Sledite Sony Slovenia

Sony predstavil družino televizorjev MASTER 4K HDR s serijama AF9 OLED in ZF9 LCD, ki predstavljata sam vrh v kakovosti slike

Sporočilo za javnost   •   jul 31, 2018 16:10 CEST

Sony Europe je predstavil novi seriji televizorjev, ki prinašata kakovost slike, kot je še ni bilo. To omogoča uporaba številnih lastnih tehnologij in rešitev, na čelu z novo generacijo slikovnega procesorja X1™ Ultimate. Televizorji serij AF9 OLED in ZF9 LCD so del družine MASTER. Slednja predstavlja ime, ki je pri Sonyju ekskluzivno rezervirano za modele z najboljšo kakovostjo slike. Sonyjev cilj je namreč ustvariti televizor, ki je sposoben prikazati sliko, ki je kar najbolj podobna sliki, kot so si jo zamislili ustvarjalci vsebin. Televizorji družine MASTER tako prinašajo sliko vrhunske kakovosti, ki se kar najbolj približa sliki s profesionalnih monitorjev, ki jih uporabljajo v produkcijskih studiih. Sledeč strogim kriterijem, ki so jih postavili najbolj izkušeni Sonyjevi inženirji za kakovost slike, so pri Sonyju prepričani, da televizorji iz družine MASTER prinašajo najbolj kakovostno sliko, kar jo je mogoče doseči v domačem okolju.

Televizorji obeh serij, AF9 in ZF9, imajo novo razvit procesor nove generacije X1 Ultimate. Slednji ima ključno vlogo pri ustvarjanju kar najbolj natančne reprodukcije slike, ki jo omogočajo televizorji iz družine MASTER. Na podlagi dolge tradicije, znanja in izkušenj pri razvoju profesionalnih kamer in monitorjev Sonyjevi inženirji vedo, da ima natančnost pri razvoju in izdelavi preciznih komponent za procesiranje signala takojšen učinek na celotno sliko. Slikovni procesor X1 Ultimate lahko inteligentno zazna in analizira vsak objekt v sliki, kar prinaša izjemno natančno reprodukcijo in neverjetne detajle. Obenem so močno posodobili tudi objektno zasnovan HDR, ki omogoča obdelavo vsakega objekta posebej za boljšo globino, teksturo in nasploh bolj realistično sliko.

Sony že od nekdaj sodeluje s strokovnjaki. V sodelovanju s Sony Pictures Entertainment je tako leta 2000 nastal slikovni način, ki ustreza kriterijem filmskih ustvarjalcev. Nedavno so skupaj standardizirali tudi način HDR in ga pripeljali v filmsko produkcijo. Zdaj pa Sony v sodelovanju z Netflixom predstavlja tudi način »Netflix Calibrated Mode«. Ta edinstvena funkcija je bila razvita z namenom, da gledalcem doma omogoči enako kakovostno sliko, kot jo vidijo Netflixovi ustvarjalci na studijskih monitorjih. S tem lahko doma uživajo v točno takšni sliki, kot so si jo zamislili in ustvarili ustvarjalci vsebin. Za vklop ‘Netflix Calibrated Mode’ zadostuje enostaven klik v meniju in zgodba že zaživi v popolni sliki. Navdušenci nad gibljivimi slikami lahko zdaj resnično uživajo, ko gledajo svoje najljubše serije, filme in dokumentarce na Netflixu.

Televizorji iz družine MASTER so pripravljeni tudi za delovanje z vodilno programsko opremo za kalibracijo zaslonov CalMAN®,[1] podjetja Portrait Displays. CalMAN uporabljajo številni strokovnjaki kot orodje za zagotavljanje kakovosti in doseganje strogih zahtev v produkciji, postprodukciji in televizijskem predvajanju. CalMAN olajša vzdrževanje pravilne slike skozi celotno življenjsko dobo televizorja.

Inovacija v televizijski sliki, zvoku in obliki

Vrhunska modela AF9 sta opremljena s Pixel Contrast Boosterjem, Sonyjevim originalnim panelnim kontrolerjem za OLED. Ta maksimizira dinamičen razpon s tem, ko razširi območje barvne reprodukcije pri visoki svetlosti. Slika je tako izboljšana z dodatnimi detajli in teksturami.

Televizorja OLED AF9 se ponašata tudi z vrhunsko kakovostjo zvoka, za kar gre zahvala novi tehnologiji Acoustic Surface Audio+™. Tehnologija Acoustic Surface™ je bila prvič predstavljena lani v večkrat pohvaljeni seriji A1, nato pa ji je letos sledila še serija AF8. Acoustic Surface Audio+ prinaša dodatno izboljšavo in sicer dodaten aktuator v sredini zaslona ter dodaten nizkotonski kanal, kar skupaj ustvarja 3,2-kanalni zvočni sistem. Dodatni sredinski aktuator se obnaša enako kot osrednji zvočnik, skrit za AT (akustično transparentnim) platnom, kot ga najdemo v kinodvoranah. S tremi aktuatorji in dvema nizkotoncema ob straneh tako televizorja AF9 ustvarjata bogato polje zvoka, ki močno izboljša izkušnjo gledanja. Poleg tega imata tudi način sredinskega zvočnika (centre speaker mode), ki omogoča, da Acoustic Surface Audio+ prevzame vlogo sredinskega zvočnika v sistemu domačega kina.

Serija AF9 z OLED zaslonom predstavlja vrhunsko zlitje užitka v sliki in zvoku. Vse to je združeno v eno samo ohišje – zaslon, kjer je edini dodaten sestavni del stojalo v ozadju. Celotna oblika in materiali so prepojeni z mehkobo, ki jo zaključujeta zaokrožen okvir in s tkanino prekrito stojalo. Te lastnosti omogočajo, da AF9 izraža empatično vizualno prisotnost, medtem ko se zliva s svojo okolico.

Serija ZF9 je opremljena z novo tehnologijo X-Wide Angle, ki zagotavlja enako kakovost slike ne glede na kot gledanja na zaslon. Omogoča širši kot gledanja in zmanjšuje pojav spreminjanja barv, do katerega pride, če na zaslon gledamo pod kotom. Zdaj barve ostajajo pravilne ne glede na gledalčev položaj. Skupaj s tehnologijo X-Motion Clarity™, ki zmanjšuje zabrisanost robov pri premikajočih se prizorih, pomaga, da televizorja serije ZF9 uspešno premagujeta izzive, ki jih prinaša tehnologija LCD-zaslonov.

Okvir televizorjev ZF9 je črne barve z značilno teksturo, kot jo poznamo iz sveta fotoaparatov DSLR. S tem ustvarja všečen kontrast nasproti kovinskemu videzu preostalega dela ohišja. Minimalistična zasnova se nadaljuje tudi pri stojalu, ki je izdelano iz litega aluminija.

Obe seriji, AF9 in ZF9, temeljita na sistemu Android TV™, ki vam omogoča raziskovanje sveta filmov, glasbe, fotografij, iger, spletnega iskanja, aplikacij in še mnogo drugega. Funkcija iskanja z glasom (Voice Search) omogoča nadvse enostavno iskanje vsebin, postavljanje vprašanj in upravljanje s samim televizorjem. Z vgrajeno funkcionalnostjo Chromecast™ lahko na televizorju enostavno predvajate vsebine s pametnega telefona ali tablice, Google Play™ pa omogoča, da na televizorju uživate v vaših priljubljenih filmih, oddajah in igrah.

Datum začetka prodaje televizorjev iz družine MASTER v Evropi bo Sony sporočil kasneje.

Televizorja MASTER serije AF9 (modela 55” in 65”) HDR OLED

 • Odlikuje ju zaslon OLED s Pixel Contrast Boosterjem. 8 milijonov točk z lastno osvetlitvijo in Sonyjev originalen panelni kontroler za OLED prinašajo občutno izboljšano vizualno izkušnjo z edinstveno črnino, pristnimi barvami ter širokim kotom gledanja.
 • Vgrajen imata slikovni procesor X1™ Ultimate, ki prinaša izjemno 4K HDR izkušnjo gledanja z naslednjimi tehnologijami: Object-based Super Resolution, Object-based HDR remaster, Super Bit Mapping™ 4K HDR ter procesiranje z dvema podatkovnima zbirkama.
 • Acoustic Surface Audio+™ ustvarja bogato polje zvoka, ki izvira iz treh aktuatorjev in dveh nizkotoncev ob straneh. Takšen zvok močno izboljša gledalčevo doživetje.
 • Opremljena sta z načinom Netflix Calibrated Mode, ki prinaša sliko, kot so si jo zamislili ustvarjalci, naravnost na televizor.
 • Podpirata profesionalno barvno kalibracijo CalMAN.
 • Odlikujejo ju živahne, bogate barve, TRILUMINOS™ Display pa poskrbi za še dodatno izboljšano natančnost barvne reprodukcije.
 • Android TV™ omogoča raziskovanje sveta filmov, glasbe, fotografij, iger, spletnega iskanja, aplikacij in še mnogo drugega. Funkcija iskanja z glasom (Voice Search) prinaša iskanje vsebin, postavljanje vprašanj in upravljanje s samim televizorjem. Z vgrajeno funkcionalnostjo Chromecast™ lahko na televizorju enostavno predvajate vsebine s pametnega telefona ali tablice, Google Play™ pa omogoča, da na televizorju uživate v vaših priljubljenih filmih, oddajah in igrah.
 • Minimalizem, začinjen z mehkobo: vse je združeno v eno samo ohišje – zaslon, kjer je edini dodaten sestavni del stojalo v ozadju.
 • Podprti formati HDR: HDR10, Dolby Vision™, HLG.

Televizorja MASTER serije ZF9 (modela 65” in 75”) 4K HDR LCD

 • Vgrajen imata slikovni procesor X1™ Ultimate, ki prinaša izjemno 4K HDR izkušnjo gledanja z naslednjimi tehnologijami: Object-based Super Resolution, Object-based HDR remaster, Super Bit Mapping™ 4K HDR ter procesiranje z dvema podatkovnima zbirkama.
 • Odlikuje ju tehnologija X-Wide Angle, ki zagotavlja enako kakovost slike ne glede na kot gledanja na zaslon. Uživajte v pravilnih sencah in barvnih tonih ne glede na kot, pod katerim gledate.
 • LED-osvetlitev iz ozadja z diodami, razporejenimi po celotni površini zaslona za ultra visok kontrast.
 • X-Motion Clarity™ ohranja hitro premikajočo se sliko jasno in tekočo. Natančno upravljanje premikajočih se slik zmanjšuje zabrisanost robov. Celo med hitro premikajočimi se prizori ostaja slika pravilna in brez izgube svetlosti.
 • Opremljena sta z načinom Netflix Calibrated Mode, ki prinaša sliko, kot so si jo zamislili ustvarjalci, naravnost na televizor.
 • Podpirata profesionalno barvno kalibracijo CalMAN.
 • Vgrajeno imata tehnologijo X-tended Dynamic Range™ PRO za boljši kontrast, ki je dosežen z natančnim uravnavanjem svetlobe po celotnem zaslonu. Televizor dinamično glede na prikazano sliko nekatere predele zatemni, druge pa dodatno osvetli, kar omogoča trikrat večji dinamičen razpon od običajnih televizorjev z LED-osvetlitvijo. S tem se slika iz vsakega vira približa kakovosti HDR s širšim razponom svetlosti.
 • Odlikujejo ju živahne, bogate barve, TRILUMINOS™ Display pa poskrbi za še dodatno izboljšano natančnost barvne reprodukcije.
 • Android TV™ omogoča raziskovanje sveta filmov, glasbe, fotografij, iger, spletnega iskanja, aplikacij in še mnogo drugega. Funkcija iskanja z glasom (Voice Search) prinaša iskanje vsebin, postavljanje vprašanj in upravljanje s samim televizorjem. Z vgrajeno funkcionalnostjo Chromecast™ lahko na televizorju enostavno predvajate vsebine s pametnega telefona ali tablice, Google Play™ pa omogoča, da na televizorju uživate v vaših priljubljenih filmih, oddajah in igrah.
 • Upravljanje s kabli, ki ne kazi videza vašega prostora.
 • Podprti formati HDR: HDR10, Dolby Vision™, HLG.

[1]Na vaš računalnik morate namestiti kalibracijsko programsko opremo CalMAN. Potrebujete tudi generator testne slike, merilnik (kolorimeter, spektrofotometer) ter aplikacijo "CalMAN for BRAVIA", ki jo prenesete iz trgovine Google Play in namestite na vaš televizor.

O podjetju Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 77 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2018. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net, o Sony Slovenija pa na www.sony.si.

Priložene datoteke

Wordov dokument