Sledite Sony Slovenia

Sony predstavlja profesionalno videokamero FX6 polnega formata, s katero širi serijo Cinema Line

Sporočilo za javnost   •   nov 17, 2020 16:01 CET

FX6 združuje najboljše z dveh področij: vodilno Sonyjevo tehnologijo digitalnih videokamer in napredne funkcije upodabljanja iz brezzrcalnih fotoaparatov Alpha™. Izpostavljene lastnosti videokamere FX6:

  • Slikovni senzor CMOS Exmor R™ polnega formata z ločljivostjo 4K in 10,2 milijona točk ter osvetlitvijo od zadaj
  • Kompaktna in lahka zasnova ohišja za snemanje na poti
  • Ultra visoka občutljivost z razširljivim ISO vse do 409.600 za snemanje v izjemno šibki svetlobi
  • Dinamični razpon 15 stopenj osvetlitve[i]
  • Profil videza S-CinetoneTM, ki je uporabljen tudi v modelu FX9 in črpa navdih iz upravljanja barv v digitalni filmski kameri VENICE
  • Slikovni procesor BIONZ XR™, ki je bil prvič uporabljen v fotoaparatu Alpha 7S III
  • Sistem hitrega hibridnega samodejnega ostrenja, uporabljen tudi v fotoaparatih serije Alpha in videokameri FX9
  • Snemanje v ločljivosti do 4K 120p / HD 240p z 10-bitno barvno globino 4:2:2 v polnem formatu
  • Podpora za izhode video signala vse do 12G-SDI in SDI RAW v ločljivosti 4K s 60 sličicami na sekundo ter 16-bitno barvno globino
  • Združljiva z več kot 50 objektivi serije E

Sony najavlja videokamero FX6 (model ILME-FX6V), ki predstavlja najnovejšo dopolnitev Sonyjeve serije Cinema Line. Slednjo sestavljajo izdelki, ki široki množici filmskih ustvarjalcev in ustvarjalcev vsebin prinašajo dostop do vrhunskega Sonyjevega znanja in izkušenj na področju tehnologij upodabljanja.

Sonyjeva serija Cinema Line, ki vključuje tudi videokameri VENICE in FX9, prinaša tako zelo zaželen filmski videz, ki se napaja iz bogatih izkušenj v digitalni filmski produkciji. Hkrati se videokamere iz te serije ponašajo z izboljšanim upravljanjem, za kar gre zahvala inovativni zasnovi ohišja, izjemni trpežnosti ter intuitivnim možnostim prilagajanja.

Kot del serije Cinema Line se novinka FX6 ponaša s Sonyjevimi osrednjimi tehnologijami za vrhunsko zmogljivost slikovnega senzorja, slikovnega procesorja in samodejnega ostrenja. Dodatno je videokamera FX6 združljiva tudi s široko paleto Sonyjevih objektivov serije E, ki nudijo veliko prilagodljivost ustvarjalnega izražanja.

»Nova videokamera FX6 je najnovejši primer Sonyjeve zagnanosti, da na podlagi potreb kupcev nenehno premika meje tehnologije upodabljanja,«je dejal Yann Salmon Legagneur, direktor produktnega marketinga v oddelku Digital Imaging pri Sony Europe. »Z napredkom serije Cinema Line današnjim filmskim ustvarjalcem in drugim ustvarjalcem vsebin omogočamo, da izrazijo svojo izjemno nadarjenost in znanje. Videokamera FX6 uporablja mnoge tehnologije vodilne digitalne filmske kamere VENICE in jih združuje z najboljšim, kar ponuja Sonyjeva inovativna tehnologija brezzrcalnih fotoaparatov Alpha.«

Kinematografska kakovost slike polnega formata

Nova videokamera se ponaša s slikovnim senzorjem CMOS Exmor R™ polnega formata z ločljivostjo 10,2 milijona točk[ii] in osvetlitvijo od zadaj. Ta prinaša dinamični razpon, ki znaša več kot 15 stopenj osvetlitve[iii], obenem pa tudi visoko občutljivost in nizko raven šuma. Osnovna občutljivost kamere FX6 znaša ISO 800. Na voljo je tudi nastavitev visoke občutljivosti ISO 12.800[iv], še dodatno pa je za snemanje v šibki in zelo šibki svetlobi občutljivost mogoče razširiti vse do ISO 409.600[v]. Snema lahko v formatu XAVC All Intra 4:2:2 10-bit z izjemno kakovostjo slike ter v formatih DCI 4K (4096 x 2160 s hitrostjo do 60p), QFHD 4K (3840 x 2160 s hitrostjo do 120p) in FHD (1920 x 1080 s hitrostjo do 240p) za počasne posnetke z neverjetnimi podrobnostmi. Kadar je prisotna potreba bo priročnejših formatih in velikostih datotek, lahko FX6 snema tudi v formatih XAVC Long GOP 4:2:0 8-bit QFHD 4K (3840 x 2160 s hitrostjo do 120p[vi]) in 4:2:2 10-bit FHD (1920x1080 s hitrostjo do 240p). Rezultat je osupljiva kakovost slike pri hitrosti snemanja vse do 120 sličic na sekundo. Poleg naštetega se FX6 ponaša tudi s slikovnim procesorjem BIONZ XR™, prvič uporabljenim v novem fotoaparatu Sony Alpha 7S III, ki prinaša do štirikrat hitrejše procesiranje v primerjavi z videokamero FS5 II.

Videokamera FX6 je bila razvita na podlagi istega znanja in izkušenj kot Sonyjeva svetovno vodilna filmska kamera VENICE. Ustvarjalcem prinaša napredne možnosti kinematografskega upravljanja barv, vključno s profilom S-CinetoneTM za bogatejšo reprodukcijo barvnih tonov še pred dodatno obdelavo. Seveda pa so za fleksibilnost v postprodukciji na voljo tudi profili S-Log3, S-Gamut3 in S-Gamut3.Cine. Kinematografsko upravljanje svetlobe in barv je v kameri FX6 optimizirano za snemanje na najvišji ravni. Videokamera namreč s slikovnega senzorja zajame največji dinamični razpon in tako ustvarjalcem nudi kar največjo ustvarjalno svobodo. Ker temelji na tehnologijah za upravljanje barv, ki jih uporablja kamera VENICE, omogoča enostavno kombiniranje posnetkov s posnetki iz drugih Sonyjevih videokamer serije Cinema Line.

Napredne video funkcije

FX6 uporablja enako vrhunsko samodejno ostrenje kot fotoaparati serije Alpha. Tako prinaša hitro hibridno samodejno ostrenje s kombinacijo 627 ostritvenih točk[vii] s faznim zaznavanjem v ravnini zajema slike, dodatno pa še napredno zaznavanje obrazov, funkcijo ostrenja oči v realnem času ter snemanje z velikim številom sličic z neprekinjenim samodejnim ostrenjem. Z vsem tem omogoča snemalcem enostavno in natančno sledenje hitro premikajočih se subjektov za počasne posnetke, ne da bi pri tem izgubili izostritev. Hitro hibridno samodejno ostrenje deluje z več kot 50 originalnimi objektivi serije E tudi pri ločljivosti 4K 120p[viii]. Poleg tega lahko kamera snema počasne posnetke 4K (QFHD) s hitrostjo do 120 sličic na sekundo, kar je petkrat več od običajne hitrosti.

Novinka FX6 prinaša tudi notranje elektronske variabilne filtre ND za enostavno in neprekinjeno upravljanje gostote filtra v kameri. Uporabniki lahko izberejo samodejno prilagajanje variabilnega filtra ND ali pa nastavljajo gostoto filtra ročno, in sicer v korakih z gladkim prehodom od 1/4 do 1/128. Rezultat so popolno osvetljene slike brez vpliva na globinsko ostrino ali kot zaklopa – tudi v spremenljivih svetlobnih razmerah. Z izjemno visoko občutljivostjo in elektronskim variabilnim filtrom ND tako snemalcem prinaša izvrstne ustvarjalne možnosti v skoraj vseh snemalnih razmerah.

Narejena za ustvarjalce vsebin na poti

Izvrstna mobilnost in upravljanje

FX6 se ponaša s kompaktno in lahko zasnovo z okvirjem iz magnezijeve litine, pri čemer meri le 116 x 153 x 114 milimetrov in tehta samo 0,89 kilograma. S tem uporabnikom še olajša uporabo in snemanje – kjerkoli in kadarkoli. Nova videokamera ima vgrajeno strukturo za odvajanje toplote, ki skrbi, da je temperatura sestavnih delov znotraj običajnega delovnega razpona. To preprečuje pregrevanje videokamere tudi med daljšimi snemanji. FX6 prinaša modularno zasnovo, ki omogoča uporabnikom, da enostavno namestijo dodatno opremo, kot so držala in iskala, ali namestijo kamero na druge naprave, kot so elektronski stabilizatorji in letalniki.

LCD zaslon, ki meri 3,5 palca, je mogoče namestiti na različna mesta na kameri, kar prinaša dodatno svobodo in enostavno upravljanje z dotikom. Z menijem za upravljanje, ki nudi hiter dostop do pogosto uporabljanih funkcij, lahko uporabniki najpomembnejše nastavitve spremenijo z enim samim dotikom – vključno z izbiro kodeka, načina zajemanja slike, velikosti slike in frekvence, osnovnega ISO in občutljivosti, načina snemanja ter nastavitvijo ravni zvoka.

Profesionalna zanesljivost

Kot videokamera, namenjena profesionalni uporabi, je FX6 opremljena z izhodom 12G-SDI, ki podpira tudi 16-bitni format RAW, izhodom HDMI ter vhodom/izhodom za časovno kodo. Poleg tega omogoča tudi povezovanje Wi-Fi ter štirikanalno snemanje zvoka (prek vmesnika XLR, večvmesniškega nastavka in vgrajenega stereo mikrofona). Nova videokamera se ponaša tudi z dvema režama za pomnilniške medije, ki sta poleg kartic SDXC UHS-II/UHS-I združljivi tudi s karticami CFexpress Type A[ix], ki nudijo večjo kapaciteto ter višje hitrosti branja in zapisovanja.

Dodatno je tukaj še Sonyjeva programska oprema Catalyst Browse/Prepare[x], ki pohitri in poenostavi urejanje posnetkov. Uporabniki lahko metapodatke o stabilizaciji slike iz videokamere FX6 uvozijo v programsko opremo Catalyst Browse/Prepare in posnetke, narejene iz roke, spremenijo v neverjetno tekoče prizore brez tresljajev. Poleg tega ima FX6 namenski gumb za označevanje posnetkov, ki ob uporabi programske opreme Catalyst Browse/Prepare omogoča enostavno filtriranje in iskanje posnetkov. Program uporablja tudi metapodatke, ki označujejo, kakšen je bil položaj videokamere med snemanjem (običajen ali obrnjen), kar odpravi potrebo po obračanju posnetkov pred njihovim urejanjem. Dodatno je FX6 združljiva tudi s Sonyjevo aplikacijo Content Browser Mobile, ki omogoča enostaven nadzor ter daljinsko upravljanje ostrenja, zaslonke in zooma[xi].

O seriji Cinema Line

Cinema Line je serija profesionalnih videokamer, ki omogočajo doseganje filmskega videza. Ta temelji na dolgoletnih Sonyjevih izkušnjah z digitalno filmsko produkcijo. Videokamere iz te serije odlikujeta napredno upravljanje in zanesljivost, kot ju vselej pričakujejo najrazličnejši ustvarjalci.

Del serije Cinema Line sta tudi videokameri VENICE in FX9. Prva je zelo priljubljena in priznana v produkciji celovečercev in serij, medtem ko je druga priljubljena izbira v dokumentarni in dramski produkciji. Z novo videokamero FX6 Sony prinaša vsestranska ustvarjalna orodja vsem vrstam pripovedovalcev vizualnih zgodb.

Cene in razpoložljivost

Nova videokamera FX6 serije Cinema Line bo pri Sonyjevih pooblaščenih prodajalcih na voljo decembra 2020 po predvideni maloprodajni ceni 5.500,00 evrov.

Ekskluzivne zgodbe o seriji Cinema Line, kameri FX6 in drugih Sonyjevih izdelkih za upodabljanje si lahko ogledate na spletnih mestih, namenjenih izobraževanju in navdihovanju navdušencev nad Sonyjevo tehnologijo za fotografiranje in ustvarjanje vsebin, in sicer na spletnih naslovih https://www.sony.net/cinema-line in www.alphauniverse.com.

Za podrobnejše informacije o izdelku obiščite: https://www.sony.si/electronics/profesionalne-videokamere/ilme-fx6

Videoposnetek izdelka si lahko ogledate tukaj: https://www.sony.co.uk/alphauniverse/stories/ready-to-tell-amazing-stories-join-us-on-special-event

[i] Profil S-Log3. Na podlagi Sonyjevega preizkusa.

[ii] Skupno 12,1 milijona točk

[iii] Profil S-Log3. Na podlagi Sonyjevega preizkusa.

[iv] Pri snemanju z uporabo profila S-Log3

[v] Pri snemanju v načinu SDR/HDR

[vi] 10% izrez slike

[vii] Največje število točk samodejnega ostrenja in pokritost območja. Odvisno je od izbranega načina snemanja.

[viii] Obstajajo določene omejitve glede hitrosti snemanja in sistemskih frekvenc ter samodejnega ostrenja.

[ix] Kartice CFexpress Type A so potrebne za snemanje v formatih XAVC-I QFHD 100/120fps in XAVC-I FHD 150/180/200/240fps.

[x] Zahtevana je programska oprema Catalyst različice 2020.1

[xi] Zahtevane so združljive kamere, daljinski upravljalniki, pametni telefon in aplikacije.

Sony je ustvarjalno in razvedrilno podjetje s trdnimi tehnološkimi temelji. Ne glede na to, ali gre za igralne ali omrežne storitve oziroma glasbo, fotografije, elektroniko, polprevodniške naprave ali finančne storitve, je namen podjetja, da s pomočjo ustvarjalnosti in tehnologije napolni svet s čustvi. Za več informacij obiščite http://www.sony.net/ in www.sony.si.

Priložene datoteke

Wordov dokument