Sledite Sony Slovenia

Sonyjeva prva televizorja ločljivosti 8K na voljo od začetka junija

Sporočilo za javnost   •   maj 20, 2019 10:00 CEST

ZG9

Sony Europe danes naznanja ceno in razpoložljivost novih televizorjev MASTER Series ZG9 8K HDR Full Array LED. Sonyjevi televizorji MASTER Series predstavljajo sam vrh v kakovosti slike, ki je dostopna gledalcem doma, in lahko prikazujejo sliko, ki je popolna reprodukcija zamisli ustvarjalcev vsebin. Ime MASTER Series si zaslužijo samo najboljši Sonyjevi televizorji, ki nudijo najboljšo kakovost slike, barv, kontrastov in jasnosti. To so televizorji, ki se po lastnostih slike približujejo profesionalnim monitorjem za televizijske in filmske ustvarjalce. Poleg tega televizorje MASTER Series odlikujeta tudi način Netflix Calibrated in IMAX Enhanced1, ki še dodatno skrbita, da je vsebina prikazana točno tako, kot so si zamislili njeni ustvarjalci.

Televizorja MASTER Series ZG9 8K HDR Full Array LED se ponašata z najnovejšo generacijo slikovnega procesorja X1™ Ultimate, ki skrbi za natančen prikaz detajlov in kontrasta. Procesor ima ključno vlogo pri zagotavljanju visokokakovostne slike televizorjev MASTER Series. Procesor X1 Ultimate uporablja edinstveni algoritem, razvit posebej za ločljivost 8K, ki lahko inteligentno zazna in analizira vsak objekt v sliki. Rezultat so izjemni detajli in kontrast za še bolj realistično sliko, ki še natančneje odraža namen televizijskih in filmskih ustvarjalcev.

Pomemben del izkušnje gledanja televizije je tudi vrhunska kakovost zvoka, televizorja ZG9 sta opremljena z novo tehnologijo “Sound-from-Picture Reality”, ki natančno reproducira položaj zvoka na zaslonu. Ko igralci na zaslonu govorijo, se tako ustvari učinek, kot da zvok prihaja neposredno iz njihovih ust, in ne iz zvočnika na spodnjem delu televizorja.

Večji televizorji postajajo vse bolj priljubljeni. Sonyjev cilj z novima televizorjema ZG9 z diagonalama zaslonov 249 cm (98’’) in 216 cm (85’’) je še izboljšati izkušnjo super velikega zaslona v dnevni sobi. Da bi zagotovil vrhunsko kakovost slike pri tako velikih zaslonih, je Sony prvič v televizorjih za domače uporabnike ponudil izjemno ločljivost 8K HDR.

Ločljivost 8K z dvakratnikom horizontalnih in vertikalnih vrstic v primerjavi s 4K ponuja kar štirikrat več slikovnih točk (oziroma 16-krat več v primerjavi s polno visoko ločljivostjo). Rezultat večje ločljivosti je še bogatejša izkušnja gledanja, pri čemer 8K pomeni, da je slika na večjih televizorjih videti odlično tudi od blizu, brez vidnih posameznih točk, ki jo sestavljajo.

Toda ne šteje samo ločljivost. S tem, ko so zasloni vedno večji, se pri zagotavljanju vrhunske kakovosti slike še dodatno povečuje vloga procesorja. Zmogljiv slikovni procesor X1 Ultimate, ki uporablja lastniški algoritem, je optimiziran, da zmore obdelati 33 milijonov točk, ki jih prinaša ločljivost 8K. Isti procesor omogoča novo razviti tehnologiji 8K X-Reality Pro, da poveča ločljivost obstoječih vsebin (nižje ločljivosti) in jih s tem približa pravi sliki 8K. Pri tem uporablja novo, namensko 8K podatkovno zbirko, ki omogoča še natančnejše povečevanje ločljivosti z več detajli.

Sony ima dolgo zgodovino in obsežno znanje na področju razvoja profesionalnih kamer in monitorjev. To znanje in izkušnje uporablja tudi pri razvoju natančnih komponent za procesiranje signala, ki ustvarijo takoj vidno razliko pri celotni sliki.

Poleg tega so bile za televizorja serije ZG9 razvite popolnoma nove namenske tehnologije 8K, med drugim Backlight Master Drive s polnim lokalnim zatemnjevanjem osvetlitve zaslona ter 8K X-tended Dynamic Range PRO za razširjen dinamični razpon slike. Backlight Master Drive pri televizorjih ZG9 prinaša LED-elemente z visoko gostoto, ki jih je mogoče neodvisno upravljati. S tem je omogočen prikaz izjemnih kontrastov s poudarjenimi svetlimi deli in popolnimi črninami. Za čim večji izkoristek tega sistema osvetlitve zaslona tehnologija 8K X-tended Dynamic Range PRO uporablja prihranjeno energijo tako, da z njo inteligentno poveča svetlost na predelih slike, kjer je to potrebno.

S tem, ko se veča velikost televizorjev, postaja pomemben dejavnik tudi natančen položaj zvoka. Z izkušnjami, ki jih je Sony pridobil s tehnologijo Acoustic Surface Audio pri televizorjih OLED, je ta koncept sedaj razširjen tudi na televizorja ZG9 Full Array LED s tehnologijo Acoustic Multi-Audio. Za popolno izkušnjo zvoka, kot bi prihajal iz same slike (Sound-from-Picture Reality), uporablja nova tehnologija Acoustic Multi-Audio pri televizorjih ZG9 štiri naprej obrnjene zvočnike – dva na spodnjem delu in dva na vrhu – za ustvarjanje natančnega položaja zvoka. Gledalci bodo tako slišali zvok, kot da prihaja iz samega zaslona, in ne z mesta, kjer so nameščeni zvočniki. Poleg tega imata televizorja ZG9 tudi način “TV Centre Speaker”, ki je namenjen uporabnikom s sistemi domačega kina – v njih televizor prevzame vlogo sredinskega zvočnika. Izkušnjo zvoka dodatno izboljšuje še Dolby Atmos™2, ki doda široko, bogato polje zvoka.

Serija ZG9 se ponaša tudi s tehnologijo X-Wide Angle, ki zagotavlja kakovostno sliko in prave barve ne glede na kot gledanja na zaslon, saj zmanjšuje spremembe barv, do katerih pride pri gledanju na zaslon izven osi televizorja. Tukaj je še tehnologija X-Motion Clarity, ki zmanjšuje zabrisanost slike pri premikajočih se prizorih brez žrtvovanja svetlosti zaslona.

Televizorja MASTER Series ZG9 Full Array LED se ponašata s Sonyjevim Android TV-jem, ki podpira številne aplikacije iz trgovine Google Play™ – vključno z YouTube™, Netflix, Prime Video in drugimi (razpoložljivost je odvisna od regije). Za še pametnejšo televizijo in dom imata televizorja ZG9 vgrajen tudi Googlov virtualni pomočnik Google Assistant. Poleg tega imata integriran mikrofon, ki v povezavi s storitvijo Google Assistant omogoča glasovno upravljanje. Gledalci lahko svoje želje preprosto izgovorijo in tako načrtujejo svoj dan, odkrivajo vsebine, predvajajo TV-oddaje in filme ter še veliko drugega (razpoložljivost storitve Google Assistant je odvisna od regije). Televizorja delujeta tudi s priljubljenimi pametnimi zvočniki, na primer Sonyjevimi LF-S50G in SRS-XB501G ter napravami Google Home in Amazon Echo. S pametnimi zvočniki lahko uporabniki upravljajo televizor in predvajajo pretočne vsebine s preprostimi glasovnimi ukazi. Temu se bodo kasneje letos pridružile še dodatne funkcije.

Televizorja MASTER Series ZG9 8K HDR Full Array LED bosta združljiva z Apple AirPlay 2 in HomeKit. AirPlay 2 omogoča brezskrbno pretakanje vsebin iz naprav iPhone, iPad in Mac neposredno v vaš televizor Sony. Oglejte si filme in oddaje iz storitve iTunes in drugih video aplikacij ter glejte svoje fotografije kar na televizorju Sony. Predvajajte glasbo in poslušajte podcaste na televiziji in zvočnikih AirPlay 2 po celotnem domu – vse je sinhronizirano. HomeKit omogoča preprosto in varno upravljanje s pametnimi gospodinjskimi izdelki s pomočjo aplikacije Home ali z glasovnim upravljanjem prek Siri na napravah Apple. Televizorje lahko dodate v aplikacijo Home in vključite v scenarije ali avtomatizacije z drugimi dodatki HomeKit. Uporabniki lahko tako z aplikacijo Home ustvarijo scenarij »Ogled filma« in naročijo Siri, da izvede scenarij. Tako se bo njihov televizor prižgal, luči pa se bodo zatemnile. Podpora za AirPlay 2 in HomeKit bo na voljo v letu 2019 za modele ZG9, AG9, XG95, XG85.

Televizorja ZG9 se ponašata z novo oblikovanim premium pametnim glasovnim upravljalnikom z elegantnim aluminijastim izgledom, poenostavljeno konfiguracijo gumbov in dodatkom radijske povezave za hiter odziv in preprost nadzor, ne da bi morali paziti na usmerjenost upravljalnika proti televizorju. Obenem je tukaj še novo razvit uporabniški vmesnik, ki prinaša preprost in hiter dostop do priljubljenih aplikacij in nastavitev.

Razpoložljivost: 85” (začetek junija), 98” (sredina junija).

Za lokalno ceno in razpoložljivost obiščite lokalno spletno stran: https://www.sony.si/electronics/televizorji/zg9-series.

1 Na voljo s posodobitvijo programske opreme.

2 Na voljo s posodobitvijo programske opreme.

Google, Android TV in ostale povezane blagovne znamke in logotipi so blagovne znamke podjetja Google LLC.

Prime Video in vsi povezani logotipi so blagovne znamke podjetja Amazon.com, Inc. ali njegovih podružnic.

O podjetju Sony

Sony je ustvarjalno in razvedrilno podjetje s trdnimi tehnološkimi temelji. Ne glede na to, ali gre za igralne ali omrežne storitve oziroma glasbo, fotografije, elektroniko, polprevodniške naprave ali finančne storitve, je namen podjetja, da s pomočjo ustvarjalnosti in tehnologije napolni svet s čustvi. Za več informacij obiščite http://www.sony.net/ in www.sony.si. 

Priložene datoteke

Wordov dokument