Sledite Sony Slovenia

Priložnost za vse slovenske fotografe: Sony World Photography Awards 2019 odprl natečaj za nacionalne nagrade - vključena tudi Slovenija

Sporočilo za javnost   •   okt 02, 2018 16:36 CEST

2. oktober 2018: World Photography Organisation z veseljem najavlja, da je natečaj za slovensko nacionalno nagrado odprt ter da lahko slovenski fotografi že pošljejo svoje fotografije. Nacionalne nagrade so že vrsto let del natečaja Sony World Photography Awards ter predstavljajo edinstveno priložnost za različno izkušene fotografe iz več kot 50 držav, da se predstavijo na mednarodno priznanem fotografskem tekmovanju.

Slovenski fotografi, ki bodo sodelovali v katerikoli od 10 kategorij odprtega tekmovanja, bodo samodejno sodelovali tudi na natečaju za slovensko nacionalno nagrado. Žiranti bodo ocenjevali posamične fotografije v kategorijah, kot so: arhitektura, popotniška fotografija, kultura in ulična fotografija (celoten seznam kategorij je objavljen spodaj).

Fotografija zmagovalca slovenske nacionalne nagrade bo deležna tudi mednarodne promocije ter izpostavitve na razstavi zmagovalnih fotografij natečaja Sony World Photography Awards, ki bo aprila 2019 v Londonu.

Slovenska nacionalna nagrada je bila prvič podeljena leta 2015. Dosedanji slovenski zmagovalci so Aleš Krivec, Aleš Komovec, Andrej Tarfila in Uroš Florjančič kot prvi zmagovalec nacionalnega tekmovanja s fotografijo Modra nebesa.

Lanski zmagovalec, Aleš Krivec, je o svojem dosežku povedal: »Imel sem veliko srečo z nenavadnimi vremenskimi razmerami, Blejsko jezero pa je med najbolj fotogeničnimi kraji na svetu." Dodal je, da se vsake nagrade na tekmovanjih razveseli, tokratna pa ima zanj posebno mesto, saj gre za enega večjih fotografskih natečajev: "Tako zmaga v slovenskem delu tekmovanja kot uvrstitev med najboljše fotografije na temo narave (v odprti konkurenci) mi veliko pomenita in sta velika spodbuda za naprej.«

Letošnji natečaj Sony World Photography Awards poteka že dvanajstič zapored in tako kot vsa leta doslej nagrajuje najboljše sodobne fotografije preteklega leta v vseh fotografskih žanrih. Sodelovanje na natečaju je brezplačno. Fotografi lahko svoje fotografije oddajo na spletnem naslovu www.worldphoto.org/swpa.

Znani so tudi člani žirije, ki bodo ocenjevali prispele fotografije ter izbrali zmagovalce. Sestavljajo jo mednarodni fotografski strokovnjaki, ki prihajajo iz muzejev, uglednih medijev, agencij ter fotografskih festivalov. Odprtemu, mladinskemu in nacionalnemu tekmovanju bo predsedovala Rebecca McClelland, direktorica fotografije pri Saatchi Saatchi & Prodigious (VB).

Celotni življenjepisi vseh žirantov so dostopni na:

https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/judges

Mike Trow, vodja žirije v profesionalnem tekmovanju, svetuje fotografom, ki želijo sodelovati na natečaju Sony World Photography Awards 2019:

“Kar dela natečaj Sony World Photography Awards tako poseben, je zanimiv širok razpon različnih tem ter globalni doseg izbranih zgodb in fotografij. Moj nasvet sodelujočim je, da natančno izberete svojo kategorijo in verjamete v svojo zgodbo. Pokažite, kako vidite svet, ob tem pa se izogibajte klišejem. Fotografske tehnike in stili postajajo vedno bolj drzni in dinamični, zato je potrebna tudi tehnična dovršenost. Žirijo, ki jo sestavljajo vodilni strokovnjaki s celega sveta, boste navdušili, če boste pokazali svoje najboljše izdelke. Ob tem ne smete zanemariti tudi urejanja fotografij, da bo vaše delo koherentno, dinamično in čudovito.”

Pomembni datumi

Roki za sodelovanje na Sony World Photography Awards 2019 so:

●30. november 2018 (13:00 GMT) – za študentski tekmovanje;

●4. januar 2019 (13:00 GMT) – za odprto, mladinsko in nacionalno tekmovanje;

●11. januar 2019 (13:00) – za profesionalno tekmovanje.

Ožji izbor fotografij odprtega in mladinskega tekmovanja bo objavljen 5. februarja 2019. Zmagovalci odprtega tekmovanja ter dobitniki nacionalnih nagrad bodo objavljeni 26. februarja 2019. Ožji izbor del v študentskem in profesionalnem tekmovanju bosta objavljena 2. aprila 2019. Fotograf leta, skupni zmagovalec odprtega tekmovanja ter zmagovalci v študentski, mladinski in profesionalni kategoriji bodo objavljeni 17. aprila 2019. Razstava izbranih del z natečaja Sony World Photography Awards 2019 bo na ogled od 18. aprila do 6. maja 2019 v galeriji Somerset House v Londonu.

Za vsa novinarska vprašanja, prosimo, kontaktirajte:

Press Department, World Photography Organisation

+ 44 (0) 20 7886 3043 / press@worldphoto.org

*****

OBVESTILA UREDNIKOM

TEKMOVANJA IN KATEGORIJE NATEČAJA SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2019 – celoten opis kategorij si lahko ogledate tukaj.

lProfesionalno tekmovanje – ocenjuje se serija fotografij.

Kategorije: Arhitektura / Na določeno temo (angl. »brief«) / Kreativno / Odkritje / Dokumentarno / Pokrajina / Narava in živalski svet / Portret / Šport / Tihožitje

lOdprto tekmovanje – ocenjuje se posamična fotografija.

Kategorije: Arhitektura / Kultura (sponzor: Culture Trip) / Kreativno / Gibanje / Pokrajina / Narava in živalski svet / Portret / Tihožitje / Ulična fotografija / Popotniška fotografija (sponzor: Eurostar)

lMladinsko tekmovanje – za fotografe med 12. in 19. letom, ocenjuje se posamična fotografija na določeno temo, ki je letos “Raznolikost”.

lŠtudentsko tekmovanje – za vse fotografe, ki študirajo fotografijo, ocenjuje se serija fotografij na določeno temo, ki je letos “Evolucija”. Fotografi, uvrščeni v ožji izbor nato posredujejo še serijo fotografij na drugo določeno temo.

lNacionalne nagrade – za nadarjene lokalne fotografe iz več kot 50 držav, ocenjuje se posamična fotografija.

O World Photography Organisation

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v več kot 180 državah, naš namen pa je povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako s posameznimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi celo leto pripravljamo dogodke, med katerimi sta Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev in PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji, med drugim v Šanghaju in San Franciscu. Več na www.worldphoto.org.

O podjetju Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 77 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2018. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net, o Sony Slovenija pa na www.sony.si.

Sony Imaging Products & Solutions Inc. je hčerinsko podjetje v popolni lasti družbe Sony, ki je odgovorno za izdelke in rešitve na področju upodabljanja - od fotoaparatov za potrošnike, celovitih rešitev za profesionalne uporabnike in televizijske postaje, do izdelkov za medicino.

Priložene datoteke

Wordov dokument