Sledite Sony Slovenia

Znani finalisti, fotografi v ožjem izboru in prejemniki štipendij Sony Grant profesionalnega tekmovanja natečaja Sony World Photography Awards 2020

Sporočilo za javnost   •   feb 11, 2020 13:01 CET

Svetovna fotografska organizacija ponosno predstavlja finaliste in udeležence ožjega izbora profesionalnega tekmovanja za nagrade fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2020 ter obenem sporoča tudi podrobnosti o novih fotografskih projektih prejemnikov štipendije Sony Professional Grant za leto 2019.Dela tako finalistov profesionalnega tekmovanja kot tudi prejemnikov štipendij bodo na ogled v okviru razstave Sony World Photography Awards 2020, ki bo v galeriji Somerset House potekala aprila letos.

Profesionalno tekmovanje, ki letos, tako kot nagrade same, poteka že trinajstič, nagrajuje izjemne opuse, pri čemer se osredotoča na njihovo tehnično odličnost in nove perspektive glede sodobnih tem. Obenem bo ob podelitvi nagrad na slovesnosti Sony World Photography Awards 2020, ki bo potekala 16. aprila v Londonu, razglašen tudi Fotograf leta 2020, ki bo izbran izmed finalistov profesionalnega tekmovanja.

Na letošnja štiri tekmovanja v okviru nagrad je bilo prijavljenih preko 345.000 podob iz 203 ozemelj, v deset kategorij samega profesionalnega tekmovanja pa 135.000 – največje število doslej.Profesionalnemu tekmovanju je bila letos dodana kategorija »Okolje« (ang. Environment), s katero pri natečaju prepoznavajo vse večji pomen te teme tako v umetniški fotografiji kot v fotoreporterstvu.

Letošnji finalni projekti obsegajo širok nabor tem, fotografskih tehnik in metod predstavitve, vključno z osebnimi predmeti in opažanji, iznajdljivimi pristopi k pripovedovanju zgodb in osvetlitvijo slabo poznanih, a hkrati kritičnih vprašanj.

Finalisti natečaja Sony World Photography Awards 2020 in njihovi projekti so:

ARHITEKTURA

José De Rocco (Argentina) se osredotoča na abstraktne oblike in teksture ter v svojem projektu »Formalizem« (ang. Formalism) predstavlja živahne zunanjosti stavb. Podobno temo je izbral tudi Jonathan Walland (Velika Britanija), katerega minimalistična črno-bela serija prikazuje sodobne konstrukcije.»Ribolov na zamrznjenem jezeru Winnipeg« (ang. Ice Fishing, Lake Winnipeg) fotografinje Sandre Herber (Kanada) medtem prikazuje pisane in barvite koče, ki pozimi poseljujejo zamrznjeno površino jezera.

KREATIVNO

Pablo Albarenga (Urugvaj) v svojem projektu »Zametki upora« (ang. Seeds of Resistance), združuje slike pokrajin in ozemelj, ki jih ogrožajo rudarstvo in velikopotezno kmetijstvo, s portreti aktivistov, ki se borijo za njihovo ohranitev.Dione Roach (Italija) v svojem projektu »Ubij me s preveč prijaznosti« (ang. Kill Me With an Overdose of Kindness) medtem prikazuje objave v družbenih medijih, klepete in klice z uporabo aplikacij Skype ali WhatsApp za razkrivanje načinov izražanja odnosov in intimnosti na spletu.Luke Watson (Združeno kraljestvo) v svojem delu »Priče kot objekti« (ang. Witness Objects) uporablja kamero z luknjico za fotografiranje zgodovinskih predmetov iz bosanske vojne in fotografije pomembnih lokacij v Sarajevu, posnete s temi improviziranimi kamerami.

ODKRITJE

Hugh Kinsella Cunningham (Združeno kraljestvo) je v projektu »Nevidne rane« (ang. Invisible Wounds) svojim podobam dodal rdeče odtenke, s čimer želi sporočiti trpljenje in stisko, ki jo je povzročil izbruha virusa ebole v pokrajini Severni Kivu v Demokratični republiki Kongo, Marija Kokunova (Rusija) pa se v »Jami« (ang. The Cave) poslužuje simbolike in alegorij za raziskovanje osebne travme.Hashem Shakeri (Iran) v delu »Izgnani iz raja« (ang. Cast Out of Heaven) razkriva življenja tistih, ki so bili zaradi gospodarske krize prisiljeni zapustiti Teheran in se preseliti v neprimerne državne stanovanjske projekte.

OKOLJE

»Wahala« (Wahala) avtorja Robina Hinscha (Nemčija) dokumentira uničujoči vpliv nenehnega razlivanja nafte in uhajanja zemeljskega plina, ki povzročata konstantne požare v reki delte Niger.Álvaro Laiz (Španija) v »Atlasu iz roba« (ang. Atlas from the Edge) raziskuje koncept »naravne simetrije«, ki ga prakticira staroselsko ljudstvo Čukči, čigar tradicionalni življenjski slog se je razvil v skladu z njihovim načinom preživljanja.Luca Locatelli (Italija) v projektu »Prihodnost kmetovanja« (ang. The Future of Farming) prikazuje visokotehnološke kmetijske projekte, ki lahko preprečijo pomanjkanje hrane v prihodnosti.

DOKUMENTARNO

V seriji »Baby Boom« (ang. Baby Boom) Didier Bizet (Francija) raziskuje fenomen realističnih lutk, ki jih zbirajo zanesenjaki, pričakujoči starši uporabljajo v pripravi na prihod naraščaja in starejši bolniki kot nadomestek za druženje.Pomenljivi portreti prebivalcev Hong Konga, poškodovanih med protesti, z naslovom »Rane iz Hong Konga« (ang. Wounds of Hong Kong) so se znašli v objektivu fotografa Chung Ming Koja (Hong Kong), medtem ko Zhang Youqiong (Kitajska) v »Od 'Izdelano na Kitajskem' do 'Izdelano v Afriki'« (ang. From ‘Made in China’ to ‘Made in Africa’) dokumentira projekt etiopskega orientalnega industrijskega parka, ki ga v tej afriški državi financira Kitajska kot del svoje pobude »Belt and Road«.

KRAJINA

»Torii« (ang. Torii) avtorja Haggarda Benherta (Nemčija) prikazuje budistične in šintoistične templje širom Japonske, medtem ko »Novi dom« (ang. ­New Home), Chang Kyun Kima (Koreja) dokumentira internacijska taborišča, ki so jih med drugo svetovno vojno odprle ZDA in v njih naselile številne ameriške državljane in prebivalce japonskega izvora.»Projekt 596« (ang. Project 596) avtorja Floriana Ruiza (Francija) prikazuje pustinjsko pokrajino Lop Nor, nekdanje slano jezero na Kitajskem, ki je v preteklosti služilo kot poligon za preizkušanje jedrskega orožja.

NARAVA IN DIVJE ŽIVALI

Masahiro Hiroike (Japonska) je v projektih »Himebotaru« (ang. Himebotaru) in »Macro« (ang. Macro) ovekovečil očarljive luči kresnic v gozdovih Tottori na Japonskem, Adalbert Mojrzisch (Nemčija) pa je makro objektive uporabil za bližnji prikaz zapletenih barv in vzorcev oči žuželk in dvoživk.Projekt »Pangolini v krizi« (ang. Pangolins in Crisis) avtorja Brenta Stritona (Južna Afrika) osvetljuje nezakonito trgovanje z in napore za reševanje teh sesalcev, ki so najbolj tihotapljena vrsta sesalcev na svetu.

PORTRETI

Cesar Dezfuli (Španija) v delu »Potniki« (ang. Passengers) prikazuje izjemno povedne portrete migrantov, posnete leta 2016, ko so prispeli v Evropo, in jih primerja z novejšimi slikami, ki bolje odražajo njihove osebnosti in preobrazbo.»Neopevane junakinje« (ang. Unsung Heroes) fotografa Denisa Rouvreja (Francija) predstavlja portrete in grozljive zgodbe žensk, ki so bile žrtve nasilja, Saša Maslov (Ukrajina) pa v seriji »Ukrajinske železničarke« (ang. Ukrainian Railroad Ladies) prikazuje delavke, ki varujejo železniške objekte in raziskuje njihovo družbeno vlogo kot simbol kontinuitete v državi, ki so jo zaznamovali vojna in politični pretresi.

TIHOŽITJE

»Razgrajeni spomin« (ang. Disassembled Memory), katalog fotografij, ki prikazujejo razstavljene dele kolesa, ki ga je imel v lasti avtor Fangbin Chen (Kitajska), poskuša priklicati in ohraniti spomine iz otroštva, serija »Pleksus« (ang. Plexus) Elene Helfrecht (Nemčija) pa se poglobi v družinski arhiv z namenom preučiti učinke podedovane travme in kolektivnega spomina.V delu »NESMRTNOST, d.d.« (ang. IMMORTALITY, INC.)Alessandro Gandolfi (Italija) obišče raziskovalne laboratorije in institucije z namenom dokumentirati postopke in predmete, ki predstavljajo napredek sodobne znanosti pri naprezanjih za premagovanje smrti.

ŠPORT

Rokoborba, trenutno najbolj priljubljen senegalski šport, je obenem tudi sredstvo za družbeni vzpon, s koreninami v tradiciji in obredu. V delu »Senegalski rokoborci« (ang. Senegalese Wrestlers) Angel Lopez Soto (Španija) te prakse raziskuje s pomočjo podob mladih rokoborcev na treningih, »Skoki« (ang. Dives) avtorja Andree Staccioli (Italija) pa prikazujejo poetične portrete športnikov med izvajanjem skokov na svetovnem prvenstvu v skokih v vodo v mestu Gwangju.Lucas Barioulet (Francija) v delu »Dolga in trnova pot mavretanske ženske nogometne reprezentance« (ang. The long and difficult path of the Mauritanian national women's football team) je usmerjena v izzive in kulturne napetosti, s katerimi se soočajo igralke v Islamski republiki Mavretaniji.

Dela finalistov in fotografov iz ožjega izbora v profesionalnem tekmovanju so ocenjevali:Claudi Carreras Guillén, neodvisni kustos, urednik in kulturni manager; Touria El Glaoui, ustanoviteljica in direktorica sejma 1-54 Contemporary African Art Fair; Katie Hollander, direktorica Annenberg Space for Photography; Gwen Lee, direktorica Mednarodnega fotografskega festivala v Singapurju; Brent Lewis, urednik fotografije pri časniku The New York Times ter soustanovitelj gibanja Diversify Photo; ter vodja žirije in kustos Mike Trow, fotografski urednik in svetovalec.

ŠTIPENDIJA SONY PROFESSIONAL GRANT 2019

Izbor finalistov profesionalnega tekmovanja na Sony World Photography Awards 2019 je postregel tudi z najnovejšimi prejemniki štipendije Sony Professional Grant, ki jo bodo prejeli Yan Wang Preston (Velika Britanija, 1. mesto, Krajina), Edward Thompson (Velika Britanija, 3. mesto, Na kratko), Kohei Ueno (Singapur, 2. mesto, Šport) in Tuomas Uusheimo (Finska, 2. mesto, Arhitektura).Vsi izbranci so aprila 2019 prejeli po 7.000 ameriških dolarjev in najnovejšo Sonyjevo digitalno fotografsko opremo, ki jo lahko uporabijo za morebitne nove projekte ali za nadaljevanje že začetih del po lastni izbiri.

Razstavljeni projekti obsegajo:

»Prostranstva divjine« (ang. Wilderness Expanses) avtorja Yana Wanga Prestona, ki nadaljuje njegovo dolgoročno raziskovanje kompleksnosti narave v modernih družbah.Prestonovi posnetki, narejeni na različnih projektih ekološke obnove na Kitajskem, uporabljajo črno-belo estetiko v tradiciji klasične krajinske fotografije za raziskovanje vprašanj, povezanih s poustvarjanjem in ponovno vzpostavitvijo divjine.Edward Thompson je medtem za podlago svojega projekta uporabil Brexit, skozi prizmo katerega je dokumentiral povezane nacionalne in lokalne dogodke.

»Lepota življenja, odpuščanje in moč pozitivnih sprememb« (ang. The beauty of life, forgiveness, and the power of positive change) avtorja Koheija Uenoja se osredotoča na vsakoletno migracijo in počasno okrevanje »plemena Tongan«, jate kitov, ki so jo med obsežnim komercialnim kitolovom po koncu druge svetovne vojne skoraj popolnoma izlovili. »Izven meja« (ang. Out of Bounds) avtorja Tuomasa Uusheimota medtem prikazuje arhitekturo, prostornost in meje športnih igrišč.

ARHITEKTURA:

Finalisti:

Sandra Herber, Kanada

José De Rocco, Argentina

Jonathan Walland, Anglija

Ožji izbor:

Swen Bernitz, Nemčija

Liang Chen, Ljudska Republika Kitajska

Jeoffrey Guillemard, Francija

Marcin Płonka, Poljska

Marija Burasovskaja, Ruska federacija

Laurin Schmid, Nemčija

Aleksander Tatarenko, Ruska federacija

KREATIVNO:

Finalisti:

Pablo Albarenga, Urugvaj

Dione Roach, Italija

Luke Watson, Združeno kraljestvo

Ožji izbor:

Michel Le Belhomme, Francija

Nicoletta Cerasomma, Italija

Joseph Ford, Združeno kraljestvo

Ritsuko Matsushita, Japonska

Sergej Varaksin, Ruska federacija

Reuben Wu, Združeno kraljestvo


ODKRITJE:

Finalisti:

Hugh Kinsella Cunningham, Združeno kraljestvo

Marija Kokunova, Ruska federacija

Hashem Shakeri, Iran

Ožji izbor:

Diogo Baptista, Portugalska

Emmanuelle Firman, Francija

Adrian Francis, ZDA

Massimo Gurrieri, Italija

Thomas Hänisch, Nemčija

Edward Kaprov, Izrael

Murat Yazar, Turčija

DOKUMENTARNO:

Finalisti:

Didier Bizet, Francija

Chung Ming Ko, Hong Kong

Youqiong Zhang, Ljudska Republika Kitajska

Ožji izbor:

David Butow, ZDA

Nicholas Moir, Avstralija

Patrick Wack, Francija

Eddy van Wessel, Nizozemska

Ian Willms, Kanada

OKOLJE:

Finalisti:

Robin Hinsch, Nemčija

Álvaro Laiz, Španija

Luca Locatelli, Italija

Ožji izbor:

Jenny Evans, Avstralija

Marco Garofalo, Italija

Eddo Hartmann, Nizozemska

Maximilian Mann, Nemčija

Pierpaolo Mittica, Italija

Carolina Rapezzi, Italija

Kristof Vrancken, Belgija

KRAJINA:

Finalisti:

Ronny Behnert, Nemčija

Chang Kyun Kim, Južna Koreja

Florian Ruiz, Francija

Ožji izbor:

Mauro Battistelli, Italija

Jeroen van Dam, Nizozemska

Andrius Grigalaitis, Litva

Sybren Vanoverberghe, Belgija

Peixia Xie, Ljudska Republika Kitajska

NARAVNI SVET & DIVJE ŽIVALI:

Finalisti:

Masahiro Hiroike, Japonska

Adalbert Mojrzisch, Nemčija

Brent Stirton, Južnoafriška republika

Ožji izbor:

Pierre Anquet, Francija

Songda Cai, Ljudska Republika Kitajska

Marko Dimitrijevic, Švica

Tobias Friedrich, Nemčija

Joan de la Malla, Španija

Yevhen Samuchenko, Ukrajina

PORTRETI:

Finalisti:

Cesar Dezfuli, Španija

Sasha Maslov, Ukrajina

Denis Rouvre, Francija

Ožji izbor:

Richard Ansett, Združeno kraljestvo

Raul Ariano, Italija

Jon Enoch, Združeno kraljestvo

Adam Ferguson, Avstralija

Adrián Markis, Argentina

Magdalena Stengel, Nemčija

Tomáš Vrana, Češka republika

ŠPORT:

Finalisti:

Lucas Barioulet, Francija

José López Soto, Španija

Andrea Staccioli, Italija

Ožji izbor:

Giuliano Berti, Italija

Anton Dotsenko, ZDA

Frédéric Duhayer, Francija

Mikhail Kapychka, Belorusija

Sarah Sasani, Iran

Federico Tardito, Italija

TIHOŽITJE:

Finalisti:

Alessandro Gandolfi, Italija

Elena Helfrecht, Nemčija

Fangbin Chen, Ljudska Republika Kitajska

Ožji izbor:

Sabina Candusso, Italija

Emilia Cocking, Združeno kraljestvo

Sandrine Dippa, Francija

Paul Fuentes, Mehika

Molly Percy, Združeno kraljestvo

Yelena Strokin, Ruska federacija

Cecilia Manzanares Vargas, Mehika

OBVESTILA UREDNIKOM 

O SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Mednarodno priznano tekmovanje Sony World Photography Awards pod okriljem organizacije World Photography Organisation je eden izmed najpomembnejših dogodkov na koledarju fotografov po svetu. V svojem trinajstem letu tekmovanje, v katerem lahko fotografi sodelujejo brezplačno, predstavlja globalni glas fotografije in zagotavlja pomemben vpogled v sodobno fotografijo. Tako za že uveljavljene kot tudi nove umetnike nagrade ponujajo vrhunske priložnosti za izpostavljanje njihovih del. Poleg tega tekmovanje prepoznava najvplivnejše umetnike na svetu s pomočjo nagrade za izjemni prispevek na področju fotografije. Pretekli prejemniki so Martin Parr, William Eggleston in Nadav Kander. Dela nagrajenih fotografov in fotografov, uvrščenih v ožji izbor, so vsako leto predstavljena na ugledni razstavi v umetniškem središču Somerset House v Londonu. Za rezervacijo vstopnic obiščite worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition.

O ŠTIPENDIJI SONY GRANT

Sony je v svoji zavezi, da podpre sodobne fotografe in prispeva k nadaljnjemu razvoju fotografske kulture po vsem svetu, leta 2016 uvedel program štipendij Sony Grants pod okriljem Svetovne fotografske organizacija. Zmagovalcem in udeležencem ožjega izbora natečaja Sony World Photography Awards omogoča dodatne priložnosti za vzpostavitev in vzdrževanje stalnih odnosov s Sonyjem po podelitvi nagrad. Prejemnike izbere Sony s seznama zmagovalcev iz profesionalnega in študentskega tekmovanja.

O WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v do 180 državah, naš namen pa je povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako z individualnimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi vse leto pripravljamo dogodke, med katerimi so Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev ter PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji. Več na www.worldphoto.org. Sledite World Photography Organisation na družbenih omrežjih Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) in LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation). Najdete nas pod ključnimi besedami #sonyworldphotographyawards #swpa.

SONY IMAGING PRODUCTS & SOLUTIONS INC.

je hčerinsko podjetje v popolni lasti družbe Sony, ki je odgovorno za izdelke in rešitve na področju upodabljanja - od fotoaparatov za potrošnike, celovitih rešitev za profesionalne uporabnike in televizijske postaje, do izdelkov za medicine.

INFORMACIJE ZA OBISKOVALCE

NAZIV:Nagrade Sony World Photography Awards 2020

LOKACIJA: Galerija Somerset House, London, WC2R 1LA

ODPRTO: 17. april - 4. maj 2020

ODPIRALNI ČAS: Od ponedeljka do petka - 10:00 do 21:00; sobota in nedelja - 10:00 do 20:00

VSTOPNICE: Na voljo od 5. marca 2020 po ceni od 9 do 14 funtov. Več informacij na worldphoto.org/exhibition

AVTORJI FOTOGRAFIJ: V SMERI URINEGA KAZALCA OD VRHA LEVO

© Marco Garofalo, Italija, ožji izbor, Profesionalno tekmovanje, kategorija Okolje, nagrade Sony World Photography Awards 2020

© Hashem Shakeri, Islamska republika Iran, finalist, Profesionalno tekmovanje, kategorija Odkritje, nagrade Sony World Photography Awards 2020

© Ritsuko Matsushita, Japonska, ožji izbor, Profesionalno tekmovanje, kategorija Kreativno, nagrade Sony World Photography Awards 2020

© Massimo Gurrieri, Italija, ožji izbor, Profesionalno tekmovanje, kategorija Odkritje, nagrade Sony World Photography Awards 2020

© Sandra Herber, Kanada, finalist, Profesionalno tekmovanje, kategorija Arhitektura, nagrade Sony World Photography Awards 2020

© Maximilian Mann, Nemčija, ožji izbor, Profesionalno tekmovanje, kategorija Okolje, nagrade Sony World Photography Awards 2020

Sony je ustvarjalno in razvedrilno podjetje s trdnimi tehnološkimi temelji. Ne glede na to, ali gre za igralne ali omrežne storitve oziroma glasbo, fotografije, elektroniko, polprevodniške naprave ali finančne storitve, je namen podjetja, da s pomočjo ustvarjalnosti in tehnologije napolni svet s čustvi. Za več informacij obiščite http://www.sony.net/ in www.sony.si.

Priložene datoteke

Wordov dokument