Sledite Sony Slovenia

Natečaj Sony World Photography Awards 2020 uvaja nove kategorije in predstavlja prejemnike štipendij Sony Grant

Sporočilo za javnost   •   jun 07, 2019 09:35 CEST

Prijave na 13. vsakoletni mednarodni natečaj Sony World Photography Awards so sedaj za vse odprte na www.worldphoto.org.

Natečaj za leto 2020 zaznamuje uvedba nove kategorije Okolje (Environment) v sklopu profesionalnega tekmovanja, s čimer se prepoznava pomen te teme za sodobne umetnike. Obenem bo za leto 2020 veljal nov format mladinskega tekmovanja, ki bo angažiral in nagrajeval mlade fotografe iz celotnega sveta.

Prav tako je objavljen seznam prejemnikov štipendij Sony Grant za leto 2019. Prejemniki so bili izbrani iz seznama zmagovalcev in ožjega izbora Sony World Photography Awards 2019, štipendija pa jim ponuja svobodo pri ustvarjanju novih opusov ali razvoju dolgoročnih projektov. Kot jasen prikaz tako omogočenih priložnosti bo letos poleti premierno prikazan nov film Fotografa leta 2018 Alys Tomlinson, ki ga je umetnica financirala iz štipendije Sony Grant. Film bo predvajan na Rencontres d'Arles in predstavlja nadaljevanje umetničine zmagovalne serije Ex-Voto iz leta 2018.

Po tem, ko si jo je v Londonu ogledalo 25.000 obiskovalcev, se bo razstava zmagovalnih del in del iz ožjega izbora natečaja 2019 odpravila na mednarodno turnejo. To je pričela na Japonskem z otvoritvijo 1. junija, nato pa bo odpotovala v Nemčijo, Italijo, Indijo in Mehiko ter tako občinstvu iz celotnega sveta omogočila ogled najboljših sodobnih fotografij iz preteklega leta.

Nova kategorija profesionalnega tekmovanja poudarja okoljska vprašanja

Profesionalno tekmovanje išče resne opuse iz desetih raznovrstnih kategorij, katerih ustvarjalci delujejo na širokem razponu fotografske umetnosti, od umetniške fotografije do fotožurnalizma, in nagrajuje tiste, ki pomikajo meje fotografije. Nova kategorija Okolje bo umetnike spodbudila k dokumentiranju okoljevarstvenih vprašanj, ki vplivajo na današnji svet, obenem pa zmagovalcem ter fotografom iz ožjega izbora omogočila globalno platformo za prikaz njihovih del.

Posledice zmage na natečaju je italijanski umetnik Federico Borella opisal sledeče: “Postati Fotograf leta 2019 je eden od najpomembnejših dogodkov v moji karieri in življenju. Takšna promocija je izjemna, saj meni in mojemu delu omogoča doseči globalno občinstvo. Moj telefon je začel zvoniti takoj po objavi zmagovalcev in še vedno zvoni! Ljudje želijo slišati zgodbo, ki jo želim povedati. Ali bi si sploh lahko želel še kaj več?«

Žirija je Borello izbrala za skupnega zmagovalca leta 2019 zaradi njegovega sporočilnega fotografskega eseja o vplivih klimatskih sprememb na ljudi v indijski pokrajini Tamil Nadu.

Nove priložnosti za prihajajoče fotografe

Novo mladinsko tekmovanje bo mladim fotografom, starim med 12 in 19 let, med junijem in decembrom 2019 omogočilo poslati do tri samostojne fotografije na mesec. Vsak mesec bo imel svojo temo in žirija bo vsak mesec izbrala zmagovalca in ožji izbor. Sedem mesečnih zmagovalcev se bo nato potegovalo za naziv Mladi fotograf leta.

Mesečni sistem, ki je bil izbran, prinaša več priložnosti, da žirija odkrije prihajajoče talente, prav tako pa bodo poslane fotografije spremljali strokovni nasveti za vse mesečne teme v pomoč mladim upom.

Poleg profesionalnega in mladinskega tekmovanja bo natečaj 2020 vključeval še odprto tekmovanje, ki nagrajuje izjemne posamezne fotografije iz desetih kategorij, in študentsko tekmovanje, za študente fotografije iz celotnega sveta. Program Nacionalnih nagrad medtem poteka v preko 60 državah in slavi lokalni fotografski talent.

Pri ocenjevanju prejetih fotografij velja anonimnost, ki fotografom iz celotnega sveta omogoča enake možnosti, da postanejo zmagovalec po izbiri vodilnih panožnih strokovnjakov.

Zmagovalni fotografi si razdelijo sklad 60.000 ameriških dolarjev ter digitalno fotografsko opremo Sony, številni zmagovalci pa imajo prav tako plačano pot na vsakoletno podelitveno slovesnost v Londonu. Vsi fotografi iz ožjega izbora so predstavljeni tudi na razstavi Sony World Photography Awards Exhibition, ki se po odprtju v Londonu odpravi na globalno turnejo. Na natečaj Sony World Photography Awards 2019 je prispelo 327.000 prijav iz 195 držav. Za več podrobnosti o vseh tekmovanjih in kategorijah obiščite www.worldphoto.org/swpa

Prejemniki štipendij Sony Grant 2019

Svetovna fotografska organizacija in Sony sta zavezana podpiranju sodobne fotografije in prispevanju k njenemu nadaljnjemu razvoju po celotnem svetu.

Za štipendije programa Sony Grant, predstavljenega leta 2016, se lahko potegujejo zmagovalci in fotografi ožjega izbora profesionalnega in študentskega tekmovanja. Prejemniki štipendij profesionalnega tekmovanja so Yan Wang Preston (Združeno kraljestvo), Ed Thompson (Združeno kraljestvo), Kohei Ueno (Japonska) in Thomas Uusheimo (Finska). Vsak bo prejel 7000 ameriških dolarjev ter fotografsko opremo Sony.

Prejemniki štipendij študentskega tekmovanja pa so Joel Davies (Central St Martins, Združeno kraljestvo), Sam Delaware (Pacific Union College, ZDA) in Tobias Kristensen (Danish School of Media & Journalism, Danska). Vsak bo prejel 3500 ameriških dolarjev ter skupno nalogo, da ustvarijo nov opus podob kot skupina.

Rezultati projektov vseh prejemnikov štipendij bodo prikazani na razstavi 2020 Sony World Photography Awards Exhibition. Več o programu štipendij Sony Grant lahko izveste na www.worldphoto.org/sony-grant

Obvestila urednikom

Fotografije prejšnjih natečajev so na voljo na: www.worldphoto.org/press

Urnik celotne turneje razstave 2019 Sony World Photography Awards Exhibition si lahko ogledate na: https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards/travelling-exhibition

Pomembni datumi 2020

●Mladinsko tekmovanje: rok za prijavo je zadnji dan vsakega meseca od junija do decembra 2019

●Študentsko tekmovanje: rok za prijavo je 29. november 2019

●Odprto tekmovanje / nacionalne nagrade: rok za prijavo je 7. januar 2020

Profesionalno tekmovanje: rok za prijavo je 11. januar 2020

O World Photography Organisation

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v do 180 državah, naš namen pa je povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako z individualnimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi vse leto pripravljamo dogodke, med katerimi so Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev ter PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji. Več na www.worldphoto.org.

O podjetju Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 77 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2018. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net, o Sony Slovenija pa na www.sony.si.

Sony Imaging Products & Solutions Inc. je hčerinsko podjetje v popolni lasti družbe Sony, ki je odgovorno za izdelke in rešitve na področju upodabljanja - od fotoaparatov za potrošnike, celovitih rešitev za profesionalne uporabnike in televizijske postaje, do izdelkov za medicine.

Priložene datoteke

Wordov dokument