Sledite Sony Slovenia

Priznana sodobna umetnica Candida Höfer na Sony World Photography Awards 2018 prejela nagrado za izjemen prispevek v fotografiji

Sporočilo za javnost   •   feb 15, 2018 15:00 CET

Candida Hofer_Copyright Ralph Müller

London, 15. februar 2018: Svetovna fotografska organizacija (WHO) z navdušenjem najavlja, da je priznana sodobna umetnica Candida Höfer prejemnica prestižne nagrade za izjemen prispevek v fotografiji, ki jo podeljuje mednarodno fotografsko tekmovanje Sony World Photography Awards.

Nagrada bo umetnici podeljena na slovesnosti 19. aprila 2018 v Londonu. Osebni izbor del Candide Höfer bo prikazan v okviru razstave Sony World Photography Awards 2018 v Somerset House v Londonu med 20. aprilom in 6. majem.

Nemška umetnica Candida Höfer (roj. Eberswalde, 1944) je ena od najpomembnejših svetovnih sodobnih fotografinj. Svoj ugled si je ustvarila z natančno metodologijo in tehniko. Njeno mednarodno priznano delo pogosto zavzema obliko barvne fotografije velikega formata. Močne, sporočilne upodobitve velikanskih praznih prostorov so del velikih zbirk po vsem svetu in so razstavljene v priznanih mednarodnih muzejih.

Ob proslavitvi nagrade za njen prispevek v fotografiji je Candida Höfer osebno izbrala svoja dela, ki so nastala skozi celotno obdobje njenega ustvarjanja in ki bodo prikazana na razstavi Sony World Photography Awards 2018 v Somerset House v Londonu. Na ogled bodo tudi tri njene najpomembnejše fotografije velikih prostorov: Muzej Louvre v Parizu XXI 2005, Ermitaž v St. Petersburgu VIII 2014 ter Knjižnica Trinity College v Dublinu I 2004. Omenjene fotografije je za razstavo Sony World Photography Awards 2018 posodila galerija Ben Brown Fine Arts iz Londona.

Prejšnji dobitniki nagrade za izjemen prispevek v fotografiji so: Mary Ellen Mark, Eve Arnold, Bruce Davidson, Elliott Erwitt ter lanski nagrajenec Martin Parr.

Dela Candide Höfer se bodo pridružila več kot 600 navdihujočim fotografijam, razstavljenim v okviru natečaja Sony World Photography Awards 2018 – najbolj raznolikega fotografskega natečaja na svetu. Fotografije, ki bodo na ogled v Londonu, je izmed rekordnega števila vseh prispelih fotografij na natečaj skrbno izbral Mike Trow, nekdanji urednik fotografije pri britanski izdaji revije Vogue. Fotografije so številnih žanrov – od arhitekture in pokrajine, do ulične fotografije in divjine ter portretov in popotniške fotografije. Izbrana fotografska dela bodo obiskovalcem razstave omogočila resničen vpogled v fotografske trende, ki so zaznamovali preteklo leto.

Candida Höfer je o prejeti nagradi in bližajoči se razstavi dejala: »Zelo sem počaščena. Upam, da bo to pomagalo še naprej odstranjevati ovire med fotografijo in umetnostjo kot ju dojema javnost.«

Scott Gray, izvršni direktor World Photography Organisation: »Velikanski privilegij je, da lahko to nagrado podelimo tako pomembni umetnici, ki je presegla meje v svojem poklicu. Pravi užitek je občudovati Candidino delo, tehnično tako popolno in tako čudovito intenzivno.«

Za vsa vprašanja medijev, prosimo, kontaktirajte:

Jill Cotton, Emma Double | Press Department | World Photography Organisation

+44 20 7886 3043 ali 3049 | press@worldphoto.org

OBVESTILA UREDNIKOM

Ožji izbor fotografij natečaja Sony World Photography Awards 2018 bo objavljen v sredo, 28. februarja. Razglasitev zmagovalcev bo 19. aprila 2018.

Candida Höfer (roj. Eberswalde, 1944)

Po zaključku pripravništva v Studiu Schmölz-Huth, je Candida Höfer leta 1976 začela študirati pod mentorstvom vplivnega fotografskega para Bernda in Hille Becher. Mednarodno priznana dela Candide Höfer so bila razstavljena v Kunsthalle Basel v Baslu, Kunsthalle Bern v Bernu, muzeju Louvre v Parizu, Irskem muzeju moderne umetnosti v Dublinu, galeriji in muzeju Tate v Liverpoolu, umetniški galeriji Barbican Art Gallery v Londonu, nedavno pa tudi v državnem muzeju Ermitaž v St. Petersburgu. Höferjeva je predstavljala Nemčijo na 50. beneškem bienalu (2003), sodelovala na razstavi sodobne umetnosti Documenta 11 (2002), njene fotografije pa so del velikih muzejskih zbirk po vsem svetu: Tate Britain, London; Center Georges Pompidou, Pariz; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid; Museum Folkwang, Essen; Kunsthalle Hamburg, Hamburg; The Metropolitan Museum of Art, New York ter v državnem muzeju Ermitaž, St Petersburg. Umetnico predstavlja Ben Brown Fine Arts iz Londona - benbrownfinearts.com.

Informacije o razstavi

Razstava Sony World Photography Awards 2018 bo na ogled od 19. aprila 2018 do 6. maja 2018 v Somerset House v Londonu. | Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10:00 do 21:00 ter ob sobotah in nedeljah od 10:00 do 20:00 | Vstopnice: £6 - £18 | Splet: www.worldphoto.org/2018exhibition

Tiskani izvodi razstavljenih del so na voljo prek uradnega partnerja razstave theprintspace.

O World Photography Organisation

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v do 180 državah, naš namen pa je povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako z individualnimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi vse leto pripravljamo dogodke, med katerimi so Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev ter PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji, med drugim v Šanghaju in San Franciscu. Več na www.worldphoto.org.

O Somerset House

Daje navdih sodobni kulturi

Somerset House je nova vrsta umetniškega centra v srcu Londona, zasnovanega za današnje občinstvo in kreativce. Nudi raznolik in dinamičen javni program sodobne umetnosti in kulture ter je dom veliki skupnosti kreativnih podjetnikov, umetnikov in ustvarjalcev, vključno s Somerset House Studios. Je eden od najbolj spektakularnih in priljubljenih prostorov v mestu; je kraj, kjer vsako leto doživi in ustvarja umetnost in kulturo 3 milijone obiskovalcev.

O podjetju Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 76 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2017. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net, o Sony Slovenija pa na www.sony.si.

Priložene datoteke

Wordov dokument