Sledite Sony Slovenia

2018 Sony World Photography Awards oznanja zmagovalca nacionalnega tekmovanja

Sporočilo za javnost   •   mar 20, 2018 15:04 CET

Ljubljana, 20. marec 2018 – Danes je žirija mednarodnega fotografskega natečaja Sony World Photography Awards 2018 razglasila zmagovalca nacionalnega tekmovanja za Slovenijo. Med več kot 320.000 prijavljenimi deli na celoten natečaj je zmago na nacionalni ravni slavil Aleš Krivec.

Izjemna fotografija Aleša Krivca prikazuje blejsko jezero ovito v gosto meglo. Krivec tudi sicer v svojih delih rad prikazuje skrite zaklade Slovenije, kot so visoki alpski vrhovi, smaragdne reke, vinorodna pokrajina, srednjeveški gradovi, živahna mesta in kratka, a značilna obala. Ob zmagi je dejal: »Imel sem veliko srečo z nenavadnimi vremenskimi razmerami, blejsko jezero pa je med najbolj fotogeničnimi kraji na svetu.«

Za nacionalno zmago sta se potegovala tudi:

Klemen Razinger (fotografija Kruh iz rdeče pese, Odprto tekmovanje – kategorija Portret)

Stojan Gorup (fotografija Silhuete 02, Odprto tekmovanje – kategorija Potovanje)

Sony World Photography Awards, ki ga organizira Svetovna fotografska organizacija (WPO), je najbolj raznolik fotografski natečaj na svetu, ki poteka že 11. leto. Letos je nanj prispelo rekordnih 320.000 del, ki so jih poslali fotografi iz več kot 200 držav in območij. Sodelujoče fotografije predstavljajo ene izmed najboljših fotografskih del, ustvarjenih v preteklem letu. Bogata in raznolika mednarodna udeležba pomeni velikansko raznolikost žanrov, stilov in tematik v štirih tekmovalnih kategorijah: profesionalni kategoriji, odprtem tekmovanju, mladinski kategoriji in študentskem tekmovanju.

Kot nacionalni zmagovalec bo Aleš Krivec prejel fotografsko opremo Sony, zmagovalno delo pa bo na ogled na razstavi Sony World Photography Awards 2018 od 20. aprila do 6. maja v Londonu in objavljena v knjigi nagrad 2018.

Zmagovalna delo je Krivec opisal: “Vsake nagrade na tekmovanjih se razveselim, ima pa ta posebno mesto, saj gre za enega večjih natečajev. Tako zmaga v slovenskem delu tekmovanja kot uvrstitev med deset najboljših fotografij na temo narave (v odprti konkurenci) mi veliko pomenita in sta velika spodbuda za naprej. Veseli me tudi, da sta obe fotografiji nastali praktično na domačem pragu (Bled in Ajdna).”

Krivec dodaja: “Fotografija je nastala konec januarja 2017. Blejsko jezero je po nekaj letih zopet zamrznilo in nekaj dni so bile razmere za drsanje in fotografiranje res izvrstne. Nekega jutra je svoje k atmosferi dodala še megla, ki se je takoj po vzhodu prikradla nad jezero. Samo najvišji vrhovi Karavank so gledali izza megle in izjemna atmosfera je ustvarila to že rahlo nadrealistično podobo Bleda.”

Krivčevo delo je bilo uvrščeno v ožji izbor 50 najboljših fotografij na svetu, v okviru kategorije Pokrajina in narava odprtega tekmovanja. Poleg slovenskega zmagovalca je danes zmago slavilo še 63 nacionalnih zmagovalcev in deset zmagovalcev posameznih kategorij odprtega tekmovanja. V ožji izbor uvrščene fotografije v obeh tekmovanjih se potegujejo za zmago v svojih kategorijah, njihovi avtorji pa za naziv fotograf leta. Zmagovalce v profesionalnem tekmovanju bodo razglasili 19. aprila, ko bo znano tudi to, kdo prejme naziv fotograf leta v obeh kategorijah. Fotograf leta v profesionalnem tekmovanju prejme nagrado v višini 25.000 dolarjev, v odprtem tekmovanju pa v višini 5000 dolarjev. Fotografska dela uvrščena v ožji izbor ter pohvaljena fotografska dela bodo na ogled na razstavi Sony World Photography Awards 2018 od 20. aprila do 6. maja v Londonu. Za več informacij: www.worldphoto.org.

Za dodatne informacije, prosimo, kontaktirajte:

Press team, World Photography Organisation

press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3043 / 3049

Obvestila urednikom

Vse fotografije ožjega izbora ter pohvaljene fotografije so na voljo za prenos ter objavo na naslovu: www.worldphoto.org/press.

O World Photography Organisation

World Photography Organisation je globalna platforma za fotografske pobude. Deluje v do 180 državah, naš namen pa je povzdigniti nivo razprave o fotografiji z izpostavljanjem najboljših fotografij in fotografov na svetu. Ponosni smo, da gradimo trajna razmerja tako z individualnimi fotografi, kot z vodilnimi partnerji iz fotografske industrije po vsem svetu. Skozi vse leto pripravljamo dogodke, med katerimi so Sony World Photography Awards, ki je eden največjih in vodilnih svetovnih fotografskih natečajev ter PHOTOFAIRS, mednarodni umetniški sejmi posvečeni fotografiji, med drugim v Šanghaju in San Franciscu. Več na www.worldphoto.org.

O podjetju Sony

Podjetje Sony je vodilni proizvajalec avdio, video, igralnih, komunikacijskih in informacijskih tehničnih izdelkov za trg potrošnikov in profesionalnih uporabnikov. S svojo glasbo, slikami, računalniško zabavo in spletnim poslovanjem Sony predstavlja vodilno znamko za digitalno razvedrilo na svetu. Sony je zabeležil konsolidirano prodajo na letni ravni v višini približno 76 milijarde USD za fiskalno leto, ki se je končalo 31. marca 2017. Več informacij o Sony na centralni spletni strani http://www.sony.net, o Sony Slovenija pa na www.sony.si.

Priložene datoteke

Wordov dokument