Sledite Sony Slovenia

Sony predstavil nov fiksni objektiv polnega formata 135mm F1.8 G Master z osupljivo ločljivostjo in mehkobo neostrine (bokeh) ter izvrstno zmogljivostjo samodejnega ostrenja

Sporočilo za javnost   •   feb 26, 2019 16:06 CET

Sony je danes predstavil težko pričakovano novost med objektivi serije G Master™ - fiksen telefoto objektiv polnega formata serije E z goriščno razdaljo 135 mm ter veliko odprtino zaslonke F 1.8 (model SEL135F18GM).

Opremljen je s Sonyjevi najnaprednejšimi optičnimi tehnologijami ter izdelan, da zadosti izjemno visokim standardom Sonyjeve serije G Master. Novi FE 135 mm F1.8 GM prinaša neverjetno visoko ločljivost ter izvrstno mehkobo neostrine (bokeh). Obe navedeni lastnosti sta tipični značilnosti Sonyjeve paradne znamke G Master.

Novi objektiv združuje hitro samodejno ostrenje, lahko in priročno zasnovo ter številne profesionalne funkcije. S tem je resnično vsestransko, visoko zmogljivo orodje za profesionalne portretne fotografe, poročne fotografe, športne fotografe in mnoge fotografske navdušence.

“Sonyjeva predanost širjenju ponudbe objektivov serij FE in E je močnejša kot kdajkoli prej,” je ob tej priložnosti dejal Yann Salmon-Legagneur, vodja produktnega marketinga v oddelku Digital Imaging pri Sony Europe. “Naš 31. objektiv polnega formata za brezzrcalne fotoaparate, težko pričakovani 135 mm fiksni objektiv, prinaša priznano kakovost serije G Master tudi v tej goriščni razdalji, ki jo radi uporabljajo tako profesionalci kot ljubiteljski fotografi. S tem se je skupno število Sonyjevih objektivov serije E za fotoaparate Sony Alpha™povečalo na 49. Ob tem bomo še naprej skrbeli za vodilne inovacije na trgu na področju fotografije in videa, da bomo našim kupcem omogočili beleženje enkratnih trenutkov ter ustvarjanje fotografij in videoposnetkov kot še nikoli prej.”

Objektiv FE 135mm F1.8 GM odlikuje visoka ločljivost po celotnem slikovnem polju celo pri zaslonki F1.8. To mu omogoča inovativna optična zasnova z elementoma XA (Extreme Aspherical) in Super ED (Extra-low Dispersion) v sprednji skupini, kar učinkovito odpravlja aberacije, ki so značilne za telefoto objektive. Poleg tega sta element Super ED ter še dodaten element ED strateško postavljena tako, da kompenzirata osno kromatsko aberacijo, zmanjšujeta barvne anomalije ter maksimizirata ločljivost. Rezultat vsega tega je izjemna kakovost slike.

Za navdušujočo jasnost slike skrbi še Sonyjev edinstven Nano AR premaz, ki zmanjšuje odseve svetlobe znotraj objektiva in značilen pojav svetlobnih madežev pri fotografiranju portretov, osvetljenih od zadaj.

Novi fiksni telefoto objektiv uporablja element XA, ki je izpopolnjen z uporabo Sonyjevih najsodobnejših tehnologij za simuliranje mehkobe neostrine (bokeh), tako med zasnovo kot v različnih korakih proizvodnje. S tem sta dosežena nadzor sferične aberacije ter izvrstna mehkoba neostrine. K izjemno naravnemu in čudovitemu videzu neizostrenih delov slike poleg tega pripomore tudi zasnova zaslonke z 11 lističi. Ob tem se FE 135mm F1.8 GM ponaša še z dvema avtofokusnima skupinama v plavajoči fokusni razporeditvi za izboljšano sposobnost ostrenja bližnjih objektov. Najmanjša razdalja ostrenja tako znaša vsega 0,7 metra, največja povečava pa 0,25x.

Da se lahko kosa tudi s hitro premikajočimi se prizori ali celo s športnim dogajanjem, je FE 135mm F1.8 GM opremljen s skupno štirimi Sonyjevimi linearnimi motorji XD - po dvema za vsako skupino. S tem je doseženo hitro, zanesljivo in zmogljivo sledenje premikajočemu se objektu. Tukaj je še poseben algoritem, ki pomaga k čim boljši odzivnosti ter zagotavlja tiho samodejno ostrenje z malo vibracijami. Vse te izjemne lastnosti so vgrajene v kompaktno in lahko ohišje, ki tehta le 950 g.

Objektiv FE 135mm F1.8 GM ima številne profesionalne rešitve za upravljanje, ki zagotavljajo enostavno rokovanje tako pri fotografiranju kot pri snemanju videa. Med drugim obroč za upravljanje z zaslonko, ki omogoča neposredno, intuitivno spreminjanje velikosti odprtine zaslonke, ter obroč za ročno ostrenje z linearnim odzivom za natančen, odziven nadzor ostrenja. Vgrajeni so tudi stikalo za omejitev območja ostrenja, dve nastavljivi tipki “focus hold” ter stikalo za hiter preklop med samodejnim in ročnim ostrenjem.

Novi cirkularni polarizacijski filtri

Poleg novega objektiva FE 135mm F1.8 GM Sony predstavlja tudi novo serijo cirkularnih polarizacijskih filtrov. Novi filtri, tudi modeli za objektive premera 49mm, 55mm, 62mm, 67mm, 72mm, 77mm in 82mm, ohranjajo kakovost in ločljivost slike približno dvakrat[1] tako učinkovito kot Sonyjeva obstoječa serija cirkularnih polarizacijskih filtrov. Zato so popolni spremljevalci objektiva iz Sonyjeve paradne serije G Master. Odlikujeta jih tudi premaz ZEISS®T*, ki zmanjša bleščanje, in tanka zasnova, ki preprečuje vinjetiranje slike ter optimizira splošno učinkovitost filtra.

Cena in razpoložljivost

Objektiv FE 135mm F1.8 GMbo v Evropi na voljo od aprila 2019 dalje predvideni maloprodajni ceni 2.000 evrov.

Novi cirkularni polarizacijski filtri bodo v Evropi na voljo od aprila 2019 dalje po predvideni maloprodajni ceni:

  • 49mm (model VF-49CPAM2) - 110 EUR
  • 55mm (model VF-55CPAM2) - 120 EUR
  • 62mm (model VF-62CPAM2) - 150 EUR
  • 67mm (model VF-67CPAM2) - 170 EUR
  • 72mm (model VF-72CPAM2) - 180 EUR
  • 77mm (model VF77CPAM2) - 200 EUR
  • 82mm (model VF82CPAM2) - 260 EUR

Različne ekskluzivne zgodbe, videoposnetke in vznemirljive nove vsebine, posnete z najnovejšimi fotoaparati in drugimi Sonyjevimi izdelki serije Alpha™, si lahko ogledate na spletni strani https://www.sony.co.uk/alphauniverse. Sonyjevo evropsko fotografsko središče je na voljo v 22 jezikih, v njem najdete novice o izdelkih, natečaje in najnovejši seznam Sonyjevih dogodkov v posamezni državi.

[1] Odvisno od modela in goriščne razdalje objektiva.

O podjetju Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 77 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2018. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net, o Sony Slovenija pa na www.sony.si.

Priložene datoteke

Wordov dokument