Sledite Sony Slovenia

Razglasitev finalistov študentskega in mladinskega tekmovanja natečaja Sony World Photography Awards

Sporočilo za javnost   •   mar 12, 2020 10:10 CET

Svetovna fotografska organizacija WHO danes predstavlja ožji izbor fotografov za študentsko tekmovanje in nove informacije o fotografskih projektih prejemnikov štipendij Sony Student Grant 2019.

Sporočilo prav tako vključuje podrobnosti o fotografijah iz ožjega izbora za Mladinsko tekmovanje.Dela finalistov študentskega in mladinskega ter prejemnikov štipendij bodo predstavljena na razstavi Sony World Photography Awards 2020, ki bo v galeriji Somerset House potekala aprila letos.

FINALISTI ŠTUDENTSKEGA TEKMOVANJA

Ožji izbor študentskega tekmovanja predstavlja opuse desetih študentov iz vodilnih svetovnih visokošolskih inštitucij, ki so morali predložiti serijo od pet do deset slik kot odziv na dve kratki besedili.Vseh deset fotografov iz ožjega izbora je za dokončanje svojega projekta prejelo digitalno fotografsko opremo podjetja Sony, Študentski fotograf leta 2020 pa bo za potrebe svoje izobraževalne ustanove dodatno prejel fotografsko opremo podjetja Sony v vrednosti 30.000 evrov.

Prvo besedilo z naslovom Nevidne črte (angInvisible Lines) je študentom naložilo, da naj se vživijo v zgodbe posameznikov, ki poskušajo prebiti nevidne ovire in strukture, bodisi naravne, družbene ali intelektualne.Reyad Abedin (Counter Foto - Center za vizualne umetnosti, Bangladeš) se je na to odzval s projektom z naslovom Moje mesto je prah in dim in življenje (ang. »The Name of My City is Dust and Smoke and Life«), ki prikazuje podobe mesta Daka, kjer hitra gradnja in erozija ločnic med naravo in človeškim okoljem uničujoče vplivata na ekološko ravnovesje v mestu in okolici.Ioanna Sakellaraki (Royal College of Art, Grčija) je za svoj projekt Resnica je v prsti (ang. »The Truth is in The Soil«) prebivala s tradicionalnimi skupnostmi poklicnih žalovalk, ki živijo na grškem polotoku Mani.Ioannine fotografije prikazujejo žalovanje in odzive na izgubo bližnjih s pomočjo silhuet žalujočih žensk na abstraktnih ozadjih, ki izražajo naš odnos do smrti in njeno sprejemanje.

Drugo besedilo z naslovom Trajnost tu in zdaj (ang. »Sustainability Now«), je študente pozvalo k izdelavi fotografij na temo okoljske trajnosti.Izstopajoči projekti so Varuhi (ang. »Guardians«) avtorja Fangbina Chena (univerza Qilu University of Technology, LR Kitajska), ki je zabeležil prizadevanja lokalne skupnosti za preprečevanje širjenja koronavirusa.Chen, ki kot verjeten vir epidemije navaja lov na divje živali, s svojimi fotografijami poziva ljudi k ponovnemu premisleku do svojega odnosa z naravo.Korenine vzroka (ang. »Roots of Cause«) avtorice Arantze Sánchez Reyes (LCI Monterrey, Mehika) medtem reflektirajo prizadevanja prebivalcev Monterreya, ki slovi kot eno izmed najbolj onesnaženih mest v Latinski Ameriki, za vzpostavitev ponovnega ravnovesja z naravo s pomočjo bolj trajnostnega življenjskega sloga.

Ostali finalisti študentskega tekmovanja so: Micaela del Sol Angulo (Centro de la Imagen, Peru), Robin Ansart (Ecole Nationale Supérieure Louis-Lumière, Francija), Amy Davis (CityVarsity Cape Town, Južnoafriška republika), Ashley Tofa (The University of Auckland, Nova Zelandija), Tobia Faverio (Nuova Accademia di Belle Arti, Italija) in Chip Skingley (University of the West of England – Bristol, Združeno kraljestvo).

Finaliste študentskega tekmovanja je letos izbral Tim Clark, kustos, pisatelj in glavni urednik revije 1000 Words.

ŠTUDENTSKE ŠTIPENDIJE SONY 2019

Najnovejši prejemniki štipendij Sony Student Grants - Joel Davies (Velika Britanija), Sam Delaware (ZDA) in Tobias Kobborg Kristensen (Danska) - prihajajo iz kroga finalistov študentskega tekmovanja iz lanskoletnih nagrad Sony World Photography Awards.Vsak fotograf je prejel 3.500 USD in bil napoten, da s fotoaparatom Sony izdela projekt kot odziv na besedilo z naslovom Spreminjajoča se mesta (ang. »Changing Cities«), s katerim predstavlja pobude za ozelenitev v različnih mestih.

Rezultati njihovega dela bodo prikazani na razstavi 2020 Sony World Photography Awards Exhibition in vključujejo:

Kar sejemo to žanjemo (ang. »We Reap What We Sow«), kjer Joel Davies prikazuje dejavnosti dobrodelne organizacije Freightliners Farm, ki deluje v londonskemu okrožju Islington - najbolj gosto poseljenemu okrožju v Veliki Britaniji.Davisove podobe prikazujejo prostovoljce in obiskovalce, katerim obisk kmetije predstavlja prepotrebno doživetje zelenega prostora in podpore skupnosti.Sam Delaware v projektu Celična kultura (ang. »Cellular Culture«) prikazuje inovativne raziskave prehrambnega podjetja JUST Inc. iz San Francisca, ki želi z gojenjem mesa v laboratoriju ublažiti vpliv družbe na naravne vire.Zeleni København (ang. »Green Copenhagen«) izpod prstov Tobiasa Kobborga Kristensena pa predstavlja prizadevanja in pobude mesta in njegovih prebivalcev, da danska prestolnica do leta 2025 postane prva ogljično nevtralna prestolnica na svetu.

FINALISTI MLADINSKEGA TEKMOVANJA

Svetovna fotografska organizacija je letos uvedla nov format mladinskega tekmovanja z namenom povečati priložnosti za mlade fotografe, kar je za posledico imelo več kot 50 odstotkov višje število poslanih podob.Udeleženci so morali vsak mesec med junijem in decembrom 2019 poslati do tri podobe na določeno temo, ki so vključevale pokrajino, potovanja, portrete in ulično fotografijo.Nov zmagovalec je bil razglašen vsak mesec in dodan na seznam finalistov za nagrado Mladinski fotograf leta 2020.

Na seznamu finalistov mladinskega tekmovanja za leto 2020 so se znašli:

Jason Chen (ZDA, 17 let, pokrajina, junij 2019), ki je posnel veličastno podobo reke in slapa, imenovanega Grand Canyon Yellowstone.Dita Suci Putri Rahmawati (Indonezija, 18 let, okolje, julij 2019), ki želi s svojim posnetkom prikazati onesnaženje in nevarne življenjske razmere v okrožju TPST Piyungan v regiji Jogyakarta. Bruce Bai (LR Kitajska, 17 let, narava in prostoživeče živali, avgust 2019), ki je posnel črno-belo sliko mirne površine jezera Qinghai na Kitajskem. Ram Kaushalyan (Indija, 17 let, potovanje, september 2019), ki je ovekovečil obraz mlade ženske, ki se pripravlja na festival Maha Shivaratri, vsakoletno praznovanje v čast boga Šive, v mestu Kaveripattinam.Kolton Almany (ZDA, 16 let, portreti, oktober 2019), ki je svoj model fotografirala v knjižnici, s čimer je želela predstaviti različna poglavja in zgodbe v življenju posameznikov. Hsien-Pang Hsieh (Tajvan, 19 let, ulična fotografija, november 2019), ki s svojo podobo moškega, ki navidezno hiti, a v resnici miruje, komentira sodoben tempo življenja in nas obenem spodbuja, da se občasno ustavimo. Liam Moynihan (ZDA, 17 let, odprto povabilo, december 2019), ki na svoji črno-beli fotografiji z visokim kontrastom prikazuje temne silhuete treh fantov, ki se igrajo z žogo med poletnim taborom v Wortonu v zvezni državi Maryland.

Tekmovanju Mladinski fotograf leta predseduje Gisela Kayser, generalna direktorica in umetniški vodja, Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V., Berlin.Zmagovalec bo poleg globalne pozornosti trenutno vodilnih ustvarjalcev podob prejel tudi digitalno fotografsko opremo podjetja Sony, s katero bo lahko še dodatno izpilil svojo vizijo.

FINALISTI ŠTUDENTSKEGA TEKMOVANJA 2020

Reyad Abedin, Bangladeš Counter Foto – A Center for Visual Art

Robin Ansart, Francija Ecole Nationale Supérieure Louis-Lumière

Micaela Del Sol Angulo, Peru

Centro de la Imagen

Fangbin Chen, LR Kitajska Univerza Qilu University of Technology

Amy Davis, Južnoafriška republika CityVarsity Cape Town

Tobia Faverio, Italija NABA Nuova Accademia di Belle Arti

Ioanna Sakellaraki, Grčija Royal College of Art, Združeno kraljestvo

Arantza Sánchez Reyes, Mehika LCI Monterrey

Chip Skingley, Združeno kraljestvo University of the West of England

Ashley Tofa, Nova Zelandija The University of Auckland

FINALISTI MLADINSKEGA TEKMOVANJA 2020

KRAJINA:Jason Chen, ZDA

OKOLJE:Dita Suci Putri Rahmawati, Indonezija

NARAVA IN PROSTOŽIVEČE ŽIVALI:Bruce Bai, LR Kitajska

POTOVANJE:Ram Kaushalyan, Indija

PORTRET:Kolton Almany, ZDA

ULIČNA FOTOGRAFIJA:Hsien-Pang Hsieh, Tajvan

ODPRTO POVABILO:Liam Moynihan, ZDA

KONTAKT ZA MEDIJE

ZA DODATNE INFORMACIJE SE LAHKO OBRNETE NA:

Inbal Mizrahi na press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3018

obvestila urednikom

O SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Mednarodno priznano tekmovanje Sony World Photography Awards pod okriljem organizacije World Photography Organisation je eden izmed najpomembnejših dogodkov na koledarju fotografov po svetu. V svojem trinajstem letu tekmovanje, v katerem lahko fotografi sodelujejo brezplačno, predstavlja globalni glas fotografije in zagotavlja pomemben vpogled v sodobno fotografijo. Tako za že uveljavljene kot tudi nove umetnike nagrade ponujajo vrhunske priložnosti za izpostavljanje njihovih del. Poleg tega tekmovanje prepoznava najvplivnejše umetnike na svetu s pomočjo nagrade za izjemni prispevek na področju fotografije. Pretekli prejemniki so Martin Parr, William Eggleston in Nadav Kander. Dela nagrajenih fotografov in fotografov, uvrščenih v ožji izbor, so vsako leto predstavljena na ugledni razstavi v umetniškem središču Somerset House v Londonu. Za rezervacijo vstopnic obiščite worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition.

obvestila urednikom

O SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Mednarodno priznano tekmovanje Sony World Photography Awards pod okriljem organizacije World Photography Organisation je eden izmed najpomembnejših dogodkov na koledarju fotografov po svetu. V svojem trinajstem letu tekmovanje, v katerem lahko fotografi sodelujejo brezplačno, predstavlja globalni glas fotografije in zagotavlja pomemben vpogled v sodobno fotografijo. Tako za že uveljavljene kot tudi nove umetnike nagrade ponujajo vrhunske priložnosti za izpostavljanje njihovih del. Poleg tega tekmovanje prepoznava najvplivnejše umetnike na svetu s pomočjo nagrade za izjemni prispevek na področju fotografije. Pretekli prejemniki so Martin Parr, William Eggleston in Nadav Kander. Dela nagrajenih fotografov in fotografov, uvrščenih v ožji izbor, so vsako leto predstavljena na ugledni razstavi v umetniškem središču Somerset House v Londonu. Za rezervacijo vstopnic obiščite worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition.

O ŠTIPENDIJI SONY GRANT

Sony je v svoji zavezi, da podpre sodobne fotografe in prispeva k nadaljnjemu razvoju fotografske kulture po vsem svetu, leta 2016 uvedel program štipendij Sony Grants pod okriljem Svetovne fotografske organizacija. Zmagovalcem in udeležencem ožjega izbora natečaja Sony World Photography Awards omogoča dodatne priložnosti za vzpostavitev in vzdrževanje stalnih odnosov s Sonyjem po podelitvi nagrad. Prejemnike izbere Sony s seznama zmagovalcev iz profesionalnega in študentskega tekmovanja.

O WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v do 180 državah, naš namen pa je povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako z individualnimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi vse leto pripravljamo dogodke, med katerimi so Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev ter PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji. Več na www.worldphoto.org. Sledite World Photography Organisation na družbenih omrežjih Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) in LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation). Najdete nas pod ključnimi besedami #sonyworldphotographyawards #swpa.

O PODJETJU SONY

Sony je ustvarjalno in razvedrilno podjetje s trdnimi tehnološkimi temelji. Ne glede na to, ali gre za igralne ali omrežne storitve oziroma glasbo, fotografije, elektroniko, polprevodniške naprave ali finančne storitve, je namen podjetja, da s pomočjo ustvarjalnosti in tehnologije napolni svet s čustvi. Za več informacij obiščite http://www.sony.net/ in www.sony.si.

SONY IMAGING PRODUCTS & SOLUTIONS INC.

je hčerinsko podjetje v popolni lasti družbe Sony, ki je odgovorno za izdelke in rešitve na področju upodabljanja - od fotoaparatov za potrošnike, celovitih rešitev za profesionalne uporabnike in televizijske postaje, do izdelkov za medicine.

INFORMACIJE ZA OBISKOVALCE

NAZIV:Nagrade Sony World Photography Awards 2020

LOKACIJA:Galerija Somerset House, London, WC2R 1LA

ODPRTO:17. april - 4. maj 2020

ODPIRALNI ČAS:Od ponedeljka do petka - 10:00 do 21:00; sobota in nedelja - 10:00 do 20:00

VSTOPNICE:Na voljo od 5. marca 2020 po ceni od 9 do 14 funtov. Več informacij na worldphoto.org/exhibition

AVTORJI FOTOGRAFIJ

OD LEVE PROTI DESNI IN VRHA PROTI DNU:

© Chip Skingley, Združeno kraljestvo, ožji izbor študentskega tekmovanja, nagrade 2020 Sony World Photography Awards

© Ioanna Sakellaraki, Združeno kraljestvo, ožji izbor študentskega tekmovanja, nagrade 2020 Sony World Photography Awards

© Reyad Abedin, Bangladeš, ožji izbor študentskega tekmovanja, nagrade 2020 Sony World Photography Awards

© Arantza Sánchez, Mehika, ožji izbor študentskega tekmovanja, nagrade 2020 Sony World Photography Awards

© Chip Skingley, Združeno kraljestvo, ožji izbor študentskega tekmovanja, nagrade 2020 Sony World Photography Awards

© Sam Delaware, Združene države Amerike, štipendija Sony Professional Grant, nagrade 2020 Sony World Photography Awards

© William Moynihan, Združene države Amerike, zmagovalec kategorije mladinskega tekmovanja, kategorija odprto povabilo, nagrade 2020 Sony World Photography Awards

© Jason Chen, Združene države Amerike, mladinskega tekmovanje, Krajina, nagrade 2020 Sony World Photography Awards

Sony je ustvarjalno in razvedrilno podjetje s trdnimi tehnološkimi temelji. Ne glede na to, ali gre za igralne ali omrežne storitve oziroma glasbo, fotografije, elektroniko, polprevodniške naprave ali finančne storitve, je namen podjetja, da s pomočjo ustvarjalnosti in tehnologije napolni svet s čustvi. Za več informacij obiščite http://www.sony.net/ in www.sony.si.

Priložene datoteke

Wordov dokument