Sledite Sony Slovenia

Nacionalno priznanje na Sony World Photography Awards v roke Aljažu Žnidaršiču

Sporočilo za javnost   •   feb 12, 2021 08:00 CET

Aljaž Žnidaršič je prejemnik slovenske nacionalne nagrade na Sony World Photography Awards 2021, sporočata Svetovna fotografska organizacija in Sony Slovenija.

Tekmovanje za nacionalno nagrado (National Awards) je skupna pobuda Svetovne fotografske organizacije in podjetja Sony, ki podpira lokalne fotografske skupnosti po vsem svetu. Tokrat je sodelovalo 53 držav. Na tekmovanje Sony World Photography Awards 2021 je prispelo preko 330.000 fotografij, od katerih je bilo v odprtem tekmovanje, ki je služilo za izbor prejemnika nacionalne nagrade, prijavljenih več kot 165.000 del.

Žirija je Aljaža Žnidaršiča izbrala anonimno na podlagi fotografije “Julijske Alpe”, ki je bila prijavljena v kategoriji Pokrajina odprtega tekmovanja. Aljaž je svojo mojstrovino opisal z naslednjimi besedami: »Fotografija je bila posneta lani oktobra ob prvem zimskem vzponu, ki sem ga naredil s prijateljem. Na istem grebenu smo poskušali doseči tri gore, vendar smo se morali zaradi slabih snežnih razmer obrniti tik preden bi dosegli zadnji vrh. Ta fotografija izraža tisti ključni trenutek pri odločitvi, ali se obrnemo ali pa nadaljujemo vzpon.«Ob prejemu nacionalne nagrade pa je Aljaž dejal: »Delamo zato, da lahko živimo. Ne bi smeli živeti, zato da delamo. Ta nagrada zame pomeni osebno dokazilo, da sem na pravi poti. Resnično sem vesel zmage in vlila mi je ogromno nove motivacije.«

Aljaž, ki zase pravi, da je fotograf samouk, se s fotografijo ukvarja le nekaj let, vendar je postala del njegovega vsakdana. Mineva dobro leto, odkar je pustil redno službo in posvetil svoje življenje fotografiji. »Ves svoj prosti čas sedaj namenjam izboljševanju svojega znanja, saj verjamem, da sem na pravi poti,« je še poudaril Aljaž.

Prejemnik slovenske nacionalne nagrade Aljaž Žnidaršič bo prejel komplet digitalne opreme Sony.

Zmagovalci študentskega, mladinske, odprtega in profesionalnega tekmovanja mednarodnega natečaja Sony World Photography Awards 2021 bodo znani 15. Aprila 2021 na spletni in video platformi Svetovne fotografske organizacije. Za več informacij o zmagovalcih in ožjem izboru obiščite: www.worldphoto.org.

Fotografije so na voljo: worldphoto.org/press 

Več informacij:

SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS: Inbal Mizrahi na press@worldphoto.org

O NACIONALNI NAGRADI: Povem d.o.o., info@povem.si

Obvestilo urednikom

O SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Mednarodno priznano tekmovanje Sony World Photography Awards pod okriljem organizacije World Photography Organisation je eden izmed najpomembnejših dogodkov na koledarju fotografov po svetu. V svojem štirinajstem letu tekmovanje, v katerem lahko fotografi sodelujejo brezplačno, predstavlja globalni glas fotografije in zagotavlja pomemben vpogled v sodobno fotografijo. Tako za že uveljavljene kot tudi nove umetnike nagrade ponujajo vrhunske priložnosti za izpostavljanje njihovih del. Poleg tega tekmovanje prepoznava najvplivnejše umetnike na svetu s pomočjo nagrade za izjemni prispevek na področju fotografije. Pretekli prejemniki so Martin Parr, William Eggleston, Mary Ellen Mark, Candida Hofer in Nadav Kander.

TEKMOVANJA NATEČAJA SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Tekmovanja Sony World Photography Awards 2021 vključujejo:

  • Profesionalno tekmovanje – Anonimno ocenjevanje serije fotografij. 10 kategorij, vključno v novo kategorijo “Okolje”.
  • Odprto tekmovanje – Anonimno ocenjevanje posamične fotografije. 10 kategorij.
  • Mladinsko tekmovanje – Anonimno ocenjevanje posamične fotografije na določeno mesečno temo, za fotografe med 12. in 19. letom.
  • Študentsko tekmovanje – Za akademske ustanove; ocenjuje se serija fotografij na določeno temo; tokrat so to “Nevidne črte”. Udeleženci ožjega izbora nato oddajo serijo fotografij na drugo določeno temo.
  • Nacionalne nagrade – Za nadarjene lokalne fotografe iz več kot 50 držav, ocenjuje se posamična fotografija, prijavljena v odprto tekmovanje. Vsa dela, prijavljena v odprto tekmovanje, so samodejno uvrščena za nagrado na nacionalni in regionalni ravni.

O WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v do 180 državah z namenom povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako z individualnimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi vse leto pripravljamo dogodke, med katerimi so Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev ter PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji. Več na www.worldphoto.org. Sledite World Photography Organisation na družbenih omrežjih Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) in LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation). Najdete nas pod ključnimi besedami #sonyworldphotographyawards #swpa.

O PODJETJU SONY

Sony Corporation je kreativno podjetje za zabavo s trdnimi temelji v tehnologiji. Od iger in mrežnih storitev do glasbe, fotografij, elektronike, slikovnih senzorjev in finančnih storitev - Sonyjev cilj je z močjo kreativnosti in tehnologije napolniti svet s čustvi. Za več informacij obiščite spletni naslov: http://www.sony.net/

SONY IMAGING PRODUCTS & SOLUTIONS INC.

je hčerinsko podjetje v popolni lasti družbe Sony, ki je odgovorno za izdelke in rešitve na področju upodabljanja - od fotoaparatov za potrošnike, celovitih rešitev za profesionalne uporabnike in televizijske postaje, do izdelkov za medicine.

Sony je ustvarjalno in razvedrilno podjetje s trdnimi tehnološkimi temelji. Ne glede na to, ali gre za igralne ali omrežne storitve oziroma glasbo, fotografije, elektroniko, polprevodniške naprave ali finančne storitve, je namen podjetja, da s pomočjo ustvarjalnosti in tehnologije napolni svet s čustvi. Za več informacij obiščite http://www.sony.net/ in www.sony.si.

Priložene datoteke

Wordov dokument