. Mladinski fotograf leta bo razglašen 17. aprila.

Ime / Država / Starost

●Zelle Westfall / ZDA / 17 let

●Johannes Weigl / Avstrija / 16 let

●Faiyad Uzzaman / Bangladeš

●Emma Last / Velika Britanija / 16 let

●Xinyu Fu / Kitajska / 17 let

●Ilia Bugaev / Moldavija / 17 let

●Stepan Chubaev / Rusija / 19 let

●Jeremy Kupfuwa / Zimbabve 

O World Photography Organisation 

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v do 180 državah, naš namen pa je povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako z individualnimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi vse leto pripravljamo dogodke, med katerimi so Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev ter PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji. Več na www.worldphoto.org.

O podjetju Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 76 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2017. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net, o Sony Slovenija pa na www.sony.si.

Sony Imaging Products & Solutions Inc. je hčerinsko podjetje v popolni lasti družbe Sony, ki je odgovorno za izdelke in rešitve na področju upodabljanja - od fotoaparatov za potrošnike, celovitih rešitev za profesionalne uporabnike in televizijske postaje, do izdelkov za medicino

Priložene datoteke

Wordov dokument