Sledite Sony Slovenia

Objavljene so nove fotografije v obeležitev samo še meseca dni do izteka roka za sodelovanje na natečaju Sony World Photography Awards

Sporočilo za javnost   •   dec 04, 2018 17:00 CET

4. december 2018: Fotografi po vsem svetu imajo samo še mesec dni časa, da s svojimi fotografijami v profesionalnem, odprtem in mladinskem tekmovanju sodelujejo na že 12. natečaju Sony World Photography Awards. Natečaj je odprt za vse fotografe, ki se lahko za globalne prestižne nagrade potegujejo tako, da svoje fotografije brezplačno oddajo na www.worldphoto.org/swpa.

V obeležitev bližajočih se rokov za oddajo fotografij so vodilni profesionalni umetniki opisali, kako natečaj zanje predstavlja edinstveno mednarodno platformo. Poudarili so tudi prednosti in učinek, ki ga je imelo sodelovanje na natečaju na njihove kariere, vključno z mednarodno medijsko izpostavljenostjo, razstavo njihovih del v galeriji ter izdajo knjige.

Organizator natečaja World Photography Organisation ob tej priložnosti objavlja nov izbor sodelujočih fotografij na natečaju Sony World Photography Awards 2019. Fotografije, ki so jih poslali fotografi z vsega sveta, pokrivajo mnoge različne teme v desetih kategorijah odprtega tekmovanja, kjer žiranti ocenjujejo posamične fotografije.

Mednarodno priznan natečaj Sony World Photography Awards je eno najpomembnejših tekmovanj na globalnem fotografskem koledarju. Natečaj vsako leto prepozna najboljša sodobna fotografska dela preteklega leta ter slavi široko raznolikost fotografskih žanrov.

Scott Gray, izvršni direktor in ustanovitelj World Photography Organisation, je dejal: “Sony World Photography Awards vsako leto odkrije nove fotografske talente, uveljavljenim umetnikom pa omogoča, da njihova dela dosežejo globalno občinstvo. Veselim se že, da bom videl sodelujoče fotografije in izbor naših cenjenih žirantov.”

Yann Salmon-Legagneur, direktor produktnega marketinga pri Sony Europe, je dodal: “Sony World Photography Awards je platforma, ki slavi fotografijo v vsej svoji raznolikosti ter prikazuje izjemne talente z vseh delov sveta.”

V nadaljevanju trije uveljavljeni sodobni fotografi opisujejo, kako je njihov uspeh na natečaju Sony World Photography Awards pozitivno vplival na razvoj njihovih karier. Njihova pričevanja razkrivajo, kako uspešen je natečaj pri promociji nadarjenosti izjemnih fotografov.

Izpostavljenost v svetovnih medijih in uvrstitev v galerijske zbirke

Priznani portugalski fotograf Edgar Martins je odraščal v Macauju (Kitajska) ter študiral fotografijo in družbene vede na londonski University of the Arts ter Royal College of Art. Na 54. Beneškem bienalu je predstavljal Macau, njegova dela pa so bila razstavljena po vsem svetu in so del pomembnih muzejskih zbirk. Uspeh je dosegel tudi na natečaju Sony World Photography Awards in sicer leta 2009 in 2018. O tem je dejal: “Medijski odziv na natečaj je bil izjemen, tako v tisku kot na televiziji po vsem svetu. Poleg tega, da je mojemu delu prinesel velikansko mednarodno platformo, je tudi spodbudil zanimanje zbiralcev, kustosov, galerij in muzejev za moje fotografije … Moje fotografije so bile uvrščene v številne zasebne in javne zbirke, kar je neposreden rezultat mojega sodelovanja na natečaju Sony World Photography Awards.”

Od natečaja do svoje knjige

Britanska fotografinja Amanda Harman je delala na mnogoterih projektih za številne javne in komercialne naročnike. Njena dela so bila razstavljena in so del muzejskih zbirk, poleg tega je tudi višja predavateljica fotografije na University of the West of England. Harmanova je leta 2014 zmagala v kategoriji tihožitje v profesionalnem tekmovanju natečaja Sony World Photography Awards, leta 2018 pa je bila v profesionalnem tekmovanju uvrščena v ožji izbor v kategoriji pokrajina. Nedavno je sklenila dogovor z založbo Another Place za izdajo knjige s svojimi fotografijami. Več tukaj. Ob tem je povedala: “Sodelovanje na natečaju Sony World Photography Awards mi je prineslo veliko dobrega. To, da sem bila uvrščena v ožji izbor leta 2018 in sklenila dogovor za izdajo knjige s serijo fotografij, ki sem jo posnela s Sonyjevim fotoaparatom, ki sem ga kot nagrado prejela leta 2014, vse skupaj lepo zaokrožuje. Natečaj mi je brez dvoma pomagal pri moji karieri in veselim se že naslednjih korakov.”

Predstavitev v galeriji

Lanski fotograf leta, uveljavljena britanska umetnica Alys Tomlinson, je študirala fotografijo na Central Saint Martins College of Art and Design. Pri fotografskem ustvarjanju združuje novinarsko in oglaševalsko fotografijo ter svoje osebne projekte. Kot pravi, ji je naziv fotografa leta 2018 prinesel številne nove priložnosti, vključno s predstavitvijo njenih del v prestižni galeriji visoke fotografske umetnosti. O svoji izkušnji je povedala: “Osvojitev naziva fotograf leta mi je prinesla veliko dobrega, vključno s predstavitvijo v galeriji HackelBury Fine Art. Fantastično je bilo, da so bila moja dela na ogled v prestižni galeriji za sodobno fotografijo ter da sem svoje fotografije videla razstavljene na sejmih po vsem svetu. Dodati moram še, da sem z osvojitvijo nagrade našla tudi založnika za svoje serije fotografij. Moja knjiga bo izšla spomladi 2019 pri založbi GOST Books.”

Roki za oddajo fotografij in žirija

Žirantje bodo imeli nalogo, da izberejo najboljše sodobne fotografije preteklega leta v naslednjih tekmovalnih kategorijah:

-Odprto tekmovanje - najboljša posamična fotografija v 10 kategorijah.

-Mladinsko tekmovanje - za fotografe med 12. in 19. letom, ocenjuje se posamična fotografija na določeno temo.

-Nacionalne nagrade - za nadarjene lokalne fotografe iz več kot 60 držav, ocenjuje se posamična fotografija.
Rok za oddajo fotografij: 4. januar 2019

-Profesionalno tekmovanje - najboljša serija fotografij v 10 kategorijah
Rok za oddajo fotografij: 11. januar 2019

Celoten seznam tekmovanj in kategorij si lahko ogledate tukaj.

Žirantom predsedujeta Mike Trow, urednik, fotograf in producent (profesionalno tekmovanje), ter Rebecca McClelland, direktorica fotografije / vodja umetniške produkcije pri Saatchi Saatchi & Prodigious (odprto in mladinsko tekmovanje ter nacionalne nagrade). Več informacij o žiriji World Photorgaphy Awards 2019 lahko najdete na www.worldphoto.org/2019-judges.

Nagrade in razstava

Nagrade vključujejo 25.000 USD za Fotografa leta ter 5.000 USD za skupnega zmagovalca odprtega tekmovanja natečaja. Vsi zmagovalci v posameznih kategorijah bodo prejeli najnovejšo Sonyjevo digitalno fotografsko opremo. Skupni zmagovalci natečaja in zmagovalci kategorij v profesionalnem tekmovanje pa bodo na stroške organizatorja povabljeni v London, kjer se bodo 17. aprila 2019 udeležili slavnostne večerje Sony World Photography Awards.

Nagrajene fotografije ter fotografije iz ožjih izborov bodo tudi tokrat razstavljene v galeriji Somerset House v Londonu. Razstava fotografij, ki bo na ogled od 18. aprila do 6. maja 2019, bo vključevala tudi ekskluzivna nova dela prejemnika nagrade za izjemen prispevek v fotografiji. Njegovo ime bo objavljeno marca 2019. V preteklosti so nagrado za izjemen prispevek v fotografiji prejeli: Candida Höfer (2018), Martin Parr (2017), RongRong&inri (2016), Elliot Erwitt (2015) in Mary Ellen Mark (2014).

Prihajajoči roki in najave

  • 5. februar 2019 - objava ožjega izbora v odprtem in mladinskem tekmovanju
  • 26. februar 2019 - objava zmagovalcev v odprtem tekmovanju in nacionalnih nagrad
  • Marec 2019 - razkritje prejemnika nagrade za izjemen prispevek v fotografiji
  • 2. april 2019 - objava ožjega izbora v profesionalnem in študentskem tekmovanju
  • 17. april 2019 - razkritje fotografa leta, zmagovalcev v profesionalnem tekmovanju ter skupnih zmagovalcev v odprtem, mladinskem in študentskem tekmovanju

Fotografije, s katerimi avtorji sodelujejo v odprtem tekmovanju, lahko prenesete na naslovu https://press.worldphoto.org

Za več informacij, prosimo, kontaktirajte:
Jill Cotton / Emma Double, World Photography Organisation
press@worldphoto.org / +44 (0)207 886 3043

O World Photography Organisation 

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v več kot 180 državah, naš namen pa je povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako z individualnimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi vse leto pripravljamo dogodke, med katerimi so Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev ter PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji, med drugim v Šanghaju in San Franciscu. Več na www.worldphoto.org.

O podjetju Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 77 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2018. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net, o Sony Slovenija pa na www.sony.si.

Sony Imaging Products & Solutions Inc. je hčerinsko podjetje v popolni lasti družbe Sony, ki je odgovorno za izdelke in rešitve na področju upodabljanja - od fotoaparatov za potrošnike, celovitih rešitev za profesionalne uporabnike in televizijske postaje, do izdelkov za medicino.

Komentarji (0)

Dodaj komentar

Komentar

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.