Sledite Sony Slovenia

Sony najavlja nove razširjene ‘multi-view’ možnosti fotografiranja za kompaktni fotoaparat RX0

Sporočilo za javnost   •   jan 09, 2018 17:15 CET

Sony, vodilni na svetu v digitalnem upodabljanju in največji proizvajalec slikovnih senzorjev na svetu, je danes najavil nove žične in brezžične ‘multi-camera’ rešitve za vsestranski fotoaparat RX0. Te omogočajo več fleksibilnosti, kreativnosti in današnjim ustvarjalcem nudijo še večjo uporabnost.

Fotoaparat RX0, ki je bil predstavljen na sejmu IFA 2017, združuje napredno kakovost slike, značilno za Sonyjevo serijo vrhunskih kompaktnih fotoaparatov RX ter robustno, vodoodporno[1], ultra kompaktno ohišje, ki meri samo 59 mm x 40,5 mm x 29,8 mm (ŠxVxG)[2] in tehta le 110 g[3]. Zaradi miniaturne velikosti in vsestranske uporabnosti je resnično zmogljivo orodje za fotografiranje in video snemanje. Uporabljate ga lahko bodisi kot samostojen fotoaparat ali pa povežete več fotoaparatov RX0 skupaj, če želite posneti motiv iz različnih kotov in perspektiv. Za večjo fleksibilnost pri uporabi na lokacijah, kjer je malo prostora, ima RX0 popolnoma simetričen položaj objektiva ter funkcijo obračanja slike, kar še povečuje njegov že tako velik kreativni potencial.

Kompaktni fotoaparat RX0 ponuja dve vrsti rešitev za fotografiranje in upravljanje z več fotoaparati naenkrat: žično povezavo za izjemno natančno sinhronizacijo in nadzor fotoaparatov ter bolj praktično in fleksibilnejšo brezžično povezavo.

Nov način žičnega fotografiranja ‘multi-view’ z dodatkom Camera Control Box

Sony je najavil nov dodatek: Camera Control Box (model CCB-WD1), ki ga povežete z RX0[4] in osebnim računalnikom ter vam omogoča, da z njim upravljate fotoaparat prek spletnega brskalnika[5]. Za to uporablja žično IP (internet protocol) povezavo. S pretvorbo signala za upravljanje v IP lahko nastavitve fotoaparata zanesljivo nadzirate[6] prek osebnega računalnika na katerikoli lokaciji. Žična povezava poleg tega omogoča enostavno upravljanje in sinhronizacijo številnih fotoaparatov RX0 povezanih na svoje Camera Control Boxe – skupno do 100 takšnih enot. To ustvarjalcem omogoča, da izdelajo posnetke, s katerimi dosežejo posebne filmske učinke, kot je na primer zamrznitev gibanja (t.i. “bullet-time”), da ustvarijo posnetke za virtualno resničnost ali da napravijo posnetke pomembnih dogodkov z edinstvenih perspektiv.

Ob uporabi več fotoapratov RX0 povezanih na svoje Camera Control Boxe lahko nastavitve vseh povezanih fotoaparatov spreminjate istočasno, prav tako pa tudi istočasno na vseh poženete ali ustavite snemanje. Dodatno je na voljo tudi funkcija video sinhronizacije (video sync), ki omogoča sinhronizacijo časa med vsemi povezanimi fotoaparati. To zmanjšuje vrzeli v času med posameznimi fotoaparati ter podpira postopek združevanja več slik skupaj za ustvarjanje posebnih učinkov.

Camera Control Box omogoča tudi prenos datotek neposredno na povezan osebni računalnik[7]. Pri tem ponuja možnost dodeljevanja in spreminjanja imen datotek, s čimer se izognete morebitni zmedi, če hkrati uporabljate več fotoaparatov. Skupno je mogoče za pogled v živo z več video kamerami (live-view multi-camera feed) povezati do 100 posameznih fotoaparatov RX0 in Camera Control Boxov CCB-WD1. Poleg tega lahko prek Camera Control Boxa enostavno programirate nastavitve in načine snemanja vseh povezanih fotoaparatov.

Cena in razpoložljivost

Camera Control Box CCB-WD1 bo na voljo februarja 2018 po predvideni maloprodajni ceni 750 evrov.

Izboljšano brezžično ‘multi-view’ snemanje z novo mobilno aplikacijo PlayMemories™

Sonyjeva najnovejša različica mobilne aplikacije PlayMemories 6.2 razširja možnosti upravljanja z več fotoaparati RX0. Omogoča vam, da s pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom prek dostopne točke[8]hkrati povežete in nadzirate[9] do 50 fotoaparatov RX0. Poleg obstoječih možnosti spreminjanja ključnih nastavitev povezanih fotoaparatov jih je zdaj mogoče tudi hkrati vklopiti ali izklopiti[10], nova pa je tudi možnost ustvarjanja skupin fotoaparatov ter upravljanje in snemanje z njimi po posameznih skupinah.

Nova mobilna aplikacija PlayMemories (različica 6.2) bo na voljo še ta mesec.

[1]Združljiv z nivoji zaščite JIS/IEC (na osnovi Sonyjevih testov). Fotografiranje na globini do deset metrov je mogoče do 60 minut (JIS: Japan Industrial Standards; IEC: International Electrotechnical Commission). Odvisno od pogojev in okoliščin uporabe, ni dane garancije za poškodbe, okvare ali vodotesnost fotoaparata.

[2]Približne dimenzije.

[3]Približna teža z vključeno baterijo in pomnilniško kartico.

[4] Potrebna je nadgradnja programske opreme na fotoaparatu RX0 (izid nadgradnje je predviden januarja 2018).

[5]Priporočljiva programska oprema računalnika:

Operacijski sistem: Windows 7/Windows 8.1/Windows 10, Mac OS X 10.11/macOS 10.12-10.13

Spletni brskalnik: Google Chrome, Internet Explorer, Safari

[6]Uporabljajte samo v računalniškem omrežju z ustreznimi varnostnimi zaščitami.

[7]Prenesti je mogoče do 4GB na datoteko.

[8]Glede na lastnosti dostopne točke, pametnega telefona ali tabličnega računalnika ter radijskih valov, ki so že prisotni na območju uporabe, je število naprav, ki jih je mogoče povezati, lahko drugačno. Povezava do 50 naprav je bila preizkušena (na osnovi Sonyjevih testov).

[9] Uporabljajte samo zaščiteno Wi-Fi povezavo.

[10]Zahtevana je povezava Bluetooth. Glede na lastnosti pametnega telefona ali tabličnega računalnika, je število naprav, ki jih je mogoče upravljati, lahko drugačno.

O podjetju Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 76 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2017. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net/, o Sony Slovenija pa na www.sony.si.

Priložene datoteke

Wordov dokument