Sledite Sony Slovenia

Osupljive zmagovalne fotografije odprtega tekmovanja natečaja Sony World Photography Awards 2019

Sporočilo za javnost   •   feb 26, 2019 09:19 CET

London, 26. februar 2019: World Photography Organisation ponosno razkriva zmagovalne fotografije iz desetih svojstvenih kategorij odprtega tekmovanja natečaja Sony World Photography Awards 2019.

Žirija je zmagovalna dela, deset izjemnih originalnih fotografij, ki niso del serij in ki ustrezajo kriterijem svojih kategorij, izbrala izmed rekordnega števila prispelih fotografij iz 195 držav in ozemelj. Najbolj so jih prepričali:

Arhitektura: Philippe Sarfati, Francija, s fotografijo Heatwave,

Kultura (s podporo podjetja Culture Trip): Pan Jianhua, Kitajska, s fotografijo Shadow Puppetry,

Kreativno:Martin Stranka, Češka, s fotografijo Dreamers and Warriors,

Gibanje: Christy Lee Rogers, ZDA, s fotografijo Harmony,

Pokrajina: Hal Gage, ZDA, s fotografijo Stumps, Alder Lake, Nisqually River, Oregon,

Narava in divje živali: Tracey Lund, Velika Britanija, s fotografijo Underwater Gannets,

Portret: Richard Ansett, Velika Britanija, s fotografijo Grayson Perry – Birth,

Vsakdanje življenje: Rachel Yee Laam Lai, Hong Kong, s fotografijo Peony and Leaves,

Ulična fotografija: Carole Pariat, Francija, s fotografijo Open-Air Toilet,

Popotniška fotografija (s podporo podjetja Eurostar): Nicolas Boyer, Francija, s fotografijo Woman Wearing a Wedding Dress.

Prejemniki letošnjih nagrad prihajajo iz različnih držav in okolij ter vključujejo profesionalne fotografe, fotografe, ki so pred kratkim zapluli v fotografske vode, in navdušence – amaterje.

Zmagovalci iz desetih kategorij odprtega tekmovanja se bodo sedaj potegovali za naziv fotografa leta Open Photographer of the Year in denarno nagrado 5000 ameriških dolarjev. Skupni zmagovalec te kategorije bo, skupaj z zmagovalci profesionalnega tekmovanja, razglašen na glavni podelitvi nagrad 17. aprila v Londonu.

Podpiranje lokalnih talentov z nacionalnimi nagradami

Danes so bili prav tako objavljeni prejemniki nacionalnih nagrad natečaja Sony World Photography Awards. Nacionalne nagrade, ki se letos podeljujejo že sedmič, dokazujejo zavezanost World Photography Organisation in podjetja Sony k podpori lokalnih fotografskih talentov s prepoznavanjem in lokalno promocijo njihovih del. Podelitev nacionalnih nagrad fotografom s celega sveta omogoča edinstveno priložnost za prikaz njihovih sposobnosti in del. Celoten seznam prejemnikov nacionalnih nagrad je na voljo na www.worldphoto.org/2019-national-awards.

Nagrade in zgodbe o uspehu

Vsi zmagovalci odprtega tekmovanja in prejemniki nacionalnih nagrad prejmejo najnovejšo digitalno fotografsko opremo podjetja Sony. Zmagovalna dela bodo dodatno objavljena v knjižni obliki ter predstavljena na razstavi Sony World Photography Awards Exhibition, ki bo v Londonu potekala med 18. aprilom in 6. majem, nato pa bodo prikazana še v Italiji, Nemčiji in na Japonskem.

Prepoznavnost, ki jo prinaša zmaga v eni izmed kategorij odprtega tekmovanja ali nacionalna nagrada, lahko fotografu spremeni življenje. Zgodbe o uspehu iz preteklosti tako vključujejo perujskega fotografa Pedra Jarqueja Krebsa, ki je leta 2018 zmagal v podkategoriji Narava in divje živali ter obenem prejel tudi perujsko nacionalno nagrado. Po tem dosežku je Pedro prejel tudi več prestižnih mednarodnih nagrad, njegove fotografije pa so bile objavljene v medijih po celem svetu. Pedro se je tudi letos znašel v ožjem izboru v podkategoriji Narava in divje živali.

Mednarodno priznane nagrade Sony World Photography Awards, ki jih organizira World Photography Organisation, predstavljajo enega od najpomembnejših dogodkov na svetovnem fotografskem koledarju. Natečaj letos že dvanajsto leto poteka v sodelovanju s podjetjem Sony kot krovnim sponzorjem, sestavljajo pa ga štiri tekmovalne kategorije: profesionalno tekmovanje (za opus del), odprto tekmovanje (za posamično fotografijo), študentsko tekmovanje (za izobraževalne ustanove)in mladinsko tekmovanje (za fotografe stare med 12 in 19 let). Za nagrade se je potegovalo rekordnih 326.997 fotografov iz 195 držav in ozemelj, ki skupaj tvorijo korpus izjemno kakovostnih fotografij dogodkov, ki so se po svetu dogajali v preteklem letu.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na:

Press team, World Photography Organisation

Jill Cotton / Emma Double press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3049

Opozorilo urednikom

Vse zmagovalne fotografije in ožji izbor so na voljo za prenos na www.worldphoto.org/press

O World Photography Organisation 

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v do 180 državah, naš namen pa je povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako z individualnimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi vse leto pripravljamo dogodke, med katerimi so Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev ter PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji. Več na www.worldphoto.org.

O podjetju Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 76 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2017. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net, o Sony Slovenija pa na www.sony.si

Priložene datoteke

Wordov dokument