Sledite Sony Slovenia

Sony predstavil videokamero FX3 polnega formata, ki prinaša kinematografsko sliko in izboljšano upravljanje

Sporočilo za javnost   •   feb 23, 2021 16:01 CET

Izpostavljene lastnosti videokamere FX3:

  • Slikovni senzor CMOS Exmor R™ polnega formata z ločljivostjo 10,2 milijona točk[i] in osvetlitvijo od zadaj ter slikovni procesor BIONZ XR™.
  • Ultra visoka občutljivost z razširljivim ISO vse do 409.600 za snemanje v izjemno šibki svetlobi in več kot 15-stopenjski dinamični razpon.[ii]
  • Profil videza S-Cinetone™, ki ga navdihuje znanost o barvah, uporabljena v digitalni filmski kameri VENICE ter videokamerah FX9 in FX6 družine Cinema Line, skupaj s snemanjem v ločljivosti do 4K 120p.[iii]
  • Kompaktna in lahka zasnova ohišja z vrhunskim upravljanjem za snemanje iz roke, z držalom za stabilizacijo (gimbal) ali z letalnikom.
  • Ohišje z mnogimi pritrdilnimi navoji (1/4–20 UNC) olajša namestitev dodatne opreme.
  • Odstranljiva enota z držalom in dvema zvočnima vhodoma XLR/TRS.
  • Stabilizacija slike "Active Mode"[iv] podpira snemanje videoposnetkov iz roke.
  • Hiter hibridni sistem samodejnega ostrenja, sledenje z dotikom (sledenje v realnem času) in samodejno ostrenje oči v realnem času, uporabljeno tudi v fotoaparatih serije Alpha™.
  • Neprekinjeno snemanje 4K 60p[v], ki ga omogočata učinkovito odvajanje toplote in vgrajen ventilator za hlajenje.

Sony je pred kratkim uradno predstavil videokamero FX3 (model ILME-FX3). Ta združuje najboljše lastnosti vodilne Sonyjeve digitalne filmske tehnologije ter napredne funkcije brezzrcalnih fotoaparatov serije Alpha™, s katerimi lahko ustvarjalcem ponudi izjemen kinematografski videz.

FX3 je najnovejša dopolnitev Sonyjeve družine Cinema Line. Prinaša kinematografski videz, profesionalno upravljanje in zanesljivost – v eni sami napravi, ki predstavlja odgovor na potrebe mladih ustvarjalcev, ki iščejo nove načine izražanja svojih ustvarjalnih pogledov. Novi model odlikujeta izjemna kakovost slike ter priročna uporaba na manjših snemanjih, kjer je vse v rokah ene osebe. FX3 se ponaša z ostrenjem, kot smo ga vajeni v kamerah najvišjega razreda, optično stabilizacijo slike, zasnovo za snemanje iz roke ter naprednim odvajanjem toplote za daljša snemanja. Vse to je združeno v kompaktnem, lahkem ohišju, ki zagotavlja učinkovito uporabo in mobilnost – kar sta lastnosti, ki sta vedno bolj v ospredju pričakovanj današnjih ustvarjalcev vsebin.

»Videokamera FX3 je zasnovana za uresničevanje ustvarjalne vizije,« je dejal Yann Salmon Legagneur, direktor produktnega marketinga v oddelku Digital Imaging pri Sony Europe. »Ustvarjalcem omogoča, da svoje vrhunske vsebine vizualno izrazijo na kinematografski način. S Sonyjevimi izdelki družine Cinema Line bomo še naprej podpirali ustvarjalce z vsega sveta.«

Kinematografski videz

Videokamera FX3 se ponaša s Sonyjevo vodilno tehnologijo slikovnega senzorja, ki omogoča doseganje visokih hitrosti procesiranja in izjemno kakovostne slike. Slikovni senzor CMOS Exmor R polnega formata z osvetlitvijo od zadaj in ločljivostjo 10,2 milijona točk (približno, efektivnih) za snemanje videoposnetkov (in efektivnih 12,1 milijona točk za fotografiranje) ter slikovni procesor BIONZ XR s skupnim delovanjem zagotavljata visoko občutljivost in nizek šum. Standardni razpon občutljivosti se razteza od ISO 80 do ISO 102.400 (z možnostjo razširitve do ISO 409.600 pri snemanju videoposnetkov), dinamični razpon pa znaša več kot 15 stopenj osvetlitveii.

Kot odgovor na vse večjo potrebo po izraznejši globini videokamera FX3 – tako kot že poznani kameri FX9 in FX6 iz iste družine Cinema Line – prinaša barvno matriko S-Cinetone, ki omogoča ustvarjanje kinematografskega videza brez dodatne obdelave slike v postprodukciji. Barvna matrika S-Cinetone, ki jo navdihuje znanost o barvah, uporabljena v vrhunski Sonyjevi filmski kameri VENICE, namreč poskrbi za naravne srednje tone, mehke barve in gladke prehode svetlih delov, ki so ključni za doseganje kinematografskega videza.

Tukaj sta še snemanje 4K v sami kameri s hitrostjo do 120 sličic na sekundoiii in neverjetno gladko tekoča slika počasnih posnetkov[vi] (do 5x) z ločljivostjo QFHD (3840 x 2160) in samodejnim ostrenjem, kar resnično odpira vrata novim možnostim izražanja.

Zasnovana za udobno samostojno snemanje

Najkompaktnejša in najlažja videokamera družine Cinema Line je idealna za snemanje iz roke, z držalom za stabilizacijo (gimbal) ali z letalnikom. Skupaj z baterijo in pomnilniškimi karticami tehta le 715 gramov, medtem ko je ohišje visoko samo 77,8 mm, široko 129,7 mm ter globoko le 84,5 mm – brez štrlečih delov. Posebna pozornost je bila pri načrtovanju namenjena tudi zasnovi držala, ki nudi optimalno prilagodljivost, stabilnost in udobje pri dolgotrajnem snemanju.

Ohišje videokamere FX3 je oblikovano z mislijo na mobilnost in učinkovitost. Tako na njem najdemo pet navojnih pritrdišč (1/4–20 UNC) za enostavno namestitev združljive dodatne opreme, medtem ko celoten sestav še naprej ostaja dovolj lahek za snemanje iz roke. Vse to olajša prenašanje kamere z nameščeno opremo in njeno postavitev na prizorišču snemanja. Priložena enota z ročajem in vhodoma XLR se zanesljivo pritrdi na ohišje prek večvmesniškega nastavka, za kar ne potrebujemo dodatnega orodja. Hkrati prinaša tri dodatna vijačna pritrdišča: dva na vrhu in enega na oddaljenem delu. Na ta način je mogoče varno pritrditi zunanje monitorje, snemalnike, brezžične sprejemnike za mikrofone, komplet z nastavkom za dodatno opremo (brez napajanja) in druge dodatke.

Snemanje visoko kakovostnega zvoka medtem zagotavljata dva vhoda XLR/TRS, povezana s kamero FX3. Z dodatnim mikrofonom XLR se lahko digitalni zvok prenese neposredno v kamero, kar poskrbi za izjemno kakovost zvoka. V nastavitvah kamere je mogoče izbrati različne oblike snemanja in zapisa zvoka, vključno s 4-kanalnim 24-bitnim zvokom. Ker je adapter XLR vgrajen v ročaj, ne zahteva nobenih dodatnih kablov ali baterij. Nastavitev kamere in opreme za snemanje zvoka je na ta način povsem preprosta.

Videokamera FX3 nudi hitro hibridno samodejno ostrenje med snemanjem s 627 ostritvenimi točkami[vii] s faznim zaznavanjem v ravnini slike. Dodatno je opremljena še s sledenjem na dotik (sledenjem v realnem času), kjer snemalec s preprostim dotikom zaslona vklopi samodejno ostrenje in sledenje izbranemu subjektu. Ohranjanje natančnega in gladkega ostrenja omogoča tudi tehnologija ostrenja oči v realnem času, ki natančno zazna oči celo takrat, ko subjekti pod ostrim kotom gledajo navzdol ali navzgor. Medtem so na podlagi povratnih informacij profesionalnih uporabnikov Sonyjevi inženirji dodali in izboljšali še nekatere druge funkcije samodejnega ostrenja, vključno s hitrostjo prehoda samodejnega ostrenja, občutljivostjo prehoda samodejnega ostrenja na drug subjekt, intuitivnim upravljanjem in pomočjo sistema samodejnega ostrenja pri ročnem ostrenju. Vse te funkcije samodejnega ostrenja so bile v videokamero FX3 vgrajene z namenom, da zagotovijo stabilno, prilagodljivo in natančno ostrenje v vsaki situaciji, obenem pa omogočijo enostavno uporabo samostojnim snemalcem.

Novinka FX3 ima vgrajen 5-osni optični stabilizator slike, ki je izjemno učinkovit pri snemanju iz roke. Zelo natančna stabilizacijska enota in žiroskopski senzorji so omogočili, da je v kamero vgrajen tudi način Active Modeiv, ki deluje pri snemanju filmov v vseh formatih, vključno s 4K. Stabilizacija slike v sami kameri pomeni, da je učinkovito stabilizacijo mogoče doseči s široko paleto objektivov, vključno z objektivi serije E, ki sami nimajo vgrajenega stabilizatorja slike. Poleg tega FX3 zapisuje tudi metapodatke o stabilizaciji, s pomočjo katerih lahko ustvarjalci v postprodukciji s programsko opremo Catalyst Browse/Prepare izvedejo dodatne prilagoditve stabilizacije slike[viii].

Razširljivost in upravljanje po meri ustvarjalcev vsebin

Upravljanje

Ko gre za profesionalno upravljanje in rokovanje, videokamera FX3 ne pozna kompromisov. Gumbi, ki se pri snemanju pogosto uporabljajo – na primer za nastavitev občutljivosti ISO, zaslonke in beline – se nahajajo na držalu in na vrhu ohišja. Takšna zasnova samostojnim ustvarjalcem omogoča uporabo gumbov samo z eno roko. Poleg tega je na kameri še 15 prilagodljivih gumbov, ki jim lahko snemalec za čim učinkovitejše delo dodeli katero koli od 140 izbirnih funkcij.

Ročica za upravljanje zooma, ki se nahaja na vrhu držala, ne upravlja samo združljivih motoriziranih zoom objektivov, temveč omogoča tudi uporabo funkcije Clear Image Zoom pri nemotoriziranih zoom objektivih in fiksnih objektivih – s čimer lahko pri mnogih projektih prispeva k zmanjšanju števila potrebnih objektivov. Hkrati ročica prinaša gladko in tekoče spreminjanje goriščne razdalje, kar je z ročnim upravljanjem obroča na objektivu težko doseči.

Lučki, ki označujeta snemanje (tally), sta nameščeni na zgornjem sprednjem in zadnjem delu kamere. S tem snemalec in druge osebe enostavno vidijo, kdaj kamera snema. Vrtljivi zaslon LCD, ki se odpira na stran, nudi enostavno uporabo in je nadvse priročen pri snemanju, ko je kamera nameščena na držalu za stabilizacijo (gimbal), pri snemanju iz zahtevnih zornih kotov in iz roke ter še v mnogih drugih primerih. Izpostaviti velja tudi način prilagodljive osvetlitve, ki omogoča, da stikalo Auto/Manual na videokameri FX3 deluje podobno kot pri drugih kamerah serije FX. To pomeni, da lahko uporabnik vrednosti zaslonke, hitrosti zaklopa in občutljivosti ISO nastavlja neodvisno drugo od druge. Kratek pritisk na dodeljeni gumb po meri omogoča preklapljanje med zaklepom kolesca in ročnim upravljanjem, z dolgim pritiskom na gumb po meri pa snemalec vklopi ali izklopi samodejno nastavitev.

Zanesljivost

Ustvarjalci potrebujejo več kot samo dovršene funkcije in zmogljivost. Potrebujejo tudi zanesljivost in trpežnost. Videokamera FX3 ima vgrajen ventilator za aktivno hlajenje ter učinkovit sistem odvajanja toplote. Rezultat je neprekinjeno snemanje v ločljivosti 4K 60p brez izklapljanja zaradi visokih temperaturv. Novo razviti ventilator namreč skrbi za visoko učinkovito hlajenje.

S tem se seznam lastnosti, ki povečujejo zanesljivost kamere, še ne konča. Tukaj sta še odpornost na prah in vlago[ix] ter vzdržljivo ohišje iz magnezijeve zlitine. Hkrati velja izpostaviti še podporo za USB PD (Power Delivery), ki omogoča hitro polnjenje[x] za neprekinjeno snemanje.

Razširljivost

Videokamera FX3 je združljiva s številnimi snemalnimi funkcijami, vključno z gammo S-Log3 z barvnim prostorom S-Gamut3.Cine, ki poskrbi za bogate barve in barvne prehode ter omogoča snemanje z visokim dinamičnim razponom in širokim obsegom barv. Podpira tudi interno snemanje v formatih XAVC S™ in XAVC S-I v ločljivosti 4K (QFHD) in FHD ter snemanje v formatu XAVC HS™ (MPEG-H HEVC/H.265, samo 4K). Video v ločljivosti 4K 60p v 10-bitni obliki 4:2:2 ali 16-bitnem formatu RAW je mogoče pripeljati do zunanje naprave[xi] prek priključka HDMI Type-A.

Tukaj sta še hitri, v prihodnost usmerjeni reži za pomnilniške kartice, ki prinašata neverjetno svobodo snemanja z dvema pomnilniškima karticama CF express Type A. Za večjo varnost se lahko isti podatki hkrati zapisujejo na obe kartici, "štafetni" način pa zagotavlja samodejni preklop zapisovanja na drugo pomnilniško kartico, ko se prva med snemanjem zapolni.

Nova videokamera je opremljena z naprednimi možnostmi povezovanja, ki jih potrebujejo profesionalni ustvarjalci. Ponaša se tako z brezžično mrežno povezljivostjo (2,4 GHz in 5 GHz)[xii] kot tudi z žično mrežno povezavo prek združljivega adapterja USB-Ethernet. Podpira oddaljeno snemanje prek osebnega računalnika s programom Imaging Edge Desktop™, daljinsko upravljanje prek povezave Wi-Fi ter hitro povezavo Superspeed USB 5 Gb/s prek priključka USB Type-C®.

O družini Cinema Line

Cinema Line je družina videokamer, ki omogočajo doseganje filmskega videza. Ta temelji na dolgoletnih Sonyjevih izkušnjah z digitalno filmsko produkcijo. Kamere iz te družine odlikujeta napredno upravljanje in zanesljivost, kot ju vselej pričakujejo najrazličnejši ustvarjalci.

Del družine Cinema Line so tudi kamere VENICE, FX9 in FX6. Prva je zelo priljubljena in priznana v produkciji celovečercev in nanizank, profesionalna kamera FX9 je priljubljena izbira v dokumentarni in dramski produkciji, FX6 pa je vedno pri roki za nenačrtovana snemanja in ustvarjanje vsebin. Naštetim se je zdaj pridružila še nova FX3, ki je najkompaktnejša videokamera družine Cinema Line. S tem Sony ponuja celovito paleto vsestranskih ustvarjalnih orodij za vse vrste pripovedovalcev vizualnih zgodb.

Cene in razpoložljivost

Nova videokamera FX3 polnega formata družine Cinema Line bo pri Sonyjevih pooblaščenih prodajalcih na voljo marca 2021 po predvideni maloprodajni ceni 4.700 evrov.

Ekskluzivne zgodbe o družini Cinema Line, videokameri FX3 in drugih Sonyjevih izdelkih za upodabljanje si lahko ogledate na https://www.sony.net/cinema-line in https://www.sony.co.uk/alphauniverse – spletnih mestih, namenjenih izobraževanju in navdihovanju vseh navdušencev nad Sonyjevo tehnologijo za ustvarjanje vsebin in fotografijo. Za več podrobnejše informacije o izdelku obiščite: https://www.sony.si/electronics/fotoaparati-z-izmenljivimi-objektivi/ilme-fx3.

Predstavitveni posnetek videokamere FX3 si lahko ogledate tukaj (KLIK).

OPOMBE

[i] Približno efektivnih za snemanje videoposnetkov. 12,1 milijona točk za fotografiranje.

[ii] Videoposnetki, posneti z nastavitvijo S-Log 3. Na podlagi Sonyjevih internih testov.

[iii] Z 10 % izrezom slike

[iv] Pri uporabi načina Active Mode pride do rahlega izreza slike. Za goriščne razdalje 200 mm in več je priporočljiva uporaba standardne nastavitve. Način Active Mode ni na voljo pri snemanju s hitrostjo 120 (100) sličic na sekundo ali višjo, vključno s snemanjem v načinu počasnih in hitrih posnetkov.

[v] Na podlagi Sonyjevih internih testov. Napajanje USB, XAVC S-I (All-I), 4K 60p 10-bit 4:2:2, 25°C (temperatura okolja in videokamere ob začetku snemanja), nastavitev temperature samodejnega izklopa: visoka (High), nastavitev ventilatorja za hlajenje: samodejna (Auto). Trajanje se lahko razlikuje glede na razmere snemanja. Najdaljši čas neprekinjenega snemanja posameznega videoposnetka znaša približno 13 ur (omejitev zaradi lastnosti izdelka).

[vi] Zahtevana sta urejanje posnetkov v postprodukciji in način snemanja S&Q.

[vii] Največje število točk samodejnega ostrenja in pokritost območja. Odvisno je od izbranega načina snemanja.

[viii] Funkcija je podprta v programski opremi Catalyst Browse/Prepare različice 2020.1 ali novejše. Metapodatki o stabilizaciji slike, ki jih je mogoče uporabiti v programski opremi Catalyst, se generirajo, če je uporabljen Sonyjev objektiv serije E, optični stabilizator slike v kameri pa je nastavljen na [OFF] ali [Active].

[ix] 100% odpornost na prah in vlago ni zagotovljena. Enota z držalom in vhodoma XLR ni zasnovana tako, da bi bila odporna na prah in vlago.

[x] USB-polnjenje in napajanje sta podprta samo prek priključka USB Type-C®. Pri napajanju prek povezave USB mora biti v kameri nameščena baterija. Notranja baterija se lahko prazni kljub napajanju prek povezave USB. To je odvisno od uporabljenega adapterja in razmer, v katerih kamera deluje.

[xi] Združljive snemalne enote bodo še predstavljene.

[xii] Komunikacije v frekvenčnem območju 5 GHz so lahko v nekaterih državah in regijah omejene.

Sony je ustvarjalno in razvedrilno podjetje s trdnimi tehnološkimi temelji. Ne glede na to, ali gre za igralne ali omrežne storitve oziroma glasbo, fotografije, elektroniko, polprevodniške naprave ali finančne storitve, je namen podjetja, da s pomočjo ustvarjalnosti in tehnologije napolni svet s čustvi. Za več informacij obiščite http://www.sony.net/ in www.sony.si.

Priložene datoteke

Wordov dokument