Sledite Sony Slovenia

Prejemnik nagrade za Izjemen prispevek na področju fotografije na 2019 Sony World Photography Awards je Nadav Kander

Sporočilo za javnost   •   mar 05, 2019 15:29 CET

Ljubljana, 5. marec 2019 - Svetovna fotografska organizacija World Photography Organisation je danes objavila, da je Nadav Kander prejemnik nagrade za Izjemen prispevek na področju fotografije (Outstanding Contribution to Photography) na 2019 Sony World Photography Awards.

Nadav, ki si je priznanje zaslužil s svojo vsestranskostjo in znatnim vplivom na fotografijo kot medij, bo nagrado prejel 17. aprila na podelitvi v Londonu. Obenem bo med 18. aprilom in 6. majem, kot del razstave 2019 Sony World Photography Awards Exhibition v galeriji londonske Somerset House, na ogled tudi obsežna predstavitev njegovega opusa. Razstava bo na enem mestu združila sedem različnih korpusov umetnikovega delovanja in obiskovalcem ponudila redko priložnost, da si na enem kraju ogledajo tako priznane kot manj znane fotografije iz njegovih zbirk portretov, študij telesa, krajine in premičnih podob.

Razstava se bo v četrtek 18. aprila odprla z javnim pogovorom z Nadavom Kanderjem, ki ga bo vodil William A. Ewing. Ob letošnji razstavi SonyWorldPhotographyAwards bo izšla tudi knjiga s trdimi platnicami, ki bo vsebovala originalni esej o umetnikovem delu avtorja Davida Campanyja in izbor Nadavovih fotografij.

Nadav Kander je po novici o prejemu nagrade dejal: »Dobiti nagrado za Izjemen prispevek na področju fotografije je resnična čast, saj nakazuje, da prejemnik služi kot navdih in menim, da je to najvišji možni kompliment. V čast mi je deliti to priznanje s prejemniki iz preteklih let in če sem obenem ljudi navdihnil pri iskanju globljih resnic in bolj avtentičnih fotografij, potem sem dvojno počaščen. Prav tako bi se rad zahvalil podjetju Sony in Svetovni fotografski organizaciji za organizacijo te platforme – resnično zelo radodarna poteza.«

ScottGray, izvršni direktor Svetovne fotografske organizacije, je dodal: »Nadav Kander izstopa s svojo vsestranskostjo, sporočilnostjo in rahločutnostjo. Njegove sporočilne in presunljive podobe z neverjetnim obsegom pogosto prikazujejo nadvlado človeka nad pristnostjo našega okolja. Presrečen sem, da lahko Svetovna fotografska organizacija počasti tako velikega umetnika s prikazom del iz vseh obdobij njegove kariere.«

Kot prejemnik nagrade za Izjemen prispevek na področju fotografije se Nadav pridružuje fotografskim velikanom kot so Candida Höfer, Martin Parr, Elliott Erwitt, William Klein, Eve Arnold in Mary Ellen Mark. Njegova dela na razstavi 2019 Sony World Photography Awards Exhibition so bila pripravljena v sodelovanju z galerijo Flowers Gallery London in Flowers Gallery New York. Solo razstava, NadavKander: DarkLine - The ThamesEstuary bo v galeriji FlowersGalleryNewYork na ogled med 4. aprilom in 25. majem 2019.

PREDOGLED ZA MEDIJE: Četrtek 18. april ob 9:00 v Somerset House, London.

*****

Tekom svoje, več kot 30-letne kariere, je Nadav Kander (rojen 1961) nenehno predstavljal pomembno gonilno silo v fotografiji. Njegovo umetniško delovanje sega preko fotografskega medija, njegova nagrajena komercialna, portretna, figurativna in krajinska dela pa preveva lasten slog, ki pogosto prebuja občutke tišine in nelagodnosti.

Kander, ki živi in dela v Londonu, je izdal sedem knjig in bil del skoraj 30 mednarodnih razstav. Leta 2015 je postal častni član angleškega Kraljevega fotografskega društva (Royal Photographic Society). Njegova dela so stalnica več javnih zbirk po celotnem svetu, vključno z Nacionalno portretno galerijo v Londonu in Muzejem sodobne fotografije v Chicagu.

Izbrani pretekli projekti vključujejo; Yangtze – The Long River, zmagovalka nagrade Prix Pictet leta 2009; Dust, ki je raziskoval posledice hladne vojne skozi radioaktivne ruševine skrivnih mest na meji med Kazahstanom in Rusijo; Bodies 6 Women, 1 Man; ter Obama’s People, priznana serija 52 portretov, naročena s strani revije New York Times Magazine. Njegova trenutna zbirka v delu z naslovom Dark Line - The Thames Estuary predstavlja osebno refleksijo pokrajine, kjer se reka Temza dotika morja.

Razstava 2019 Sony World Photography Awards Exhibition

Delo Nadava Kanderja bo na ogled v galeriji londonske Somerset House kot del razstave 2019 Sony World Photography Awards Exhibition, ki ponuja poglobljen vpogled v dela najboljših vizualnih pripovedovalcev zgodb in ustvarjalcev podob iz celotnega sveta v preteklem letu, ki so prejeli nagrade za leto 2019.

S preko 800 podobami, širokim razponom fotografskih pristopov in raznolikimi temami, ta globalna fotografska razstava prikazuje tako zmagovalna dela kot dela iz ožjega izbora letošnjih Sony World Photography Awards, vključno z nagrajenimi Fotografi leta iz svojih štirih kategorij: profesionalna, odprta, mladinska in študentska. Letošnja edicija nagrad je prejela 327.000 prijav iz 195 držav in teritorijev ter tako predstavlja enega od najpomembnejših fotografskih tekmovanj na svetu.

Poleg glavne razstave bodo na ogled tudi ekskluzivne zbirke prejemnikov štipendij za leto 2018 v sekcijah profesionalna, študentska in Sony Alpha ženska ter nagrajena dela in dela iz ožjega izbora fotografske nagrade 2019 ZEISS Photography Award. Dodatno bo na ogled tudi premišljeno izbrana kolekcija podob iz projekta The Swap Project, sodelovanja med Svetovno fotografsko organizacijo in Creativehub, ki je omogočil izmenjavo najboljših reprodukcij med fotografi iz celotnega sveta.

Po debiju v Londonu, se bo Razstava 2019 Sony World Photography Awards Exhibition podala na globalno turnejo, vključno s postanki na Japonskem, v Nemčiji in Italiji.

Podatki

Naziv Razstava 2019 Sony World Photography Awards Exhibition

Lokacija Somerset House, London, WC2R 1LA

Trajanje 18. april - 6. maj 2019

Odpiralni čas od ponedeljka do petka - 10:00 do 21:00; sobota in nedelja - 10:00 do 20:00

Vstopnina £8 - £14 / pogovor z NadavomKanderjem in razstava £25

Rezervacije worldphoto.org/2019exhibition

Naziv NadavKander, umetnik pogovorov

Lokacija Gledališče Edmond J SafraLectureTheatre, King’sCollegeLondon, The Strand, WC2R2LS

Datum Četrtek, 18. april

Trajanje 19:00 – 20:30

Vstopnina £25 za pogovor in ogled razstave

Rezervacije worldphoto.org/2019exhibition

Opombe urednikom:

Nabor fotografij Nadava Kanderja in druge zmagovalne fotografije tekmovanja Sony World Photography Awards so na voljo na www.worldphoto.org/press.

O World Photography Organisation

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v do 180 državah, naš namen pa je povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako z individualnimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi vse leto pripravljamo dogodke, med katerimi so Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev ter PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji. Več na www.worldphoto.org.

O podjetju Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 76 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2017. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net, o Sony Slovenija pa na www.sony.si

Priložene datoteke

Wordov dokument